
Onderzoek aan de Universiteit van Luik toont aan dat de fysiologische mechanismen geactiveerd tijdens een bijna-doodervaring in vergelijking met alle andere mogelijke herinneringen leiden tot een meer intense ervaring.
Een team onderzoekers onder leiding van Dr. Steven Laureys van het universitair ziekenhuis Luik richtte zich met name op patiënten die uit een coma zijn ontwaakt.
Laureys sprak door de jaren heen veel patiënten over hun ‘reizen’ tijdens bijna-doodervaringen. Sommige mensen krijgen een bijna-doodervaring op het moment dat ze dicht bij de dood zijn geweest, ze zien een fel licht, of gaan door een tunnel; allemaal bekende aspecten van de beroemde bijna-doodervaring, aldus de studie in het tijdschrift PLOS ONE.
De wetenschappers keken met betrekking tot de herinneringen vooral naar zintuiglijke en emotionele details, meldt CNN. Ze vergeleken de bijna-doodervaringen vervolgens met andere herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen en herinneringen aan dromen en gedachten.
Intensive care
Dr. Laureys en zijn collega’s waren verrast dat de bijna-doodervaring leidde tot een meer intense ervaring, niet alleen vergeleken met herinneringen aan ingebeelde gebeurtenissen, maar ook vergeleken met echte gebeurtenissen, waaronder een geboorte of een huwelijk.
Laureys zei dat patiënten op de intensive care vaak bang zijn hun verhalen over een bijna-doodervaring te vertellen omdat ze denken dat ze niet serieus zullen worden genomen. Hij voegde toe dat een bijna-doodervaring mensen blijvend kan veranderen en dat ze soms niet langer bang zijn voor de dood.
Bron: CNN.com
Gerelateerd:
- Amerikaanse vrouw ‘rook God tijdens bijna-doodervaring’
- Arts: Herrijzen uit de dood is mogelijk
- Senator VS ‘bezocht door engelen’
- Hersengolven omgezet in muziek (video)
- Kan kwantummechanica bijna-doodervaringen verklaren? (video)
Singer-songwriter heeft oplossing voor pandemie: ‘Zet je tv uit’
2 miljard jaar oude kernreactor in Afrika laat zien dat moeder natuur nog steeds verrassingen voor ons in petto heeft
Gruwelijk en langdurig koud weer kan alle records verpulveren. Wat is er gebeurd met global warming?
Zo koud is het op 11 juli in bijna 100 jaar niet geweest
Verbaasde reacties op ‘forse’ veroordeling neuroloog Jan Bonte: ‘De rechtspraak in Nederland is kapot’
Zo pakte de overheid mensen aan die zogenaamd ‘niet de waarheid spraken’: ‘Zorgelijk’
Vitamine D3 helpt mentale aandoeningen voorkomen, verbetert mentale gezondheid
Tsjetsjeense president: “IS-leider Baghdadi is CIA-agent”
Pijnappelklier en mentale gezondheid van groot belang