Homepagina » Columns » Tuaca Kelly » Tuaca Kelly: Hoe waarheid te herkennen in geruchten en de controle over je eigen brein te herwinnen
Twin Towers New York

Tuaca Kelly: Hoe waarheid te herkennen in geruchten en de controle over je eigen brein te herwinnen

Wanneer een publiek persoon, een ouder of ander familielid iets verklaart, ben je dan geneigd dit te accepteren zonder hun intentie of geldigheid te overwegen, om onnadenkend conclusies te trekken en mee te gaan in hun idee? En omgekeerd, ben je geneigd om informatie te weigeren, zelfs als het waar is?

Mogelijk ben je verbaasd als je weet wat de mate van invloed kan zijn die geruchten kunnen hebben op een samenleving. Het kan ook eenvoudig gebeuren dat je de mogelijkheid afwijst dat de steeds uitdijende stroom aan door de media bedachte verhalen je een paar keer heeft beetgenomen. Heb je je ooit afgevraagd waarom het gebeurt en wat je eraan kunt doen?

Ik zal mijn multidimensionale perspectief delen met een voorbeeld uit mijn eigen leven:

Op de vroege avond van 10 september 2001 was ik op weg naar de bioscoop met een naast familielid. Hoewel ik uitkeek naar ons uitje samen, begon ik me zo ongemakkelijk te voelen dat ik mezelf nog maar nauwelijks herkende. Mijn lichaam voelde ontzettend gespannen en onrustig aan, alsof ik ruzie zocht. Mijn stemming was agressief, niet passend bij mij, en ik wist niet zeker wat er aan de hand was. Ik verontschuldigde me regelmatig terwijl ik me met mijn gevoelens probeerde te verzoenen. Het groeiende verlangen naar een confrontatie streed met een gevoel van verwarring en verdriet. Ik gedroeg me als een jonge eland die een hongerige troep wolven probeert af te schudden als enige oplossing voor overleving. De film die we uiteindelijk keken bracht slechts kort respijt van de extreme angst. Ik verontschuldigde mij opnieuw en ging alleen naar huis om de reden voor deze hoogst ongebruikelijke aanval te bepalen.

De volgende ochtend kreeg ik een telefoontje van het kuuroord waar ik sessies gaf.

“Kom niet naar het werk vandaag. We zijn in oorlog!”

Toen ik uiteindelijk de nieuwsbeelden zag van vliegtuigen die zich in de Twin Towers boorden op 11 september was ik verbijsterd. Dezelfde scène werd herhaald en terwijl ik de realiteit van wat ik zag probeerde te bevatten, bleef ik kijken naar het herhalen van hetzelfde nieuws, terwijl
“we zijn in oorlog!” door mijn hoofd echode alsof het mijn aandacht vroeg.

Ik dacht na over de enorme aantallen slachtoffers onder de mensen die er direct bij betrokken waren en de mogelijkheid van gebeurtenissen die zouden kunnen ontstaan uit de nasleep. Ik zag de beelden. Ik voelde mee. Ik bad. Ik begreep ook wat er de dag ervoor werd doorgegeven aan mij en via mijn lichaam, toen ik op weg was naar de bioscoop. Het werd allemaal duidelijk voor me.

“We zijn in oorlog” werd een door velen opgedreunde verklaring. Zelfs beroemde acteurs hielden oprechte pleidooien naar hun mede-Amerikanen, in een urgente inzamelings televisiemarathon, maar iets wilde er niet in bij me; iets klopte er niet, ondanks het bewijs.

Ja, ik zag een vliegtuig in een gebouw vliegen en ik herkende dat het echt was.

Ja, ik zag het met mijn eigen ogen.

Maar, wat zag ik precies met mijn eigen ogen dat ik onbevangen ter discussie stelde?

Midden in de verwoesting en de spanning, verstrikt in het vuur waarin geclaimd werd dat er oorlog was, bleef ik maar herinneringen zien (of beter gezegd, ze werden me getoond door mijn gidsen) van een televisieprogramma dat ik in mijn jeugd keek: de enige echte Sesamstraat. De scène die zich in mijn hoofd bij herhaling afspeelde toonde oude en afgedankte gebouwen die professioneel werden gesloopt. Aftellen, explosie en instorting: het patroon ging door met elk gebouw en ongeacht de grootte ervan, ze vielen allemaal op dezelfde manier. Dit beeld speelde herhaaldelijk totdat het werkelijk mijn aandacht had. Voordat het mijn aandacht had, speelde het continu totdat ik het erkende. De informatie was er al de hele tijd, temidden van de veelzeggende kwelling voor de film, en gedurende de nieuwsbeelden van de Twin Towers, in de vragen die ik van binnenuit voelde opkomen bij het horen van de woorden “we zijn in oorlog!”, toch moest ik mijn deel doen om het naar waarde te schatten. Ik moest het mijn toegewijde, onbevooroordeelde onbevangen aandacht geven. Ik moest luisteren.

En om jou te helpen jouw deel te doen:

Huiswerk!

1.     Wees onbevangen, open-minded. Instemmen of het oneens zijn met elk verhaal, gerucht of geloof zonder overweging is even gevaarlijk. Het is erg belangrijk om aandacht te geven aan wat er gezegd wordt, hoe je je voelt, en wat je gidsen je vertellen (zelfs als je het misschien niet direct begrijpt, zoals hoe ik me die avond op 10 september voelde). Begin gewoon met aandacht te schenken en de rest zal na verloop van tijd, en met je eigen bedachtzame onderzoek, volgen.

