Buitenland

Klimaatonderzoek gefinancierd door Charles Koch Foundation

Help anderen door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het klimaatonderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd in de Verenigde Staten is onbetrouwbaar omdat het deels is bekostigd door de Charles Koch Foundation.

De Volkskrant: De temperatuur overal op Aarde stijgt snel. Dat was al bekend, maar het is nu ook de conclusie van de Amerikaanse wetenschapper Richard Muller, die wordt gerekend tot het kamp van de klimaatsceptici.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Even opvallend is dat zijn onderzoek voor een deel is bekostigd door een stichting die het gedachtegoed van klimaatsceptici omarmt.

Muller, verbonden aan de Universiteit van California in Berkeley en aan het Lawrence Berkeley National Lab, presenteert zijn rapport vandaag tijdens een klimaatconferentie in Santa Fe in de Amerikaanse staat New Mexico. Hij rondde zijn onderzoek versneld af in verband met de zogeheten Climategate-affaire. Daarbij zou uit e-mails van wetenschappers zijn gebleken dat sommigen het niet zo nauw namen met gegevens, zolang ze het optreden van het broeikaseffect maar ondersteunden.

Gebrek aan nauwkeurigheid

Muller nam specifiek de kritiek onder de loep die twijfelaars dikwijls uiten als het gaat om klimaatverandering: het gebrek aan nauwkeurigheid bij weerstations, en de vertekening van de onderzoeksresultaten doordat daarbij niet in beschouwing zou worden genomen dat steden ‘warmte-eilanden’ vormen.

Zijn vandaag gepresenteerde rapport is een bevestiging van de gegevens zoals die de afgelopen decennia werden vastgelegd door onder meer de NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration: sinds de jaren vijftig is de temperatuur op Aarde met ongeveer één graad Celsius toegenomen.

‘Gezonde scepsis’

Muller zegt in een vraaggesprek met het persbureau AP dat er nu geen reden meer is voor het wantrouwen van de data waarop de gangbare klimaatmodellen zijn gebaseerd. “De sceptici kwamen met geldige argumenten en twee jaar geleden had iedereen ook sceptisch moeten zijn,” aldus Muller. Hijzelf zegt het onderzoek te hebben aangevat ‘met een gezonde dosis scepsis’. “Wat me dwars zat, was dat er voorheen eigenlijk te weinig wantrouwen bestond.”

Saillant is dat een kwart van Mullers onderzoeksbudget van 600.000 dollar (425.000 euro) is bekostigd door de Charles Koch Foundation, een stichting die banden onderhoudt met belangengroepen van klimaatsceptici, maar ook met de rechts-Republikeinse Tea Party-beweging in de Verenigde Staten. – Volkskrant.nl

Dit onbetrouwbare onderzoeksrapport van de gebroeders Koch houdt rechtstreeks verband met de CO2-belasting die men wil gaan heffen om kernenergie te stimuleren, omdat de Koch Foundation de kernlobby steunt. Het volgende artikel is vandaag te lezen op Z24:

Peter Boerma, topman van het Zeeuwse nutsbedrijf Delta, twijfelt of de geplande bouw van een tweede kerncentrale in Borssele wel van de grond komt bij de huidige lage energieprijzen. Dat heeft hij maandag gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad.

Een dergelijke miljardeninvestering is daardoor mogelijk niet rendabel. Boerma pleit voor een Europese toeslag op de uitstoot van CO2, waardoor kernenergie relatief goedkoper wordt. Bij kernenergie komt geen CO2 vrij.

“Voor ik een definitieve investeringsbeslissing neem over Borssele 2, moeten we eerst een beter gevoel krijgen bij de prijsontwikkelingen. Die moeten een beter fundament krijgen,” aldus de topman. Zonder dat kan een tweede kerncentrale er volgens Boerma niet komen. “Dan kan er in Europa geen enkele centrale gebouwd worden.”

Delta, eigenaar van de bestaande kerncentrale in de Zeeuwse plaats, heeft eerder kenbaar gemaakt een nieuwe kerncentrale in Borssele te willen bouwen. Daarmee is een bedrag van circa 4,5 miljard euro gemoeid. – Z24.nl

Onderstaande video over de gebroeders Koch is op 27 oktober jongstleden uitgezonden door Al Jazeera.

{qtube vid:=eOCHAv25uTw}

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x