Homepagina » Columns » Janet Ossebaard » Janet Ossebaard: Een nieuwe samenleving
Nieuwe samenleving - column Janet Ossebaard

Janet Ossebaard: Een nieuwe samenleving

Eén van mijn leermeesters, Anthony de Mello, zei ooit: “Als je verlicht wilt worden, zul je je eerst moeten realiseren dat je – ten diepste – helemaal niet gelukkig wilt zijn”. Iedereen roept wel gelukkig te willen zijn, maar als men hoort wat men daarvoor moet doen, begint iedereen te morren en te mokken. En de meesten haken af.

Dit is een waarheid als een koe.

Televisie, tv, kijkenZelf ben ik er achter gekomen, zo’n 20 jaar geleden, dat ik veel gelukkiger werd nadat ik (als experiment) mijn televisie had weggedaan. Ik realiseerde me namelijk op een goede dag dat ik iedere avond als een debiel voor de tv hing, dom ‘ins blaue hinein’ zappend, wachtend en hopend op vermaak ende vertier.

Maar aan het eind van iedere avond moest ik spijtig concluderen dat ik niets had gezien dat ik werkelijk niet had willen missen. De programma’s waren veelal slecht en inhoudsloos en het enige wat me af en toe kon bekoren was een goede film, maar die had ik ook kunnen downloaden en bekijken op mijn computer. En dus zei ik mijn televisie vaarwel. Als experiment wel te verstaan, zo laf was ik wel. Hij stond in de kelder, want stel je voor dat ik in een deprimerend zwart gat zou vallen?

Maar het tegendeel gebeurde. Ik ging leuke dingen doen ’s avonds en voelde me vrijer en optimistischer worden. Ik had op dat moment nog niet door dat ik één van de ergste hersenspoelapparaten aller tijden aan de kant had gezet. Dat besef kwam pas later.

Als mensen mij nu vragen hoe het kan dat ik altijd zo gelukkig oog, dan is mijn antwoord: “Dat komt omdat ik gelukkig bèn”. En vaak is de vraag die volgt: “Hoe doe je dat? Ik wil ook gelukkig zijn!”. Als ik dan zeg: “Begin maar eens met het eruit gooien van je televisie”, kijken ze me aan alsof ik gestoord ben. “Ja maar… dat is het beetje vertier dat ik nog heb in mijn leven! Dat ga ik toch niet wegdoen?!”

Dan denk ik aan Anthony de Mello. Hij had gelijk. We willen niet gelukkig zijn. We willen vermaakt worden. We willen niet te veel hoeven nadenken.

Break the system, demonstratie 27 januari a.s.

Op 27 januari vindt een grote demonstratie plaats in Den Haag. Break the System, Nederlandse rood-wit-blauwe vlagzo heet het evenement. Prima, dacht ik in eerste instantie. Maar toen ik de Facebook-pagina bekeek, zakte me spontaan de broek af. Een dame opperde dat het wellicht een goed idee was om vlaggen mee te nemen. Geheel voorspelbaar barstte er een discussie los over wat voor vlaggen. De Nederlandse vlag? Dat vonden een hoop geïntegreerde buitenlanders geen goed idee. Witte vlaggen? Nee, oranje! Nee, regenboogvlaggen!

Ellenlange posts toonden aan dat we feilloos deden wat de verdeel-en-heers politiek van ons verlangt: we verdeelden ons. Vanwege zoiets stoms als een vlag! Geen enkele deelnemer aan de discussie was zich blijkbaar bewust van het feit dat vlaggen per definitie mensen verdelen. Dat landsgrenzen en nationaliteiten verdelen. We zien het tijdens oorlogen en we zien het tijdens voetbalwedstrijden. Komt daar ooit wat goeds van? Neen…

Verdeel en heers. Geef ze brood en spelen.

Het werd duizenden jaren geleden ingevoerd en het werkt nog steeds. En het meest trieste van alles is: we doen het zelf. Daar hebben we helemaal geen politieke leiders voor nodig. Dat kunnen we uitstekend zelf.