2.     Stel vragen. Iemand die ‘openstaat’ (een ‘open mind’ heeft) stelt vragen en je zou je veilig moeten voelen om vragen te stellen en gesprekken te voeren. Wanneer je je in een situatie bevindt waar dit niet is toegestaan of niet wordt ondersteund, kijk dan goed naar wat je motief is om in die situatie, relatie of groep te zijn – religieus, spiritueel, zakelijk, etcetera.

3.     Controleer je reactie. Je bent menselijk en gebonden aan reageren en het hebben van emoties. Reageer, maar laat je reactie bewust zijn zodat je er niet door wordt verleid, of door je eigen verhaal erover, vooral als er veel publieke stuwkracht achter zit. Verzeker je ervan dat je bij jezelf blijft en niet wordt weggevaagd in iemand anders’ illusie die je in plaats daarvan adopteert en verdedigt alsof het van jezelf is. Handhaaf integriteit en zoek naar de waarheid!

4.     Bestendig geen geruchten. Hoewel mediakringen misschien de regerende kampioenen zijn van ehm “insinuaties”, kan de maatstaf van de mensheid evenals het karakter van een persoon gemeten worden in het commentaarveld van vrijwel elke open-source sociale netwerksite. Bedenk eens hoe jij jezelf presenteert aan de wereld en hoe jij je leven doorbrengt

5.     Laat geruchten niet je vrienden voor je kiezen. Eén snelle manier om gunstige  mogelijkheden te slopen en vrijheid van denken en relaties in te dammen is door het beste of slechtste van een ander individu te nemen, gebaseerd op ketterij. Wees sterk genoeg om uiting te geven aan je eigen vragen en ervaringen. Blijf trouw aan je overtuigingen met een open geest, zelfs wanneer je de enige bent die daarin gelooft.

Herinner jij je een tijd in je leven dat je betrokken was in een gerucht? Deel het alsjeblieft.

Fatsoensregel: alleen volwassen en opbouwende commentaren, direct gerelateerd aan het onderwerp van het artikel.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter II
Peter II
7 jaren geleden

Wees onbevangen, open-minded

Mijn mening op dit artikel.
Neem nu de punten die hierin vermeld worden.

‘ Wees onbevangen, open-minded ‘

Dat was ik vanaf mijn jeugd, tot nieuwsgierig aan zeg maar, maar dit juist, is me ontnomen en dat begon al op de lagere school.
Want als je niet deed wat meester zei kreeg je een klap in je gezicht. Letterlijk!
Gewoon mishandeld in de klas zogezegd.
Er bleef weinig over van het open minded zijn.

‘ Stel vragen ‘

Dit regeltje is me daardoor ook automatisch ontnomen. Want wat viel er nog te vragen aan een leraar die je in je gezicht sloeg?

‘ Controleer je reactie ‘

Jarenlang me afgevraagd wie ik was en wie ik nu ben. Maar tot de conclusie gekomen dat dit een onzinnige vraag is en is geweest. Want heel langzaam aan, kom je er achter, dat je nummer zoveel bent. Wat ik wel weet is, dat als ik omkijk straks naar dit leven en deze hel straks verlaat, ik met een glimlach verder zal lopen.

‘ Bestendig geen geruchten ‘

De media… laat me niet lachen, want die zou zich zelf eens achter de oren moeten krabben, hoe deze reageert. Helemaal als het om politiek, macht en geld en pure onderdrukking gaat. Geen wonder dat geen mens geen krant meer koopt. Men is het namelijk helemaal zat. En dat is geen gerucht. Zie de cijfers maar.

‘ Laat geruchten niet je vrienden voor je kiezen ‘

Vrienden? Wat zijn dat? Er zijn voor mij geen vrienden meer en heb ze ook niet nodig.
Te vaak ben ik gebruikt en voorgelogen.
Geruchten maken, laat ik wel aan de media over en die houden nu niet bepaald vrienden over.
Beseft men overigens wel, hoe kwaad Nederland eigenlijk is?

Hoop dat deze reactie opbouwend genoeg geweest is.
Het lijkt wel alsof we allemaal op de kleuterschool zitten en door anderen moeten laten bepalen wat wel en niet goed is. Over vrijheid en rust gesproken.

Wanda
Wanda
7 jaren geleden

Ik lees veel, maar kan werkelijk niets meer geloven, het gekke is, ik blijf lezen terwijl ik weet dat ik beter kan oefenen mijn eigen info goed te verstaan. Dat is echt nodig want er is werkelijk niets dat je kunt geloven. Gecentreerd blijven is belangrijk, in dit moment. De toekomst willen weten is omdat je bang bent. Waarom heb je anders zo veel belangstelling voor wat nog niet daar is? Dit is dan een graadmeter voor mij, maar zoals gezegd, ik zou me er zelf al meer aan moeten houden.

x

Check Also

vaccin

Zweden laten microchip met vaccinpaspoort implanteren: ‘Zo gaat het met alle complottheorieën’

Beelden uit Zweden laten zien dat mensen ...

ane

Cardio-anesthesioloog is het zat: ‘Ik ga me met alle wettelijk toegestane middelen verzetten tegen onze regering’

Dit jaar gaan we sowieso iedereen boosteren. ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

3
0
We lezen graag je reactie!x