Homepagina » Columns » Janet Ossebaard » Janet Ossebaard: Een nieuwe samenleving
Nieuwe samenleving - column Janet Ossebaard

Janet Ossebaard: Een nieuwe samenleving

Eén van mijn leermeesters, Anthony de Mello, zei ooit: “Als je verlicht wilt worden, zul je je eerst moeten realiseren dat je – ten diepste – helemaal niet gelukkig wilt zijn”. Iedereen roept wel gelukkig te willen zijn, maar als men hoort wat men daarvoor moet doen, begint iedereen te morren en te mokken. En de meesten haken af.

Dit is een waarheid als een koe.

Televisie, tv, kijkenZelf ben ik er achter gekomen, zo’n 20 jaar geleden, dat ik veel gelukkiger werd nadat ik (als experiment) mijn televisie had weggedaan. Ik realiseerde me namelijk op een goede dag dat ik iedere avond als een debiel voor de tv hing, dom ‘ins blaue hinein’ zappend, wachtend en hopend op vermaak ende vertier.

Maar aan het eind van iedere avond moest ik spijtig concluderen dat ik niets had gezien dat ik werkelijk niet had willen missen. De programma’s waren veelal slecht en inhoudsloos en het enige wat me af en toe kon bekoren was een goede film, maar die had ik ook kunnen downloaden en bekijken op mijn computer. En dus zei ik mijn televisie vaarwel. Als experiment wel te verstaan, zo laf was ik wel. Hij stond in de kelder, want stel je voor dat ik in een deprimerend zwart gat zou vallen?

Maar het tegendeel gebeurde. Ik ging leuke dingen doen ’s avonds en voelde me vrijer en optimistischer worden. Ik had op dat moment nog niet door dat ik één van de ergste hersenspoelapparaten aller tijden aan de kant had gezet. Dat besef kwam pas later.

Als mensen mij nu vragen hoe het kan dat ik altijd zo gelukkig oog, dan is mijn antwoord: “Dat komt omdat ik gelukkig bèn”. En vaak is de vraag die volgt: “Hoe doe je dat? Ik wil ook gelukkig zijn!”. Als ik dan zeg: “Begin maar eens met het eruit gooien van je televisie”, kijken ze me aan alsof ik gestoord ben. “Ja maar… dat is het beetje vertier dat ik nog heb in mijn leven! Dat ga ik toch niet wegdoen?!”

Dan denk ik aan Anthony de Mello. Hij had gelijk. We willen niet gelukkig zijn. We willen vermaakt worden. We willen niet te veel hoeven nadenken.

Break the system, demonstratie 27 januari a.s.

Op 27 januari vindt een grote demonstratie plaats in Den Haag. Break the System, Nederlandse rood-wit-blauwe vlagzo heet het evenement. Prima, dacht ik in eerste instantie. Maar toen ik de Facebook-pagina bekeek, zakte me spontaan de broek af. Een dame opperde dat het wellicht een goed idee was om vlaggen mee te nemen. Geheel voorspelbaar barstte er een discussie los over wat voor vlaggen. De Nederlandse vlag? Dat vonden een hoop geïntegreerde buitenlanders geen goed idee. Witte vlaggen? Nee, oranje! Nee, regenboogvlaggen!

Ellenlange posts toonden aan dat we feilloos deden wat de verdeel-en-heers politiek van ons verlangt: we verdeelden ons. Vanwege zoiets stoms als een vlag! Geen enkele deelnemer aan de discussie was zich blijkbaar bewust van het feit dat vlaggen per definitie mensen verdelen. Dat landsgrenzen en nationaliteiten verdelen. We zien het tijdens oorlogen en we zien het tijdens voetbalwedstrijden. Komt daar ooit wat goeds van? Neen…

Verdeel en heers. Geef ze brood en spelen.

Het werd duizenden jaren geleden ingevoerd en het werkt nog steeds. En het meest trieste van alles is: we doen het zelf. Daar hebben we helemaal geen politieke leiders voor nodig. Dat kunnen we uitstekend zelf.

Break the system, demonstratie 27 januari 2015

Klik voor vergroting

Break the System. Een demonstratie tegen politiek Den Haag. “We blijven net zo lang tot Rutte is afgetreden!”, wordt er geroepen. En dan?, vraag ik mij af. Nou, dan komen er nieuwe verkiezingen. Oh ja. Dan kunnen we de volgende politieke poppenkast democratisch samenstellen. Lost dat iets op?

Kijk eens in de spiegel als je wijst

Klik voor vergroting

Ik denk het niet. Het probleem zit hem volgens mij niet bij politiek Den Haag. Het probleem zit hem bij het volk. Wij, het Nederlandse volk, de enorme kudde van bijna 17 miljoen schapen. Steeds meer mensen wijzen woedend naar de zogenaamde Illuminati: de Rothschilds, de Rockefellers, de New World Order, de Anunaki. Wat hebben we graag een zondebok, iemand die we de schuld kunnen geven van ons ongeluk, onze misère.

Ik vraag me af hoeveel vrienden ik overhoud op Facebook wanneer ik zeg: ga met die wijzende vinger alsjeblieft naar de badkamer en kijk in de spiegel. Wij, het Nederlandse volk, hebben het zelf zo ver laten komen. Wij kiezen ervoor om mee te doen aan de massahypnose door de tv. Wij kiezen ervoor om op onze luie billen te blijven zitten terwijl de banken alsmaar groter, machtiger en ondoorzichtiger worden. Wij kiezen ervoor om te geloven in de illusie dat stemmen op een politieke partij werkelijk zoden aan de dijk zet.

Is het wellicht een idee om politiek Den Haag compleet te negeren en om zelf het heft in handen te nemen? Ik geef meteen toe: ik heb geen politicologie gestudeerd en ook geen economie. Ik weet niet wat ik zou doen als ik ineens politiek leider van Nederland werd.

