Buitenland

Hoe een machtige lobbygroep het volk onnodig bang maakt voor Iran

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nadat lobbygroep AIPAC de Amerikaanse regering wist te overtuigen tegen Palestijns VN-lidmaatschap te stemmen richt ze zich weer op haar voornaamste prioriteit: een oorlog met Iran.

De Huffington Post stelt dat het tijd is om diplomatieke betrekkingen te verbeteren in plaats van te luisteren naar een machtige lobbygroep die enkel angst verspreidt en uit is op oorlog.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Israël heeft de laatste weken haar eigen aandeel gehad in de grote show door te dreigen vermeende Iraanse nucleaire installaties te bombarderen.

De meeste waarnemers geloven echter niet dat een Israëlische aanval nabij is. Zou het land dit van tevoren aankondigen als het wel zo was? Het doel van de dreigementen is om de druk op Iran via de Verenigde Staten en de rest van de westerse wereld op te voeren.

Het Amerikaanse Congres krijgt haar orders voor het Midden-Oostenbeleid van de lobby die op haar beurt wordt aangestuurd door Benjamin Netanyahu. Richtte het Congres zich maar op dezelfde bereidwillige en enthousiaste manier op de werkloosheid in eigen land.

De Commissie voor Internationale Betrekkingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden kwam afgelopen week in een spoedzitting bijeen om nieuwe sancties tegen Iran te overwegen die niet zozeer gericht zijn op nucleaire wapens maar op het voeren van oorlog.

In de nieuwe wet die de commissie heeft opgesteld is te lezen dat ‘niemand die werkzaam is voor de Amerikaanse regering in contact mag treden met agenten, functionarissen of afgezanten van de Iraanse regering. Daarnaast zouden de Amerikaanse president, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en Amerikaanse diplomaten niet het recht hebben om te onderhandelen met Iran tenzij de president toestemming krijgt van de Commissie voor Internationale Betrekkingen. Deze commissie wordt volledig gecontroleerd door AIPAC. Dat is enigszins een indicatie van de verhoudingen binnen het politieke systeem.

Meer diplomatie

Nog nooit eerder in de geschiedenis werd het Witte Huis of het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verboden te onderhandelen met afgezanten van een ander land, zelfs niet in oorlogstijd. Maar dat is precies wat de voorzitters van de commissie, Ileana Ros-Lehtinen en Howard Berman, met de wet willen bereiken.

De beste aanpak met betrekking tot Iran is juist het versterken van de diplomatieke betrekkingen, of het land nu wel of geen kernwapens heeft, aldus Fareed Zakaria in de Washington Post. Het is tijd voor meer diplomatie en niet minder, zelfs als de machtige lobby die alleen maar uit is op oorlog zich daardoor beledigd voelt, voegt MJ Rosenberg van de Huffington Post toe.

Te zien is hoe het Internationaal Atoomagentschap IAEA onder druk staat van ‘buitenlandse machten’. In maart dit jaar bracht het agentschap een rapport uit dat concludeerde dat Iran niet aan kernwapens werkt. Nu zou het IAEA het tegenovergestelde beweren. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi zei dat de controverse rond het nucleaire programma van zijn land ‘100 procent politiek is’.

Bron: Huffingtonpost.com

Bekijk ook de documentaire van VPRO Tegenlicht; Portret van een groot taboe: de macht van de Israël lobby in de Verenigde Staten, kritische documentaire over met name de invloed van AIPAC op de Amerikaanse samenleving.

Lees ook: Vicious Triangle Forming Against Iran

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x