Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.
Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.
Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.
Veertien dagen
En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.
Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.
Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.
Eerder onderzoek
Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.
Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.
Een andere kijk op graancirkels
Ga jij wel rechtstreeks naar de buren in geval van overlast?
Grootste partij Urk wil niet dat De Jonge prikbussen neerzet bij scholen: ‘Geen goede ontwikkeling’
Pierre Capel bezorgd: Ieder verhaal heeft een eind, maar ik hoop dat dit verhaal niet dit eind krijgt
Wat de Directeur-Generaal voor Volksgezondheid in de Europese Commissie hier toegeeft, ‘is ongelooflijk’
“Volstrekt overbodige technologie”: Meer dan helft EU-lidstaten verbiedt teelt genetisch gemodificeerde gewassen
Farmaceut haalt 300.000 doses griepvaccin terug
Hillary Clinton uitgejouwd en bekogeld met tomaten (video)
Water op aarde is ouder dan de zon