Maar ik weet wel wat anders…

Als een situatie je niet bevalt en je wilt het veranderen, dan zul je zelf die verandering moeten creëren. Ga niet wijzen met een beschuldigende vinger naar een zondebok, want dat heeft nog nooit gewerkt. You want change? Be that change!

Geschokt door armoede in Nederland

Sinds een paar weken ben ik ambassadeur van Stichting Noodhulp Nederland (voorheen The Gift Foundation). Ik ben enorm geschrokken toen ik hoorde dat een miljoen mensen in Nederland bij de voedselbank aankloppen omdat ze onder de armoedegrens leven.

Wist u dat? Dat is toch schokkend?

Wist u dat 6000 kinderen hier op straat leven? Dat er elke dag 16 (!) gezinnen uit hun huis worden gezet omdat men niet langer aan de financiële verplichtingen kan voldoen, waarbij de kinderen worden gescheiden van de ouders en in pleeggezinnen worden geplaatst? Wist u dat er een wet is aangenomen die zegt dat een incontinente oudere 24 uur met 1 luier kan doen? Want er is geen personeel om hen vaker te verschonen?

En wist u dat de meeste daklozen (in totaal 60.000 in Nederland en dat aantal neemt snel toe) goed opgeleide mensen zijn die door faillissement, ziekte, brand of anderszins op straat zijn beland? Dat het hier helemaal niet gaat om junks of psychisch gestoorden maar om mensen zoals u en ik?

You want change? Be that change!

Verandering begint bij jezelf

Klik voor vergroting

Dat is de reden waarom ik ambassadeur ben geworden van een geweldig vangnet voor mensen die de pineut zijn dankzij het politieke en maatschappelijke stelsel in Nederland.

Ik geloof in de kracht en de stem van het volk. Niet door in Den Haag tegen de regering te brullen, maar door in het dagelijkse leven voor een betere samenleving te gaan.

Niet tegen maar voor…

 • Voor een vangnet om de armsten onder ons te helpen.
 • Voor een samenleving waarin we voor elkaar zorgen.
 • Voor een nieuw monetair stelsel waarin rente niet meer voorkomt.
 • Voor een nieuw zorgstelsel waarin de grote zorgverzekeraars buitenspel zijn gezet.

Die nieuwe oplossingen liggen al klaar. Ga maar eens googelen en je zult alternatieven vinden waar je heel blij van wordt. Geen airy-fairy-hippie oplossingen, maar goed gefundeerde, praktische alternatieven.

Bezuinigingen in de zorg

Klik voor vergroting

Als je aan het eind van de dag je oude moeder bezoekt in het verzorgingstehuis en je ziet tot je grote ontzetting dat de urine en ontlasting langs haar benen druipt omdat haar 24-uurs luier vol is, dan kun je twee dingen doen. Of je richt je focus op het verzorgingstehuis en vervolgens de politiek (hetgeen gegarandeerd geen vruchten afwerpt), of je zorgt ervoor dat je zelf wat vaker bij moeders langsgaat om haar te verschonen. Je kunt daar ook de rest van de familie voor inzetten, en eventueel een oproep doen via Facebook om een vangnet te organiseren. Want of we het nou leuk vinden of niet, we moeten het toch van elkaar hebben. Niet van politiek Den Haag. Echt niet. Het zal minister Schippers worst wezen of haar nieuwe zorgplannen Nederland nog meer in de afgrond zal storten. Dat is de afgelopen weken wel duidelijk geworden, lijkt me zo.

Met de Overvloed die we hebben in Nederland kunnen we bergen verzetten. We kunnen als één van de rijkste landen ter wereld gemakkelijk een einde maken aan de armoede in 1 miljoen gezinnen. We kunnen in één klap een einde maken aan de hele daklozenproblematiek. Maar dan moeten we dat wel willen.

Dakloos, leven op straatEn dan ben ik weer terug bij het begin: laten we eerst maar eens beginnen de tv eruit te gooien. Laten we dan eens om ons heen kijken en ons laten doordringen van de wantoestanden in onze directe omgeving. Laten we actief worden.

Hup, die luie billen van de bank en actie!

Ga eens naar de Voedselbank, of de Kledingbank (wist u dat die bestaat?) en vraag wat u kunt doen om te helpen. Geef aan de dakloze, maak een praatje, maak contact. Breng hem/haar wat warms te eten en te drinken.

Het is zo gemakkelijk, maar toen ik vorige week ging posten om te kijken wat er zoal gebeurde rondom de daklozen in een winkelstraat in Deventer, zag ik tot mijn diepe schaamte dat wij, de Nederlandse burger, hen straal voorbij liepen. We negeerden ze alsof het paria’s waren.

We zijn de menselijkheid vergeten.
We zijn vergeten hoe het is om buiten de boot te vallen.
We zijn vergeten hoe het is om er alleen voor te staan.

Ik ben dat niet vergeten. Op de middelbare school werd ik gepest. Want ik was anders en ik weigerde mee te doen om erbij te horen. Het pesten veranderde mijn middelbare schooltijd in een hel. Ik schaamde me er zo voor dat ik het thuis niet durfde te vertellen. Ik voelde me een loser. Ik voelde angst, eenzaamheid, schaamte, wanhoop, woede en ik verlangde elke dag naar de dood. Dat was mijn realiteit. Niemand schoot mij te hulp. Want ik durfde niet om hulp te vragen en niemand zag dat ik van binnen doodging. Iedereen was te druk met zijn eigen leven.

voedselbank

Klik voor vergroting

De 1 miljoen mensen die in ons land in armoede leven, schamen zich. Zij durven het niet aan hun vrienden of familie te vertellen. Ze voelen zich losers. Zij voelen angst, eenzaamheid, schaamte, wanhoop, woede en voor sommigen is de dood een uitkomst. Dat is hun realiteit. Niemand schiet hen te hulp. Want zij durven niet om hulp te vragen en niemand ziet dat zij van binnen doodgaan. Iedereen is te druk met zijn eigen leven.

