Buitenland

Hawaïaans eiland staat op tegen machtige biotechbedrijven

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bedrijven als DuPont Pioneer, Syngenta en BASF gebruiken het Hawaïaanse eiland Kauai al lange tijd om genetisch gemodificeerde gewassen en pesticiden te testen.

Afgelopen week werd Bill 2491 aangenomen, waardoor de bedrijven zich vanaf nu moeten houden aan zeer strenge regels.

De lokale autoriteiten gaan onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van pesticiden en hebben bufferzones aangewezen rond scholen, parken en huizen waar geen proefvelden mogen komen.

Hevige tegenstand

De landbouwbedrijven moeten ook aantonen welke pesticiden en genetisch aangepaste gewassen ze testen. Normaal gesproken wordt deze informatie geheim gehouden.

In de Verenigde Staten worden genetisch gemodificeerde gewassen op grote schaal verbouwd en gegeten. Daarentegen zijn dergelijke gewassen in Europa bijna niet te vinden vanwege hevige tegenstand van de burgers.

Schade

In de VS gaan nu steeds meer stemmen op om het gebruik van genetisch aangepaste gewassen te reguleren. Campagnegroepen als Pass the Bill en GMO-Free Kauai drongen aan op de beperking van het testen van genetisch gemodificeerde gewassen. Zij stellen dat de pesticiden de bewoonde gebieden bereiken en de lokale bevolking schade berokkenen. Diverse eilandbewoners claimen dat de pesticiden kanker en andere aandoeningen veroorzaken.

Woordvoerder van DuPont Pioneer Josh St Peters reageerde teleurgesteld: “Het bedrijf houdt zich aan alle veiligheidsvoorschriften. Vele andere bedrijven op Kauai, van boeren tot golfbanen, maken gebruik van dezelfde pesticiden. Het is teleurstellend dat de wet alleen is gericht tegen vier bedrijven, terwijl andere gebruikers van dezelfde producten worden genegeerd.”

Het eiland Kauai, dat ook wel bekendstaat als ‘Garden Isle’, is het op drie na grootste eiland uit de Hawaï-archipel. Delen van dit eiland werden gebruikt in de film Jurassic Park.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nature
Nature
8 jaren geleden

Dapper besluit. Hawai is helemaal naar de bliksem vergiftigd. Misschien wat laat, maar toch… Wie kon het ook vermoeden met al die leugens van Monsanto, bigpharma en regeringen…

Wim
Wim
8 jaren geleden

Van 25 t/m 27 oktober is er een GMO mini summit georganiseerd vanuit Amerika door o.a. vader en zoon Robbins. Heel veel expert komen dan d.m.v. interviews van 30 minuten aan het woord. In deze gesprekken zal naar voren komen wat de risico’s en bedreigingen zijn van genetisch gemanipuleerde voeding. Verder zal er aangegeven worden hoe je jezelf en geliefden zo goed mogelijk tegen deze bedreigingen kunt beschermen.
Je kunt je opgeven via http://www.GMOsummit.org

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

2
0
We lezen graag je reactie!x