Break the system, demonstratie 27 januari 2015

Klik voor vergroting

Break the System. Een demonstratie tegen politiek Den Haag. “We blijven net zo lang tot Rutte is afgetreden!”, wordt er geroepen. En dan?, vraag ik mij af. Nou, dan komen er nieuwe verkiezingen. Oh ja. Dan kunnen we de volgende politieke poppenkast democratisch samenstellen. Lost dat iets op?

Kijk eens in de spiegel als je wijst

Klik voor vergroting

Ik denk het niet. Het probleem zit hem volgens mij niet bij politiek Den Haag. Het probleem zit hem bij het volk. Wij, het Nederlandse volk, de enorme kudde van bijna 17 miljoen schapen. Steeds meer mensen wijzen woedend naar de zogenaamde Illuminati: de Rothschilds, de Rockefellers, de New World Order, de Anunaki. Wat hebben we graag een zondebok, iemand die we de schuld kunnen geven van ons ongeluk, onze misère.

Ik vraag me af hoeveel vrienden ik overhoud op Facebook wanneer ik zeg: ga met die wijzende vinger alsjeblieft naar de badkamer en kijk in de spiegel. Wij, het Nederlandse volk, hebben het zelf zo ver laten komen. Wij kiezen ervoor om mee te doen aan de massahypnose door de tv. Wij kiezen ervoor om op onze luie billen te blijven zitten terwijl de banken alsmaar groter, machtiger en ondoorzichtiger worden. Wij kiezen ervoor om te geloven in de illusie dat stemmen op een politieke partij werkelijk zoden aan de dijk zet.

Is het wellicht een idee om politiek Den Haag compleet te negeren en om zelf het heft in handen te nemen? Ik geef meteen toe: ik heb geen politicologie gestudeerd en ook geen economie. Ik weet niet wat ik zou doen als ik ineens politiek leider van Nederland werd.

Maar ik weet wel wat anders…

Als een situatie je niet bevalt en je wilt het veranderen, dan zul je zelf die verandering moeten creëren. Ga niet wijzen met een beschuldigende vinger naar een zondebok, want dat heeft nog nooit gewerkt. You want change? Be that change!

Geschokt door armoede in Nederland

Sinds een paar weken ben ik ambassadeur van Stichting Noodhulp Nederland (voorheen The Gift Foundation). Ik ben enorm geschrokken toen ik hoorde dat een miljoen mensen in Nederland bij de voedselbank aankloppen omdat ze onder de armoedegrens leven.

Wist u dat? Dat is toch schokkend?

Wist u dat 6000 kinderen hier op straat leven? Dat er elke dag 16 (!) gezinnen uit hun huis worden gezet omdat men niet langer aan de financiële verplichtingen kan voldoen, waarbij de kinderen worden gescheiden van de ouders en in pleeggezinnen worden geplaatst? Wist u dat er een wet is aangenomen die zegt dat een incontinente oudere 24 uur met 1 luier kan doen? Want er is geen personeel om hen vaker te verschonen?

En wist u dat de meeste daklozen (in totaal 60.000 in Nederland en dat aantal neemt snel toe) goed opgeleide mensen zijn die door faillissement, ziekte, brand of anderszins op straat zijn beland? Dat het hier helemaal niet gaat om junks of psychisch gestoorden maar om mensen zoals u en ik?

You want change? Be that change!

Verandering begint bij jezelf

Klik voor vergroting

Dat is de reden waarom ik ambassadeur ben geworden van een geweldig vangnet voor mensen die de pineut zijn dankzij het politieke en maatschappelijke stelsel in Nederland.

Ik geloof in de kracht en de stem van het volk. Niet door in Den Haag tegen de regering te brullen, maar door in het dagelijkse leven voor een betere samenleving te gaan.