Lieve mensen, laten we deze schrijnende situatie doorbreken!

Laten we dit samen doen! In plaats van tegen de politiek te schreeuwen, kunnen we ook onze ogen en onze harten openen voor de mensen om ons heen, en in actie komen voor hen die onze hulp het hardst nodig hebben.

Datgene waar je je op focust, groeit. Het wordt sterker, dankzij de energie die je het geeft. Dat wat je negeert krijgt geen energie en wordt vanzelf minder machtig. Dit oeroude principe werkt feilloos en het is één van mijn leidraden in het leven.

Met elkaar de sameneving verbeteren

Klik voor vergroting

Ik kies ervoor om me te focussen op een mooie, gezonde, stabiele en liefdevolle samenleving. Daarvoor ga ik op de bres. De tijd van mooie woorden en loze beloftes is voorbij. Het is tijd om in actie te komen en spijkers met koppen te slaan.

Samen veranderen we Nederland in een prachtige samenleving!

Doen jullie mee?

 

Nog een paar tips:

 • www.giftfoundation.nl (Hier ben ik ambassadeur van; aan een nieuwe website wordt hard gewerkt en de naamsverandering is ook bijna een feit: Stichting Noodhulp NL. We hebben jullie donaties heel hard nodig!)
 • www.deblijeb.nl (Een prachtig project waar ik me heel graag mee ga verbinden)
 • Boek: ‘Hoera! We gaan bezuinigen‘ van Patricia Bender. (Een aanrader!)

Janet Ossebaard

P.S.: dit is de eerste column met een PS… Ik zeg niet dat je niet moet gaan demonstreren in Den Haag op 27 januari. Ik ga zelf ook. Maar denk hier gewoon eens over na. Protesteer ik tegen of voor? En wat wil ik dan precies? En hoe ga ik daar zelf aan meehelpen? Tuurlijk ga ik zelf ook. Ik ben een vrouw van de Revolutie! Maar dan wel een bewuste en niet om gewoon maar wat te schreeuwen. Er wordt al genoeg geblaat in NL…

Meer over Janet weten?
Bezoek haar website of facebookpagina.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Pascal schreef:

  Janet, uit de reacties kun je afleiden dat je op de goede weg bent……… dikke duim!

  4 likes
  • Janet Ossebaard schreef:

   Inderdaad Pascal… zoals Edwin hieronder zo mooi verwoordde: een column is bedoeld om te prikkelen. En dat is uitstekend gelukt! 🙂

   4 likes
  • Elise49 schreef:

   Ben ik niet mee eens. Een heleboel problemen worden zelf veroorzaakt door het systeem/overheid. De ombudsman kan daar veel over vertellen. Ik zit niet te wachten dat alles privaat opgelost moet gaan worden, omdat dan de macht verschuift naar mensen die zichzelf heel belangrijk vinden en waarvan echte kennis ontbreekt. Wat je dus doet: een systeem wat zichzelf dient naar weer een systeem brengen wat zichzelf dient. Daar schiet niemand iets mee op. Mensen horen zelf de invulling kunnen doen. Daar hoort een systeem bij, waarbij bepaalde zekerheid/structuur aan verbonden is. Gratis kinderopvang, een vak leren als je er lang uit bent(zonder dat iemand die dit verzorgt er zelf beter van wordt en daarom het systeem zelf in stand probeert te houden ) Het systeem weer op 1 verdiener zetten. enz. enz.
   Die berichten van Janette zijn erg op zelf reclame gericht. Wij pikken die er zo uit. Wij hebben daar heel veel ervaring mee. Wij schieten er zelf geen hol mee op.
   Mensen mogen niet uit huis gezet worden. Er is een wet waarbij je altijd een bepaald bedrag om te leven behoort te hebben. Instanties/schuldeisers moeten zich daar aan houden. Mensen moeten deze aanmelding/voortgang op tijd weten. Dat is het probleem.
   Alles wat zij opnoemt is al lang breed onderzocht door de SP en andere goede doelen. Die zijn al in werking, zoals bv stichting leergeld. Ik zit niet te wachten op weer een goed doel. Die ook weer eerst zichzelf in stand moet houden, want dat kost weer geld. Er moet gewoon 1 systeem zijn, die de invulling mogelijk maakt, zodat je geen of weinig goede doelen nodig hebt. Mensen willen zelf leven en niet geleefd worden. En dat begint met echt luisteren.

   3 likes
 • Elise49 schreef:

  Beste Janet, Je bent een leek en meteen ambassadeur voor het goede doel?. Nou janet, De SP probeert al jaren iets te doen aan alle misstanden/armoede. Ze worden bewust uit de regering gehouden. Goede doelen zijn er al genoeg. Wat mij niet aanspreekt: Zo’n goed doel moet ook geld hebben om zichzelf staande te houden.
  Ik doe het al gewoon in mijn omgeving en doe dat zonder geld binnen te harken. Kleding/spullen doorgeven, voedsel brengen als je weet dat iemand heel krap zit enz. Zelf mag ik geen rommelmarktje doen, want dan heb ik illegale inkomsten. Zit in de bijstand. Beetje krom he. Die armoede wordt bewust in strand gehouden, want zo gauw je iets wilt doen om een beetje geld te verdienen of aan werk probeert te kunnen komen dmv studie/cursus word je gezien als fraudeur. Of je werkt gedeeltelijk en wordt alles ingehouden inc. vakantiegeld. Jullie mogen wel geld binnen harken. Janet dat strookt al niet. Het wordt meer jou zingeving, dan het werkelijk iets oplost.

