Mens en Dier

Het mysterie van het rouwgedrag bij dieren

Help mee door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Time Magazine delen onderzoekers hun studies naar het rouwgedrag bij olifanten, kraaien en chimpansees.

Kraaien, die hun hele leven bij dezelfde partner blijven, verzamelen zich rond de lichamen van overleden soortgenoten en slaken luide kreten om andere vogels aan te trekken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er zijn gevallen bekend van chimpansees en andere primaten die weigeren het lichaam van dode baby’s los te laten. In Nieuw-Guinea droeg een moeder het levenloze lichaam van haar baby 68 dagen bij zich. Wetenschappers hebben bonobo’s gezien die op de borst van hun doden slaan, olifanten die blijven rondhangen bij de lichamen van overleden kuddeleden en katten en honden die weigeren te eten wanneer een soortgenoot is gestorven.

Stresshormonen

Dergelijk gedrag doet sterk denken aan rouw. Dieren zijn net als mensen sociale wezens. Ze vormen relaties en op een bepaald moment maakt de dood een einde aan die relaties. “Ze hebben net als ons hechte banden met elkaar,” zei Barbara King, auteur van How Animals Grieve. “We zijn op elkaar afgestemd en de bedrading in ons brein is in veel opzichten hetzelfde. Waarom zouden dieren niet rouwen?”

Hersenstudies lijken rouwgedrag bij dieren te ondersteunen. Als mensen rouwen is er sprake van verhoogde activiteit in de frontale cortex, de nucleus accumbens en de amygdala. Dat is bij veel andere dieren hetzelfde.

Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat dieren wellicht rouwen. Onderzoeker Anne Engh verzamelde de ontlasting van een groep bavianen in Botswana nadat ze hadden gezien hoe een roofdier een groepslid had gedood. Tot een maand na de aanval trof ze verhoogde waarden van glucocorticoïden, een groep stresshormonen, aan in de ontlasting van de dieren. De dieren die de meest nauwe banden hadden met het slachtoffer bleken de hoogste waarden te hebben.

Paren

Hoewel het goed mogelijk is dat kraaien rouwen om hun overleden soortgenoten, kunnen ze net zo goed het lichaam inspecteren, aldus King. Hoewel sommige primaten hun dode baby’s gedurende langere perioden met zich meedragen, bleken dezelfde dieren in sommige gevallen in de tussentijd ook te paren.

Time besluit dat het te vroeg is om definitief vast te stellen of dieren echt rouwen of dat we antropomorfiseren en hun handelingen zien als rouwgedrag.

Bron: MNN.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

Ik heb een documantaire gezien waarbij olifanten verhuisden omdat er nog amper drinkwater voor ze te vinden was.En al trekkend naar een beter gebied liepen de olifanten naar een plek waar veel dode skeletten lagen. Soortgenoten.De gehele kudde omringde de skeletten, en er leken tranen uit de ogen van de olifanten te komen.Vreemd genoeg was dit een steeds terug kerend ritueel wat altijd volgde op DROOGTE.M.A.W.de verstandelijke vermogens van de olifant kent emoties.Ik ben er zelfs van overtuigd dat ieder dier “verstand”(inteligentie) heeft, wat men “instinct” noemt, maar NIET is!!

Wem
Wem
10 jaren geleden

tmoet weer mysterieus zijn….

Selwyn
Selwyn
10 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Ik heb een documantaire gezien waarbij olifanten verhuisden omdat er nog amper drinkwater voor ze te vinden was.En al trekkend naar een beter gebied liepen de olifanten naar een plek waar veel dode skeletten lagen. Soortgenoten.De gehele kudde omringde de skeletten, en er leken tranen uit de ogen van de olifanten te komen.Vreemd genoeg was dit een steeds terug kerend ritueel wat altijd volgde op DROOGTE.M.A.W.de verstandelijke vermogens van de olifant kent emoties.Ik ben er zelfs van overtuigd dat ieder dier “verstand”(inteligentie) heeft, wat men “instinct” noemt, maar NIET is!![/quote]
Helemaal mee eens dat je denkt dat een dier inteligentie heeft inplaats van het woord INSTINCT ! Ik denk zelf dat al het dierlijk leven op deze wereld een soort van inteligentie heeft net zoals wij het zelf hebben !!!

Catharina
Catharina
10 jaren geleden

Jaren geleden werd 1 van mijn 3 katten overreden en door een buur bij ons thuis gebracht. Ik heb haar in een dekentje gewikkeld en een uur met haar op de bank gezeten. Mijn 2 andere katten kwamen bij haar kijken en snuffelen en waren duidelijk overstuur. Haar broer – van de overleden kat- heeft 5 maanden in een rouw proces gezeten. Minder eten, niet meer knuffen of spelen, veel alleen liggen en slapen. Later hoorde ik van mijn dierenarts dat we er goed aan hadden gedaan om het zo aan te pakken en dat katten ook door een rouw periode gaan. Ik ben het met Hunting Wolf eens..dieren hebben meer dan instinct ( waaarvan ik al overtuigd was voor dit gebeurde btw ) zij hebben intelligentie, emoties etc. Vaak meer dan mensen als je het mij vraagt lol 🙂

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x