Niet tegen maar voor…

  • Voor een vangnet om de armsten onder ons te helpen.
  • Voor een samenleving waarin we voor elkaar zorgen.
  • Voor een nieuw monetair stelsel waarin rente niet meer voorkomt.
  • Voor een nieuw zorgstelsel waarin de grote zorgverzekeraars buitenspel zijn gezet.

Die nieuwe oplossingen liggen al klaar. Ga maar eens googelen en je zult alternatieven vinden waar je heel blij van wordt. Geen airy-fairy-hippie oplossingen, maar goed gefundeerde, praktische alternatieven.

Bezuinigingen in de zorg

Klik voor vergroting

Als je aan het eind van de dag je oude moeder bezoekt in het verzorgingstehuis en je ziet tot je grote ontzetting dat de urine en ontlasting langs haar benen druipt omdat haar 24-uurs luier vol is, dan kun je twee dingen doen. Of je richt je focus op het verzorgingstehuis en vervolgens de politiek (hetgeen gegarandeerd geen vruchten afwerpt), of je zorgt ervoor dat je zelf wat vaker bij moeders langsgaat om haar te verschonen. Je kunt daar ook de rest van de familie voor inzetten, en eventueel een oproep doen via Facebook om een vangnet te organiseren. Want of we het nou leuk vinden of niet, we moeten het toch van elkaar hebben. Niet van politiek Den Haag. Echt niet. Het zal minister Schippers worst wezen of haar nieuwe zorgplannen Nederland nog meer in de afgrond zal storten. Dat is de afgelopen weken wel duidelijk geworden, lijkt me zo.

Met de Overvloed die we hebben in Nederland kunnen we bergen verzetten. We kunnen als één van de rijkste landen ter wereld gemakkelijk een einde maken aan de armoede in 1 miljoen gezinnen. We kunnen in één klap een einde maken aan de hele daklozenproblematiek. Maar dan moeten we dat wel willen.

Dakloos, leven op straatEn dan ben ik weer terug bij het begin: laten we eerst maar eens beginnen de tv eruit te gooien. Laten we dan eens om ons heen kijken en ons laten doordringen van de wantoestanden in onze directe omgeving. Laten we actief worden.

Hup, die luie billen van de bank en actie!

Ga eens naar de Voedselbank, of de Kledingbank (wist u dat die bestaat?) en vraag wat u kunt doen om te helpen. Geef aan de dakloze, maak een praatje, maak contact. Breng hem/haar wat warms te eten en te drinken.

Het is zo gemakkelijk, maar toen ik vorige week ging posten om te kijken wat er zoal gebeurde rondom de daklozen in een winkelstraat in Deventer, zag ik tot mijn diepe schaamte dat wij, de Nederlandse burger, hen straal voorbij liepen. We negeerden ze alsof het paria’s waren.

We zijn de menselijkheid vergeten.
We zijn vergeten hoe het is om buiten de boot te vallen.
We zijn vergeten hoe het is om er alleen voor te staan.

Ik ben dat niet vergeten. Op de middelbare school werd ik gepest. Want ik was anders en ik weigerde mee te doen om erbij te horen. Het pesten veranderde mijn middelbare schooltijd in een hel. Ik schaamde me er zo voor dat ik het thuis niet durfde te vertellen. Ik voelde me een loser. Ik voelde angst, eenzaamheid, schaamte, wanhoop, woede en ik verlangde elke dag naar de dood. Dat was mijn realiteit. Niemand schoot mij te hulp. Want ik durfde niet om hulp te vragen en niemand zag dat ik van binnen doodging. Iedereen was te druk met zijn eigen leven.

voedselbank

Klik voor vergroting

De 1 miljoen mensen die in ons land in armoede leven, schamen zich. Zij durven het niet aan hun vrienden of familie te vertellen. Ze voelen zich losers. Zij voelen angst, eenzaamheid, schaamte, wanhoop, woede en voor sommigen is de dood een uitkomst. Dat is hun realiteit. Niemand schiet hen te hulp. Want zij durven niet om hulp te vragen en niemand ziet dat zij van binnen doodgaan. Iedereen is te druk met zijn eigen leven.