  3 likes
  • Janet Ossebaard schreef:

   Je hebt helemaal gelijk Elise, de SP strijdt inderdaad al heel lang tegen veel misstanden in NL. Klopt. Wat ook klopt is dat ze uit de regering worden gehouden. En dus zullen we iets anders moeten bedenken.
   Wat ook klopt is wat je schrijft over de bijstand en hoe het is geregeld als je dan nog een opleiding wilt volgen of d.m.v. iets creatiefs probeert om uit die uitkeringssituatie te komen. Heel pijnlijk en inderdaad heel krom. Maar wat je bedoelt met geld bij elkaar harken begrijp ik niet. Jarenlang heeft de oprichtster alles uit eigen zak betaalt. Ook de vrijwilligers doen dit. Dat vind ik jammer en ik denk dat het anders kan. En anders zou moeten, want wat de stichting doet is geweldig. Praat maar eens met de mensen die ze geholpen hebben/helpen, dan krijg je echt de tranen in je ogen. Schitterend. Maar hoe lang kun je alles uit eigen zak blijven betalen? En blijf je dan niet op de een te kleine schaal bezig? Vragen waarvoor ik de dialoog probeer uit te lokken met deze column. En dat is duidelijk gelukt 🙂

   6 likes
 • Edwin schreef:

  Die tv hoeft helemaal niet de deur uit. In plaats van doelloos zappen kun je ook gewoon in de gids of op internet kijken en zoeken waar, wanneer en hoe laat de programma’s worden uitgezonden die je wel interessant vindt. Echt niet zo moeilijk. Dus het ligt ook hierin aan jezelf tot in hoeverre je als een zombie zppend voor de buis wilt hangen. Televisie heeft een enorm bereik en internet blijkt maar al te vaak nog steeds van de roeptoeterij. Die hele demonstratie de 27e is tegen…ja wat…tegen alles of zo? ‘Break the system’ Jaja. Lekker duidelijk weer.
  TV heeft een gigantisch bereik waar gigantische bedragen mee worden opgehaald voor goede doelen. Of je het nu eens bent met die doelen of niet. De mens kiest zelf. Of hij wel of niet tv wil kijken. Naar welke zender en/of welk programma. En kijkcijfers liegen niet. Dus haalt entertainment veel hogere cijfers dan bijvoorbeeld Tegenlicht. Die fantastisch informatieve docu’s hebben gemaakt en uitgezonden. Maar dat interesseert de meesten gewoon geen lor. Had je destijds de moeite genomen wat betreft kwaliteit het kaf van het koren te scheiden, had je wellicht nog aardig wat kunnen opsteken van die vermaledijde tv. En ook hier wordt het maar weer afgeschoven op ‘ze’ van de politiek met hun ‘verdeel- en heers politiek’..ze en hullie. Het ontgaat je volledig dat het ook mogelijk is dat het in de politiek barst van de mensen die het wel degelijk goed voor hebben met ons land. En je geeft zelf aan dat je er eigenlijk heel weinig van weet. Toch oordeel je er met het grootste gemak over en schuif je alles en iedereen maar weer even op een hoop. 1e citaat uit je collumn: “We blijven net zo lang tot Rutte is afgetreden!”, wordt er geroepen. En dan?, vraag ik mij af. Nou, dan komen er nieuwe verkiezingen. Oh ja. Dan kunnen we de volgende politieke poppenkast democratisch samenstellen. Lost dat iets op?’ – Pardon?! Waarom is de politiek dan per definitie een poppenkast? Omdat er een hoop zaken gebeuren en worden waar je het niet mee eens bent. Wat weet jij van politiek en hoe dat werkt? Wat weet jij van de achtergronden van die besluiten en de debatten die daarover zijn gevoerd? Ik vrees bar weinig. 2e Citaat uit je collum: ‘We kunnen als één van de rijkste landen ter wereld gemakkelijk een einde maken aan de armoede in 1 miljoen gezinnen. We kunnen in één klap een einde maken aan de hele daklozenproblematiek.’ – nogmaals PARDON?! Hoe naïef kun je zijn. ‘Gemakkelijk en in 1 klap….right. 1 miljoen mensen en nog een heel veel andere problematiek. Eitje, zo opgelost. Echt waar. Misschien is het een idee om voortaan gewoon eens aan bronvermelding te doen. Zodat de lezer kan zien waar je al deze wijsheden vandaan haalt. Het mist op vele fronten een redelijk fundament. En vele van jouw facebook vrienden zijn nou niet direct de meest kritisch nadenkende types. Aan de reacties te zien eerder ja-knikkende schapen die je veelal blindelings lijken te volgen.

  4 likes
  • Faith schreef:

   # Edwin, nee het gapende televisie publiek kan nadenken wil je geloof ik suggereren. Voorlopig hebben die goede doelenshows op tv Linda de Mol geen windeieren gelegd. Stinkend rijk is ze er van geworden. Als je weet wat zij opstrijkt als ze er weer eens een presenteert dan snap je ook meteen waarom er maar armoede blijft in de wereld en dat ze overal een goede doelenshow van willen maken. Tot aan een voedselbank show toe. Met Dirk ´oplichter´ Scheringa en darkie Wilders in het belpanel. Het sarcasme! Door die televisie´sterren´ is er juist een voedselbank nodig omdat ze, als ze geen geld verdienen aan die shows, ze wel heel veel geld verdienen aan de reclames. Waardoor wij 2x zoveel kwijt zijn aan boodschappen. Denk er eens over na, misschien begin je dan zelf ook een beetje in te zien hoe krom het is.

   3 likes
   • Edwin schreef:

    Beste Faith,

    1 ding is me duidelijk dat je werkelijk geen idee hebt van de tv wereld, hoe gages in elkaar zitten en hoe het zit met de financiele stromen omtrent reclames. Je redenering zijn dusdanig simpel dat het niveau ervan doet denk aan het intellect van een kind van 12. Direct maar wel eerlijk.

