Nesara

Geluksbeleid is zo gek nog niet

Help anderen door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Steeds meer landen zetten het thema ‘geluk’ op de politieke agenda. Hoog tijd dat Nederland bij deze beweging aanhaakt, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Als enige land ter wereld meet Bhutan elk jaar officieel het ‘bruto nationaal geluk’. En dat is zo gek nog niet, vinden steeds meer politici.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In 2009 liet de Franse president Sarkozy een onderzoek uitvoeren naar sociale en ecologische instrumenten om te meten hoe het in een land gaat. Engeland en Duitsland bezinnen zich hierop en afgelopen zomer namen de Verenigde Naties een resolutie aan die bepaalt dat overheden het geluk van hun burgers moeten proberen te vergroten.

Afgelopen maand deed Europees president Herman van Rompuy de opmerkelijke mededeling dat alle wereldleiders van hem het World Book of Happiness van Leo Bormans cadeau krijgen. In een toelichtende brief schreef Van Rompuy: “Ik vraag u om geluk en het welbevinden van de mensen bovenaan de politieke agenda te zetten.”

De EU-president wordt zich gewaar van een internationale beweging voor positieve sociale verandering. In deze beweging loopt Nederland achter, vindt Jeroen Boelhouwer, onderzoeker leefsituatie bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). “Het komt hier maar mondjesmaat van de grond,” zegt hij. “Mark Rutte heeft bij zijn aantreden als premier gezegd dat de ‘geluksmachine’ juist wordt uitgezet. Maar de gegevens over het welbevinden van de burger zijn wel voorhanden. Het SCP, het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving doen er jaarlijks onderzoek naar. Het wordt hoog tijd dat we daarmee meer gaan doen in het beleid. Economische graadmeters als het bruto nationaal product en de economische groeicijfers hebben nu vaak veel meer impact.”

Geluksbudget

“Uit onderzoek blijkt dat het type overheid invloed heeft op het welbevinden van de burgers,” gaat Boelhouwer verder. “Daarnaast weten we dat sociale contacten het geluk bevorderen, net als het hebben van werk. Je kunt als overheid dit soort zaken beïnvloeden.”

Ad Bergsma doet aan de Erasmus Universiteit onderzoek naar geluk. Hij noemt het ‘geluksbudget’ dat in de gemeente Almelo is ingevoerd in het kader van de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). “Mensen die psychisch klem zitten krijgen een budget en moeten dan zelf bedenken wat ze daarmee willen bereiken,” legt Bergsma uit. “Als ze meer mensen willen ontmoeten, kunnen ze van het geld bijvoorbeeld lid worden van een wandelclub. Uit eerste onderzoeken blijkt dit geluksbudget spectaculaire resultaten op te leveren. Als je ze vijfhonderd euro geeft, doen deze mensen gemiddeld voor 2.000 euro minder een beroep op sociale voorzieningen.”

Bhutan gaf met de invoering van het bruto nationaal geluk te kennen menselijk welzijn hoger aan te slaan dan economische productiviteit. Het begrip komt van koning Jigme Singye Wangchuk van Bhutan als reactie op de kritiek op de slechte economie van zijn land in 1972. De vier pijlers van het bruto nationaal geluk zijn volgens hem: De bevordering van billijke en duurzame sociaal-economische ontwikkeling, behoud en bevordering van culturele waarden, behoud van het natuurlijke milieu en goed bestuur van ondernemingen.

Bron: Nd.nl

Gerelateerd: NESARA stap voor stap: basisinkomen Japan, denktank wil economie hervormen

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x