Lieve mensen, laten we deze schrijnende situatie doorbreken!

Laten we dit samen doen! In plaats van tegen de politiek te schreeuwen, kunnen we ook onze ogen en onze harten openen voor de mensen om ons heen, en in actie komen voor hen die onze hulp het hardst nodig hebben.

Datgene waar je je op focust, groeit. Het wordt sterker, dankzij de energie die je het geeft. Dat wat je negeert krijgt geen energie en wordt vanzelf minder machtig. Dit oeroude principe werkt feilloos en het is één van mijn leidraden in het leven.

Met elkaar de sameneving verbeteren

Klik voor vergroting

Ik kies ervoor om me te focussen op een mooie, gezonde, stabiele en liefdevolle samenleving. Daarvoor ga ik op de bres. De tijd van mooie woorden en loze beloftes is voorbij. Het is tijd om in actie te komen en spijkers met koppen te slaan.

Samen veranderen we Nederland in een prachtige samenleving!

Doen jullie mee?

 

Nog een paar tips:

  • www.giftfoundation.nl (Hier ben ik ambassadeur van; aan een nieuwe website wordt hard gewerkt en de naamsverandering is ook bijna een feit: Stichting Noodhulp NL. We hebben jullie donaties heel hard nodig!)
  • www.deblijeb.nl (Een prachtig project waar ik me heel graag mee ga verbinden)
  • Boek: ‘Hoera! We gaan bezuinigen‘ van Patricia Bender. (Een aanrader!)

Janet Ossebaard

P.S.: dit is de eerste column met een PS… Ik zeg niet dat je niet moet gaan demonstreren in Den Haag op 27 januari. Ik ga zelf ook. Maar denk hier gewoon eens over na. Protesteer ik tegen of voor? En wat wil ik dan precies? En hoe ga ik daar zelf aan meehelpen? Tuurlijk ga ik zelf ook. Ik ben een vrouw van de Revolutie! Maar dan wel een bewuste en niet om gewoon maar wat te schreeuwen. Er wordt al genoeg geblaat in NL…

Meer over Janet weten?
Bezoek haar website of facebookpagina.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anja
Anja
6 jaren geleden

Ha Janet,
Ik zie dat je uit je graancirkels bent gestapt en nu ook ziet wat er zoal op aarde gaande is. Tenminste lijkt het. Ik lees veel “we” maar de meeste onder ons die deze site en andere lezen weten inmiddels wel wat er gaande is en dat de tv de deur uit kan en ja Janet: We weten van de voedselbank in Nederland en de gratis kledingwinkels, helaas weten we dit al erg lang en hebben velen onder ons al die jaren niet stilgezeten en gegeven en geholpen.
Anja

Elise49
Elise49
6 jaren geleden

Beste Janet, Je bent een leek en meteen ambassadeur voor het goede doel?. Nou janet, De SP probeert al jaren iets te doen aan alle misstanden/armoede. Ze worden bewust uit de regering gehouden. Goede doelen zijn er al genoeg. Wat mij niet aanspreekt: Zo’n goed doel moet ook geld hebben om zichzelf staande te houden.
Ik doe het al gewoon in mijn omgeving en doe dat zonder geld binnen te harken. Kleding/spullen doorgeven, voedsel brengen als je weet dat iemand heel krap zit enz. Zelf mag ik geen rommelmarktje doen, want dan heb ik illegale inkomsten. Zit in de bijstand. Beetje krom he. Die armoede wordt bewust in strand gehouden, want zo gauw je iets wilt doen om een beetje geld te verdienen of aan werk probeert te kunnen komen dmv studie/cursus word je gezien als fraudeur. Of je werkt gedeeltelijk en wordt alles ingehouden inc. vakantiegeld. Jullie mogen wel geld binnen harken. Janet dat strookt al niet. Het wordt meer jou zingeving, dan het werkelijk iets oplost.