    1 likes
    • Faith schreef:

     Je bedoelt dat ik geen idee heb van afspraken die geldgeile idiots gemaakt hebben in hun eigen voordeel tot aan de wet veranderen toe? Je bedoelt die simpeltjes die serieus denken dat mensen graag in de maling genomen willen worden? Je bedoelt hoe ze het zo geflanst hebben, ze kunnen het voor zichzelf wel rechtpraten, gladde babbelaars, dat het lijkt alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat zij rijk worden van andermans ellende, goede doelenshows, de arme landen arm blijven en dat we afgestompt en arm gehouden worden ten faveure van de commercieële ‘sterren’,? Die, als ze even geen programma hebben, in the picture gehouden worden door de Prive, de Story en hoe die bladen ook mogen heten? Met nietzeggende onzin verhalen die 9 van de 10 ook nog eens niet waar zijn? Zolang ze schreeuwen om aandacht door middel van diezelfde media, kranten, bladen, tv babbelshows, bill boards, een eigen magazine, zie de Linda, kun je van manipulatie spreken en wees eerlijk, wat doen ze nou feitelijk voor al die miljoenen? In the picture staan. Het meest grappige is wel dat ze denken dat de ‘gewone man’ jaloers op ze is, maar ik ben blij dat ik al die foute shit karma niet op mijn geweten heb. Gelukkig geloven zij daar zelf niet in. Wat je niet ziet dat is er niet. Hoezo simpel? Hoezo net een kind van 12?

     1 likes
   • Faith schreef:

    Vergis je niet hoe fout die commercieëlen zijn. Er zijn er die er over verhalen maar daar wordt niet naar geluisterd. Terwijl deze toch het talent van Timberlake heeft, hij wordt niet gehoord. Raar. Heel raar.

    https://www.youtube.com/watch?v=0nI1ZzkbVyU

    0 likes
  • Fred schreef:

   Ik houd wel van TV zappen. Beter dan in de kroeg zitten neuzelen

   0 likes
 • Janet Ossebaard schreef:

  Prachtig, al die reacties. Een column hoort mensen te prikkelen en dat is duidelijk gelukt.

  Toen ik begon met het schrijven van columns werd ik door vrienden gewaarschuwd: “Pas op Janet, als het goed is raak je bij mensen een diepe snaar en dat zal veel woede genereren. Daar moet je wel tegen kunnen”. Ze blijken gelijk te hebben 🙂

  Een vriendin zei zojuist tegen me: “Het is een normale reactie dat mensen dan gaan hakken. Maar wat is dat toch jammer. Waarom gaan we niet de dialoog met elkaar aan? Vanuit respect? Is dat niet wat we nu ook weer in Parijs zagen?”

  Respect is ver te zoeken wanneer mensen zich persoonlijk voelen aangevallen. Dat blijkt ook nu weer. Terwijl ik niemand persoonlijk heb aangevallen, lees de tekst nog maar eens goed. Ik zal nooit iemand persoonlijk proberen te kwetsen, want ik weet hoe dat voelt (zie mijn middelbare schooltijd). Het hoort bij de menselijke psychologie (Eckhart Tolle noemt dat het pijnlichaam) om zich persoonlijk aangevallen te voelen. En dan wordt er al snel gehakt in plaats van gepraat.

  Ik schrijf dat ik geen politicologie heb gestudeerd (Elise) en meteen ben ik een leek? Uh nee, ik heb mijn huiswerk goed gedaan, ik ben zeker geen leek. Jazeker, ik heb bronnen (Edwin) maar die horen niet in een column thuis. Ik heb wel degelijk voorbeelden van zeer geslaagde oplossingen uit andere landen. Maar geen van jullie (Anja, Eddy, Elise en Edwin) heeft mij ernaar gevraagd. Wat jammer.

  Waarom Edwin, schrijf je niet: “Janet, je schrijft dat het daklozenprobleem in 1 klap kan worden opgelost. Hoe dan?” Waarom schrijf je niet: “Ik vind het interessant wat je beweert, heb je daar ook bronnen voor?” Dan had ik kunnen antwoorden: “Jazeker Edwin, die heb ik. Hier zijn ze… En wat fijn dat je ernaar vraagt en dat we samen kunnen nadenken over hoe het anders kan in NL”

  Jullie hebben EXACT gedaan wat ik verwachtte: jullie zijn gaan hakken en hebben geprobeerd mij persoonlijk te raken. Geheel volgens verwachting. Dus dank jullie wel, alle 4!
  Ik heb namelijk niets aan al die reacties op FB waarin mensen het helemaal met me eens zijn en oh wat heb ik het weer goed verwoord. Prettig voor mijn ego, maar niet waarom ik schrijf.
  Ik wil (en verwachtte en kreeg) tegengas. Op een manier die ik vervolgens ook weer uitdaag.

  En kijk nu eens naar de boodschap van mijn column: “Als je verandering in de wereld wilt, moet je die verandering zelf creëren en leven”. En: “Wijs niet van je af, want dat heeft nog nooit iets opgelost”.
  Dit zijn oude wijsheden, die heb ik niet zelf bedacht (bron vermeld in 1 van de afbeeldingen, lieve Edwin 😉 )

  En moet je eens zien wat een felheid dit genereert?

  Ik nodig jullie uit om de DIALOOG aan te gaan.
  Eens kijken wat dat oplevert voor een volgende column… 🙂

  8 likes
 • Anja schreef:

  Ha Janet,
  Ik zie dat je uit je graancirkels bent gestapt en nu ook ziet wat er zoal op aarde gaande is. Tenminste lijkt het. Ik lees veel “we” maar de meeste onder ons die deze site en andere lezen weten inmiddels wel wat er gaande is en dat de tv de deur uit kan en ja Janet: We weten van de voedselbank in Nederland en de gratis kledingwinkels, helaas weten we dit al erg lang en hebben velen onder ons al die jaren niet stilgezeten en gegeven en geholpen.
  Anja

  3 likes
  • Janet Ossebaard schreef:

   Dat is heel mooi Anja. “Velen onder ons al die jaren niet stilgezeten en gegeven en geholpen”. Dan hoef je je dus niet aangesproken te voelen door mijn column. Maar daarmee is er nog steeds een gruwelijk grote groep mensen die nog nooit van de Kledingbank heeft gehoord (doe maar eens een steekproef), en zijn er nog steeds enorm veel mensen die helemaal niets doen behalve lekker om zich heen wijzen. Voor die mensen is deze column bedoeld.

