Bewustzijn

Hoe werkt liefde precies?

Help mee door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ben jij verliefd? Op ieder gegeven moment zal de helft van alle volwassenen zeggen verliefd te zijn. De meesten beweren dat liefde een wonderlijk gevoel geeft. Toch zullen net zoveel mensen zeggen dat liefde pijn doet.

Ondanks dat het zo’n krachtige emotie is, weten de meeste mensen weinig tot niets over de aard, oorsprong en functie van liefde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Er zijn al talloze boeken en films verschenen over liefde. Neurologen zijn ook geïnteresseerd geraakt in liefde en onthullen met behulp van MRI-scans welke netwerken actief zijn wanneer iemand liefde voelt.

Door de scans te vergelijken hebben ze ontdekt dat er vijf verschillende soorten liefde bestaan: narcistische liefde of zelfliefde, altruïstische liefde, moederliefde, romantische liefde, seksuele liefde en toegewijde liefde. Daarnaast zijn er vier belangrijke ingrediënten voor liefde:

Oxytocine

Oxytocine is een hormoon en neurotransmitter. Deze zogeheten nonapeptide wordt geproduceerd in de neurohypofyse. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit.

Het hormoon, in 1909 ontdekt door de Britse pharmacoloog Henry Dale, wordt tijdens sociale interactie en seksuele activiteit vrijgemaakt uit de hypothalamus en wordt opgevangen in het emotionele centrum van het brein.

Bij hogere niveaus is er sprake van een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving en komt het lichaam sneller tot rust. Ook kan men beter omgaan met angst. Antidepressiva remmen het vrijkomen van oxytocine.

Vasopressine

Vasopressine is en een hormoon en neurotransmitter en lijkt qua structuur erg op oxytocine. Vasopressine wordt geproduceerd door de hypothalamus en aan de bloedbaan afgegeven in de achterkwab van de hypofyse.

Vasopressine of antidiuretisch hormoon (ADH) zorgt ervoor dat er minder water in de urine terechtkomt en houdt de bloeddruk op peil. In het brein is vasopressine de drijvende kracht achter seksueel genot voor een orgasme. Een gebrek aan vasopressine kan worden veroorzaakt door alcohol en cafeïne.

Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter die onder meer invloed heeft op emotie, zelfvertrouwen, stemming en seksuele activiteit. Serotonine leidt bij lage niveaus tot obsessieve gedachten en gedrag. De serotoninespiegel gaat omlaag wanneer iemand verliefd wordt en de neurotransmitter draagt bij aan obsessieve gedachten aan de geliefde.

Dopamine

Dopamine is een neurotransmitter die een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. In de hersenen zijn zenuwbanen aanwezig die gevoelig zijn voor deze transmitter zoals de voorhoofdskwab en de basale ganglia.

Drugs als cocaïne en verschillende medicijnen vertragen de recyclering van dopamine, waardoor een overstimulatie van de dopaminebanen plaatsvindt. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een tekort aan dopamine.

Bron: Viewzone.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Juul1
Juul1
11 jaren geleden

Dus, als je de moed hebt om de idee te laten vallen van een eigen identiteit, en jij in onvoorwaardelijke liefde instorten, zal je leven niet alleen gelukzalig zijn maar zal je ook een zeer goede gezondheid genieten.Liefde die pijn doet is geen echte Liefde maar een product van een overheersende ego. De mooiste van verlief zijn is juist een zalige gevoel van vrijheid, vertrouw en je geaccepteerd te vullen voor wat je bent.

aly
aly
11 jaren geleden

Er zijn zeker allerlei vormen van Liefde, en toch wordt Liefde vaak aan relaties gekoppeld, er gaat veel mank in deze vorm van Liefde want zij is meestal niet alleen gevend maar wil ook ontvangen daar is op zich niet zoveel mis mee, mits er geen weegschaal wordt gebruikt. Omdat ze vaak relatie gebonden wordt gezien vergeet men dat b.v. aandacht en begrip ook vormen van Liefde zijn, evenals waardering en respect. Met de juiste instelling naar iemand toe is dit zeker Liefdevol.

Onvoorwaardelijk Liefde dat is:
Liefde die wil zijn
Liefde die wil stromen
die zich in alles wil manifesteren
Liefde die je echt laat voelen
laat voelen dat je mag zijn
zijn zoals je bent
zoals jij bent geboren uit de Bron
geboren uit de Bron van deze Liefde,
De Levenskracht; ons geboorterecht!!!

Rene.H
Rene.H
11 jaren geleden

Liefde is een stukje van de Goddelijke vonk in ons. Het leert ons de ander onvoorwaardelijk lief te hebben, zonder daar iets voor terug te vragen.
Liefde is gevend. De hoogste vorm van liefde is het je zelf op offeren voor de ander; zoals bijv. Jezus gedaan heeft. De liefde leert ons dat we door te geven, meer ontvangen, dan dat we vanuit een egoistisch perspectief(hebben,meer hebben)ooit zouden kunnen krijgen.
Het kost wel tijd en inspanning en afsterven aan ons ‘oude eigen ik’ om tot dit niveau te komen.

Dit artikeltje is slechts een opsomming van een aantal biologische processen die fysiek meetbaar zijn, maar die over de liefde zelf weinig zeggen.

Juul1
Juul1
11 jaren geleden

[quote name=”Juul1″]Dus, als je de moed hebt om de idee te laten vallen van een eigen identiteit, en jij in onvoorwaardelijke liefde instort, zal je leven niet alleen gelukzalig zijn maar zal je ook een zeer goede gezondheid kunnen genieten.Liefde die pijn doet is geen echte Liefde maar een product van een overheersende ego. De mooiste van verlief zijn is juist een zalige gevoel van vrijheid, vertrouw en je geaccepteerd te voelen voor wat je bent.[/quote]
(ik heb mijn eigen fouten gecorrigeerd, ik vond het slordig staan,bu)

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x