Edwin
Edwin
6 jaren geleden

Die tv hoeft helemaal niet de deur uit. In plaats van doelloos zappen kun je ook gewoon in de gids of op internet kijken en zoeken waar, wanneer en hoe laat de programma’s worden uitgezonden die je wel interessant vindt. Echt niet zo moeilijk. Dus het ligt ook hierin aan jezelf tot in hoeverre je als een zombie zppend voor de buis wilt hangen. Televisie heeft een enorm bereik en internet blijkt maar al te vaak nog steeds van de roeptoeterij. Die hele demonstratie de 27e is tegen…ja wat…tegen alles of zo? ‘Break the system’ Jaja. Lekker duidelijk weer.
TV heeft een gigantisch bereik waar gigantische bedragen mee worden opgehaald voor goede doelen. Of je het nu eens bent met die doelen of niet. De mens kiest zelf. Of hij wel of niet tv wil kijken. Naar welke zender en/of welk programma. En kijkcijfers liegen niet. Dus haalt entertainment veel hogere cijfers dan bijvoorbeeld Tegenlicht. Die fantastisch informatieve docu’s hebben gemaakt en uitgezonden. Maar dat interesseert de meesten gewoon geen lor. Had je destijds de moeite genomen wat betreft kwaliteit het kaf van het koren te scheiden, had je wellicht nog aardig wat kunnen opsteken van die vermaledijde tv. En ook hier wordt het maar weer afgeschoven op ‘ze’ van de politiek met hun ‘verdeel- en heers politiek’..ze en hullie. Het ontgaat je volledig dat het ook mogelijk is dat het in de politiek barst van de mensen die het wel degelijk goed voor hebben met ons land. En je geeft zelf aan dat je er eigenlijk heel weinig van weet. Toch oordeel je er met het grootste gemak over en schuif je alles en iedereen maar weer even op een hoop. 1e citaat uit je collumn: “We blijven net zo lang tot Rutte is afgetreden!”, wordt er geroepen. En dan?, vraag ik mij af. Nou, dan komen er nieuwe verkiezingen. Oh ja. Dan kunnen we de volgende politieke poppenkast democratisch samenstellen. Lost dat iets op?’ – Pardon?! Waarom is de politiek dan per definitie een poppenkast? Omdat er een hoop zaken gebeuren en worden waar je het niet mee eens bent. Wat weet jij van politiek en hoe dat werkt? Wat weet jij van de achtergronden van die besluiten en de debatten die daarover zijn gevoerd? Ik vrees bar weinig. 2e Citaat uit je collum: ‘We kunnen als één van de rijkste landen ter wereld gemakkelijk een einde maken aan de armoede in 1 miljoen gezinnen. We kunnen in één klap een einde maken aan de hele daklozenproblematiek.’ – nogmaals PARDON?! Hoe naïef kun je zijn. ‘Gemakkelijk en in 1 klap….right. 1 miljoen mensen en nog een heel veel andere problematiek. Eitje, zo opgelost. Echt waar. Misschien is het een idee om voortaan gewoon eens aan bronvermelding te doen. Zodat de lezer kan zien waar je al deze wijsheden vandaan haalt. Het mist op vele fronten een redelijk fundament. En vele van jouw facebook vrienden zijn nou niet direct de meest kritisch nadenkende types. Aan de reacties te zien eerder ja-knikkende schapen die je veelal blindelings lijken te volgen.

Pascal
Pascal
6 jaren geleden

Janet, uit de reacties kun je afleiden dat je op de goede weg bent……… dikke duim!

x

Check Also

coronagezant

Coronagezant WHO roept wereldleiders op: ‘Stop met lockdowns’

De speciale coronagezant van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ...

De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuugzat

De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuug- en spuugzat

Woensdag komt de Belgische economie tot stilstand. ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

29
0
We lezen graag je reactie!x