   3 likes
 • Otto schreef:

  Dag Janet,

  Totale vrijheid en zelf het leven bepalen, willen slechts heel weinig mensen. Vandaar dat veel mensen er voor kiezen om zich te laten vermaken voor de TV of je spelletjescomputer. Jij hebt inderdaad gelijk dat de gemiddelde Nederlander vermaakt wil worden i.p.v. zelf initiatief te tonen omdat ze bang zijn om uit hun comfortzone te raken. Helaas maakt de gevestigde orde daar misbruik van zodat ze niet bang hoeven te zijn voor het volk waardoor ze hun luxe leventje ten koste van ons kunnen voortzetten.

  Maar als je je eigen relatieve slechte situatie nou eens niet vergelijkt met de 1% rijke toplaag, maar met de meerderheid van de wereldburgers die het moeten doen met minder dan 2 US-dollar per dag. Dan is je eigen situatie zo slecht nog niet, ook al ben je voor Nederlandse begrippen arm. Zelf woon ik samen met drie andere medebewoners in een beschermende woonvorm in Velp onder relatieve armoede omdat de eigen bijdrage steeds hoger wordt waardoor er voor ons slechts een zakcentje overblijft. Desalniettemin hoor je mij niet klagen omdat ik blij ben om in een rijke westerse samenleving gereïncarneerd te zijn, wetende dat ik met mijn hersenbeschadiging in een derde wereldland totaal kansloos zal zijn. Ik geniet van de luxe om mij heen die ik in dit leven mij nooit zou kunnen permitteren zoals een auto, eigen koophuis etc. Verder geniet ik ervan om “vermaakt” te worden door de TV en mijn zeer gestructureerde leventje omdat ik dondersgoed weet dat hier waarschijnlijk binnenkort een eind aan kan gaan komen. Zo wordt iedereen met CIZ-Indicatieklasse 4 (of lager) als het aan het kabinet ligt voor 2017 herkeurd om te kijken of ze nog in een AWBZ-instelling met 24-uurszorg mogen blijven wonen. Vandaar dat ik met de dag leef en geniet waardoor ik mij geen zorgen maak over de toekomst. Mede omdat ik geloof dat het “levenspad” door een soort universeel super bewustzijn wordt gestuurd. Dit neemt echter niet weg dat je geen eigen verantwoordelijkheid hoeft te nemen. Vanuit de beschermende omgeving die het tehuis mij biedt verken ik de buitenwereld en probeer met mijn inzichten andere lotgenoten te helpen.

  Met vriendelijke groet,
  Otto.

  4 likes
  • Jos schreef:

   Otto, heb jij een hersenbeschadiging?!?!

   Volgens mij ben jij in het bezit een bijzonder frisse en goed doorluchte bovenkamer, gezien wat je hier schrijft!

   1 likes
 • Eddy J schreef:

  Ik kan het alleen niet vinden met het vingertje naar jezelf wijzen aangezien de EU gewoon door onze strottenis geduwd en m.i. een illegale maffia party is die alles naar de knoppen helpt ………. daardoor kan ik dat vingertje niet op mijzelf wijzen niet dat ik het type ben die alles maar doorschuift naar anderen zekers niet zou ik mij hier schuldig aan voelen had ik het ook gemeld ….. maar ook ik ben daar de 27e en wel met 1 doel uit de EU stappen ….

  3 likes
 • Eddy J schreef:

  Hoi Janet hahaha ik probeer jou niet persoonlijk aan te vallen ik geniet juist van jouw colums , ik gaf alleen aan hoe ik erover denk en dat is zekers niet persoonlijk bedoeld 😉
  Keep up the good work grtz Eddy

  3 likes
 • Faith schreef:

  Groot gelijk Janet. Als je er af en toe eens naar kijk vraag je je af hoe ze er op komen. Ik kan er nog een lap tekst tegenaan gooien maar er zijn er die het veel beter kunnen verwoorden. En ook zo mooi uitbeelden.

  https://www.youtube.com/watch?v=-1AjrQ5fjlo

  1 likes
 • rop schreef:

  Zoveel mensen met zoveel verschillende ideeën , maken het er niet gemakkelijker op, elk idee of elk ander verandering brengt op zich zelf ook weer problemen met zich mee, men wilt een verandering maar als er een verandering plaats vind, zal ook deze verandering weer onder hevig zijn aan weer een verandering, men wilt een verdwijning van het oude, omdat het niet meer past het werkt niet meer zoals men wilt, zeg maar het word een beetje krom, en alles wat krom is probeert men weer recht te maken, en er zijn mensen met mooie ideeën die deze kromheid weer met hun idee proberen recht te maken zodat het weer werkt, tot dat het idee ook weer met kromheid in de toekomst te maken krijgt..er zijn heel wat mensen die goede ideeën of een verandering via een groep of organisatie willen dat er Een nieuwe samenleving ontstaat, die zal dat tijdelijk de macht krijgen om het oude te vervangen voor het nieuwe , let op alles is tijdelijk, het is een komen en gaan van oude ideeën met nieuwe ideeën die geënt zijn op de fundamenten van het oude,, het oude huis word vervangen door nieuwbouw in de loop van de tijd brengen verandering aan het huis, opfrissen kan dat men noemen tot dat het te oud word en afgebroken moet worden dat doe we ook met als een systeem niet meer werkt , dat zal altijd door gaan totdat….er weer een nieuw moet worden gebouwd op de fundamenten , waar nu al mensen zijn die de fundamenten proberen te leggen om deze NU in deze tijd een nieuw samenleving proberen te leggen,
  elk huis , systemen organisaties , geloven env..die word gebouwd zal uit eindelijk een macht naar zich toe trekken , en ook weer instorten, alles heeft een tijdelijk bestaan, Niets is eeuwig,, als men dat begrijpt deze twee woorden ,Niets is eeuwig, dan heeft men de eeuwigheid in zichzelf gerealiseerd,
  de rest is ego, EEN nieuwe samenleving is gebaseerd op verandering en er zijn zat andere mensen met ideeën wat ook weer een heersende macht zal zijn ,, geen een idee, of geen een organisatie, of geen een geloof, zal stand houden zij is niet EEUWIG.. het is wel een tijdelijke oplossing voor wat niet meer werkt, daar zullen we als mensen het mee moeten doen.. men kan een huis bouwen die nooit meer een verandering laat zien, maar daar zijn 99 procent van de mensheid angstig voor, daarom zal de mensheid systemen of iets organiseren die tijdelijk werken, maar verval daarvan legt als de vijand van de angst op de loer.. voor verlies..

