Het Complot

Het verhaal van de nepmaansteen

Help anderen door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er is altijd veel te doen geweest rond de maanlandingen. Zijn we er echt geweest? Hebben astronauten maansteen mee teruggenomen naar de aarde?

Op onze vraag of mensen echt op de maan zijn geweest hebben inmiddels 18.414 mensen antwoord gegeven. Meer dan een derde van de stemmers denkt dat Neil Armstrong de eerste was die in 1969 voet op de maan zette.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Volgens een kwart van de respondenten zijn de maanlandingen een hoax. Een vijfde denkt dat de mens wel echt op de maan is geland, maar niet in 1969. De rest twijfelt.

Versteend stukje hout

Mensen houden er heel wat verschillende denkbeelden op na. Uit recent onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat een kwart van alle Amerikanen niet weet dat de aarde om de zon draait.

Er worden nog altijd veel vragen gesteld bij de beelden die zijn gemaakt tijdens de maanlandingen. Ook voorwerpen die afkomstig zouden zijn van de maan, blijken geregeld een aardse herkomst te hebben.

In 2009 werd bijvoorbeeld ontdekt dat de maansteen die de Nederlandse oud-premier Willem Drees in 1969 van de Amerikaanse ambassade had gekregen, nep was. Het ging om een versteend stukje hout. Onderzoekers begonnen argwaan te krijgen toen ze de steen op een expositie in het Rijksmuseum zagen.

Een select groepje wetenschappers was al een jaar op de hoogte van de vervalsing. Drees kreeg te horen dat de steen afkomstig was van de 21 kilogram gesteente die door de eerste astronauten op de maan was verzameld. Meer dan 100 bevriende naties kregen in 1969 en de jaren zeventig een paar gram maansteen.

Zoekgeraakt

Onderzoekers kregen toestemming om een schilfer van de maanklomp te beitelen. Het fragment werd onder een microscoop en een spectroscoop gelegd, toen de houtcellen zichtbaar werden.

Al snel werd de vraag gesteld waarom de Amerikaanse regering Nederland had afgescheept met een nepsteen. Na de ontdekking werd de tentoonstelling in het Rijksmuseum met een maand verlengd.

Enkele weken na de ontdekking bleek dat een groot deel van de verzamelde brokjes steen die door de regering van de toenmalige president Richard Nixon aan bevriende landen werden uitgedeeld, was zoekgeraakt. De NASA noch het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had bijgehouden aan wie de stenen waren geschonken. Het grootste deel van het maansteen en –gruis wordt achter slot en grendel gehouden.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mojomirosa
Mojomirosa
10 jaren geleden

‘Bijzonder verhaal’
De steen werd door het museum jarenlang gekoesterd als het meest exotische object in de collectie, het is ooit verzekerd voor 100.000 gulden. Nu is het bijna niks meer waard. Een mooi stuk versteend hout brengt niet meer op dan 50 euro.

Toch zal de steen waarschijnlijk in de collectie blijven. “Al was het maar vanwege het bijzondere verhaal”, zegt Xandra van Gelder, hoofdredacteur van Oog.

Maar waarom de VS onze voormalige premier opzadelde met een nepsteen, zal voor altijd een raadsel blijven. “Ze zijn allemaal dood”, zegt Middendorf, “de medewerkers van het State Department die het zouden kunnen weten.”

http://www.youtube.com/watch?v=O-p5IvWakgs

nature
nature
10 jaren geleden

Jammer dat we geen antwoord krijgen op de vraag of mensen toen op de maan zijn geweest.
Ik heb een prachtig stuk versteend hout. Een stukje boomstam met schors, 9 cm lang met een ovale doorsnede van 10×6, aan een kant gepolijst. Gekocht bij een sierstenen winkel. Mooi hoor.

huisheks
huisheks
10 jaren geleden

Typisch weer een gevalletje van volksverlakkerij.
Hahaha, het is toch enigjes om iedereen voor de gek te houden. En als je het goed doet met een uitgestreken gezicht, geloven ze je ook nog.
Nou……… is dat niet mooi?
Amerika is failliet! Nee hoor….. helemaal niet, we verhogen het schulden plafond en dan kunnen we weer een paar jaartjes vooruit.
Bij ons heet dat FRAUDE/BEDROG. Dat is het handelsmerk op dit moment van de USA. We MOGEN blijven denken dat alles ok is. En niet verder vragen. Het moet een GEHEIM blijven. Zoals dit ook een geheim blijft. Het waarom zal misschien nooit duidelijk worden. ( of wel ????…)

catharina
catharina
10 jaren geleden

1 hoe kun je landen op een hologram?
2 hoe kun je iets meenemem van een hologram?
3 al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x