Homepagina » Columns » Tuaca Kelly » Tuaca Kelly: Het geheim van stilte
stilte

Tuaca Kelly: Het geheim van stilte

De tevredenheid hangt nog steeds in mijn weefsels. Hoewel er een week is verstreken sinds onze thuiskomst, voelt het nog steeds alsof ik nog op het natuur retraite-centrum ben waar mijn vrouw en ik net onze eerste jaarlijkse stilte retraite hebben gegeven. Er is een specifieke kwaliteit van ontspanning die me overhaalt om te smelten, waardoor overgave aan het moment des te aantrekkelijker en toegankelijker wordt. Dit ondanks het geluid van glazen flessen die met een snerpend geluid uit de glascontainers in de verzamelbakken van de glasophaalwagens aan gruzelementen vallen; het steeds sterker wordende volume van de stad die Koningsdag viert, en de ongewone hitte die nachtelijke herrie van de jeugd in de buurt uitlokt. Zoals ik me voel, kan mijn lichaam zich net zo goed in de omgeving van het meer bij het retraite-centrum bevinden, midden in de middagsiësta, zittend met de deelnemers tijdens een stiltemeditatie. Ik voel me goed – en ik schrijf mijn “ahhh…” deels aan de stilte toe.

Stilte is voor mij een toegewijde periode van vol overgave luisteren en een essentieel component voor gezondheid, balans en de aankweken en onderhouden van een intieme relatie met de natuur. Door stilte kun je je eigen adem, verlangen en menselijkheid opnieuw ijken en laten bloeien; het geeft balans en waarheid; het is de sprong van de afgrond naar het antwoord; het is het geschenk dat de meesten zichzelf dagelijks ontzeggen.

Dus hoe komt het dat er zo vaak aan deze geweldige leraar voorbij gegaan wordt? De dag voordat ik vertrok naar mijn retraite deed ik voorbereidende boodschappen op plaatsen waar ik enigszins bekend ben met de winkeliers en waar retoriek vaak licht en speels is. In één winkel, met zo’n persoon, vermeldde ik mijn retraite-gebonden opwinding. Toen hij dit hoorde, mengde de eigenaar zich in het gesprek om zijn medewerker aan te moedigen om ook te gaan, om in de natuur te zijn, om te ontspannen. Toen de medewerker begreep dat er vier volle dagen niet gesproken zou worden, schudde hij zijn hoofd in een onvermurwbaar nee en lachte alsof de suggestie komisch was. Het leek dat het concept van niet praten meer dan genoeg was om geen enkele indruk op hem te maken. Ik kan het me voorstellen. Elke keer dat ik in die winkel binnenstap staat de televisie aan of de medewerker staat buiten een sigaret te roken of te bellen op zijn mobieltje. Er is duidelijk een mate van activiteit of rusteloosheid en entertainment waar hij aan gewend is. En als respijt van dat soort bezigheden – of afleiding wellicht – de vrijheid zou geven aan intieme gevoelens, inclusief verdriet, of teleurstelling, zou dan de naar de oppervlakte komende realiteit de levensstijl waar hij waarde aan hecht wijzigen of bedreigen? Hiermee wil ik niet zeggen dat zijn hobby’s hem geen voldoening of sociale beloning geven, maar wanneer het vermijden van stilte en niet luisteren de norm wordt, en zodoende besluitvorming aan het toeval overgelaten wordt, lijkt mij dat nogal riskant.

Misschien beschouwt deze man stilte als iets dat ‘andere mensen’ doen, mensen die kleding van duurzame hennep dragen, die gefermenteerde rauwe levensmiddelen uit weckpotten eten met hun eigen set eetstokjes, AcroYoga beoefenen in stadsparken, of Moeder Amma volgen van de ene ashram naar de volgende? Wellicht herkent hij zichzelf niet in zulke beelden, maar zou hij misschien – heel misschien – overwegen zichzelf zo’n ervaring toe te staan als hij een professionele atleet zou zien die zichzelf overgeeft aan stilte?

Hoewel dit een mogelijkheid is, zal ik je in alle eerlijkheid zeggen dat, voorbij landsvlaggen, sportteams of andere associaties, stilte voor iedereen is die stopt en ernaar wil luisteren. De waarde, lessen, en voordelen worden duidelijk door de feitelijke ervaring ervan en ik kan je alleen maar aanmoedigen om jezelf te voeden met deze grote leraar.

Ben jij bereid te luisteren? Ben je er klaar voor? Shhhhhh…..

Huiswerk: 

  1. Verplicht jezelf. Terwijl er ideale omstandigheden voor stilte kunnen zijn, zoals een natuur retraite, moet je elke dag van je leven zo goed als je kunt voor jezelf zorgen. Stop gewoon en luister… zelfs wanneer er geluiden (zoals glazen flessen) in de verte zijn, ga dieper op in het luisteren.
  2. Maaltijden. Jezelf toestaan om momenten van toegewijd luisteren te hebben, voor en tijdens het nuttigen van je maaltijden, zal je helpen bij het maken van je keuzes en overbelasting van je lichaam voorkomen door te eten wat je nodig hebt, niet teveel of te weinig. Ontspannen eten zorgt voor een gezondere spijsvertering.
  3. Adem. Stilte opent je menselijkheid. Verschillende emoties zullen opkomen. Blijf verbonden met je lichaam en je adem.
  4. Nodig je familie uit. Wanneer je familieleden in zijn voor stilte overweeg dan eens om samen te oefenen, bijvoorbeeld tijdens de maaltijd. Overweeg om een ochtend per week te beginnen met een uur stilte. Noot: wanneer je familie niet begrijpt hoe het komt dat je wat momenten voor jezelf wilt, is dat wellicht een indicatie dat je nog niet eerder tijd voor jezelf nam? Balans is de sleutel!
  5. Overweeg een retraite. Een jaarlijkse of halfjaarlijkse retraite in de natuur kan wonderen doen voor het gestel. Het is belangrijk te rusten, op te laden en bij te tanken. Het is belangrijk voor toegewijde moeders en vaders om te onthouden dat ze ook vrouwen en mannen zijn. Een stilte retraite kan een bevrijdende herontdekking zijn van individuele behoeften, en de relaties tussen familieleden verstevigen.

Heb jij tijd speciaal bestemd voor stiltemeditatie? Ben je wel eens op een stilte retraite geweest? Denk je dat een tijdje in stilte zitten heilzaam is? Hoe informeert stilte jou? Ben jij een ouder die streeft naar balans tussen familieverplichtingen en zorg voor jezelf? Welke van deze oefeningen ben jij bereid te onderzoeken en er later over te berichten? Deel het alsjeblieft.

Fatsoensregel: alleen volwassen en opbouwende commentaren, direct gerelateerd aan het onderwerp van het artikel zijn welkom.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

De Meester van de stilte; “Silence is the best friend of the ear.”.

Lucy
Lucy
7 jaren geleden

“Ik ontroer” zei het woord,

de stilte gaf haar gelijk

x

Check Also

grenzen

Tuaca Kelly: Het belang van (energetische) grenzen en hoe ze te onderscheiden

Jaren geleden ontmoette ik een man – ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

2
0
We lezen graag je reactie!x