  1 likes
 • rop schreef:

  Gelukkig en ongelukkig zijn is een concept van het verstand.
  Ze bestaan eigenlijk niet eens.
  Waarom niet.
  Haal eens het concept uit je denken en geluk en ongelukkig zijn is niet meer aanwezig.
  Als de een weg is verdwijnt ook de ander..
  Door dat men er iets tegenoverzet gaat het een en ander gebeuren in het hooft.
  Energie is een soort verbranding in het hooft.
  Dat zijn gedachten die met gedachte twee concepten tegenover elkaar zet waarin de een sterker worden dan de ander.
  Je kunt het zien als een soort gevecht met gelukkig en ongelukkig waarin men zelf de veroorzaker is van deze twee gedachten..
  Die iets nodig heeft om zich te voeden dat kan in woorden maar ook in materie.
  Iets kopen kan je een soort geluk geven.
  Maar woorden kunnen dat ook.
  Het concept denken die met het zoeken naar geluk levert ook het concept ongeluk op.
  Het is een voeding bron die voeding nodig heeft.
  Men moet iets verbranden die het vuur van gedachte voed in geluk en ongeluk zijn geeft.
  Geef ze geen verbranding meer en met voelt zich EEN met moment,
  De middenweg van geluk en ongeluk.. geen prikkel meer maar een evenwicht,
  Het zoeken stopt het leven begint echt zich in evenwicht te voelen daar past geen geluk of ongeluk in.. Zoeken naar geluk is niet zoeken.
  De samenleving bestaat uit een zoeken naar geluk en zolang men zoekt blijft de samenleving zich ongelukkig voelen.
  Omdat het zoekt naar een oplossing naar een beteren samenleving dat zoeken geeft dualiteit en dualiteit geeft een gelukkig en ongelukkige momenten..
  EEN betere samenleving begint in het zelf de persoon zelf, dat is een weg die zonder dualiteit zonder geluk of ongeluk langzaamaan evolueert.
  Geluk en ongeluk is een concept het weegt de ander tegenover elkaar af zo houd het zichzelf in stand
  in woorden en materie zal het te kort schieten van wat met denkt die het geluk nodig heeft om zijn denken te voeden en ongelukkig en geluk is dan ook zijn weg…

  0 likes
 • rop schreef:

  Wees niet gelukkig.
  Dan is er ook geen ongelukkig..zijn
  Uit ongeluk en geluk ontstaat iets. en heeft vele gezichten.
  Het is een bron die leeft van geluk en ongeluk ze hebben elkaar nodig om te bestaan..
  Zoals hierboven een verhaal ontstaan een iets waarin de verteller het ongelukkig en gelukkig afweegt te vertellen te schrijven, op zichzelf niks mis mee dit verhaal moet mensen prikkelen
  Een verhaal die op werkelijkheden is gebaseerd, zo begint er iets te ontstaan uit de persoon zelf die onvrede voelt, als het zich echt gelukkig voelt ontstaat er ook geen verhaal want dan weegt het niks af.. wel wekt het reacties los en de ongelukkigheid met gelukkig zijn voed.. en voer is van vele die zich daarin herkennen met hun eigen onvrede van hun zelf of de samenleving, een prikkel die prikkels van geluk en ongeluk opwekt
  Verlichting is.
  Dat Te zien dat geluk en ongeluk beiden een concept is waarin ze in het licht komen te staan en de schaduw wegneemt van geluk en ongeluk…
  Geluk is niet afhankelijk, en ongeluk ook niet, als men Dat ziet is men echt verlicht wat betreft geluk ongeluk.
  De middenweg geen energie in beide te steken dan is men verlicht en er is geen schaduw.
  Deze is het die geluk en ongeluk in de weg staat..
  De samenleving zal altijd zijn gezicht laten zien waarin goed en slecht, geluk en ongeluk samen gaan. Beide zijn concepten ze bestaan gewoon weg niet.
  Zolang men niet verlicht is zal de schaduw regeren..

  0 likes
 • MeeMee schreef:

  Je hebt gelijk, we kunnen allemaal iets doen. Ik kan met de vinger wijzen, maar dat doe ik niet. Wat ik zie bij een aantal mensen om mij heen die afhankelijk zijn, is niet de schaamte, angst, moedeloosheid, woede etc. Ik denk dat dat individueel wel zo kan zijn, logisch lijkt me. Maar om nu te zeggen: ” Ze voelen zich losers?” Ik ga regelmatig even bij iemand eten, die zijn voedsel bij de voedselbank haalt, zo haal ik af en toe ook weer wat voor hem. Hij voelt zich heel fijn, dat hij gewoon toch nog mee kan draaien in ‘ het gewone’ leven. Ik wilde dit toch echt even nog belichten. Natuurlijk is het nodig en ik ben blij dat er geluid wordt gegeven aan mensen die gehoord moeten worden, het is fijn dat er dit soort initiatieven zijn voor mensen zoals ‘ jij en ik’.

