Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.
Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.
Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.
Veertien dagen
En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.
Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.
Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.
Eerder onderzoek
Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.
Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.
Astronautentrainer: “NASA verbergt buitenaardse activiteit op de maan”
“Giftige amalgaamvullingen moeten wereldwijd verboden worden”
Studie: Je lichaam kan toekomstige gebeurtenissen voorspellen
Kijk en huiver: NPO zet kinderen schaamteloos in voor prikpropaganda
‘Slimste man van Amerika’: elite wil wereldbevolking steriliseren met coronavaccin
Wat als je (chronisch) ziek bent? – Channeling 28-07-2022
‘Brussel kan de rambam krijgen, verwerp de plannen van PvdA-mastodont Timmermans’
Het uiterst zeldzame apenpokkenvirus duikt op, maar het vaccin ligt al klaar: ‘Ik heb ineens een déjà vu’
Nieuwe film laat zien dat UFO’s onze kernwapens in de gaten houden