  0 likes
 • jannie schreef:

  Dat er iets MOET gebeuren is helder. Zoals het nu gaat schieten we niks op Integendeel, iedereen wordt armer en zieker. De gezondheidszorg is volgens mij een dievenbende. En maar roepen dat we gezonder moeten leven, zoals dame Schippers. Ondertussen worden mensen steeds meer uitgeknepen. En liggen de supermarkten vol met ongezonde troep!! Een fulltime baan is bijna niet meer te krijgen. Nee hoor, allemaal half-en jaarlijkse contracten. Wanneer durft de overheid eindelijk eens met een basisloon voor IEDEREEN te komen. Iedereen genoeg geld om van te leven en tijd zat om eindelijk eens dat te gaan doen waar je hart ligt. Zoveel geldverslindende diensten die we dan niet meer nodig hebben, neem alleen maar het UWV, zal zoveel geld besparen dat er genoeg overblijft voor het basisloon. Het zal mijns inziens zeer veel creativiteit en vooral ( geen gestress meer) gezondheid opleveren. Iedereen gaat zijn ding doen waar ie goed in is en waar hij plezier in heeft. Een tuinder kan die groente kweken waar hij de meeste lol van heeft. Een timmerman kan eindelijk iets timmeren wat minimaal levenslang meegaat. En de boer kan z’n dieren een goed leven verschaffen voordat ze ,op een goeie manier, geslacht worden. Maar dat laatste zal een kwestie van tijd zijn want reken maar dat niemand meer behoefte heeft om die dieren op te eten nadat we er zo gezellig mee geleefd hebben. Vis uit die vreselijke kwekerijen hoeven we ook niet meer. En als ik steeds meer zie dat bewoners met zo’n knijptang en afvalzak in de buurt rondlopen om al het zwerfvuil op te pakken dan weet ik zeker dat er ook genoeg mensen met plezier de plantsoenen en weet ik wat voor werk er allemaal te doen is om ons land leefbaar te houden, vrijwillig op zullen pakken. Trouwens, niemand haalt het nog in z’n hoofd om iets op de grond te laten vallen. We hoeven de deur ook niet meer op slot te doen, want inbrekers bestaan niet meer. Zij hebben genoeg aan hun basisloon. Wat een rust zal dat allemaal geven zeg.

  0 likes
 • Maria schreef:

  Denk dat we vooral niet op een of andere regering moeten wachten of het systeem de schuld geven, als de machthebbers geen machtgevers hebben, dan kunnen ze weinig meer. Codenpendency, de ander heeft het nodig dat je hem nodig hebt.
  Ben net uit de schulden en vind meevallers op mijn pad. Doe wel in het klein dingen voor andere mensen. Iemand bij een openbaar toilet die geen munten had een munt gegeven. Of zegels voor een boodschappenpakket voor de voedselbank.
  Het gaat ook om een stuk bewustwording. Nu worden plastic tasjes verboden maar een verbod zou onnodig moeten zijn. Gewoon je tasjes hergebruiken en daarna weer nieuw plastic van maken.

  0 likes
 • Inge schreef:

  Hi, Janet.
  Vind je leuk en goed schrijven. Zo lekker recht voor z’n raap en de spijker op de kop.
  Verzoekje:
  Zou je af en toe eens in het Engels een – niet specifiek Nederlands – stukje kunnen/ willen schrijven?
  Kan ik dan delen hier met mijn Am. vrienden. Kunnen ze zien, dat je niet altijd hoeft te “pleasen” of in Lala-land hoeft te verkeren om een goed leven te leiden.
  In ieder geval bedankt voor je bijdragen.
  Inge, Santa Fe, NM, USA

  0 likes
 • Pauline schreef:

  hoi Janet, ik heb jou onlangs ontmoet bij de opening van permacultuurtuinderij De Veldhof, waar ik vrijwilliger ben. Ik vond jou een zeer krachtige en zeer positief ingestelde vrouw. we hadden het over UFO’s graancirkels en de bankenwereld die wel eens helemaal kan gaan instorten (ik hoop het niet).
  Ik denk dat iedereen zijn eigen pad moet volgen en moet werken aan zijn eigen ontwikkeling en bijdrage aan de samenleving. Ieder naar eigen kunnen en in zijn eigen tempo. alle kleine positieve dingetjes doen er toe. T.v. Kijken kan heel inspirerend zijn, ligt eraan wat je ziet. alles met mate. leuk al die reacties!
  Het leven is een interessante uitdaging! groet, ga zo door, Pauline.

  0 likes
 • Marc schreef:

  Hi Janet,

  Interessante column, ben het eens met de strekking en ben zelf ook ‘opgeknapt’ voor 5 jaar geleden de TV de deur uit te doen.
  Wel vind ik ‘de cijfers’ belangrijk: er doen echt geen miljoen mensen een beroep op de voedselbank, bij lange na zelfs niet. Het (waarschijnlijk) correcte cijfer is (tromgeroffel): 35.000 huishoudens.

  Bron, de voedselbank zelf.
  http://www.voedselbankennederland.nl/nl/nieuws/38/nieuws/persbericht-dramatische-groei-aantal-klanten-voedselbanken-in-2013.html

  0 likes
 • x

  Check Also

  De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuugzat

  De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuug- en spuugzat

  Woensdag komt de Belgische economie tot stilstand. ...

  1000 miljard voor helemaal niets! Klimaatakkoord laat zien: ze zijn helemaal gek geworden in Den Haag

  1000 miljard voor helemaal niets! Klimaatakkoord laat zien: ze zijn helemaal gek geworden in Den Haag

  VVD, GroenLinks, CDA, D66, PvdA, ChristenUnie, SP ...

  >