Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.
Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.
Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.
Veertien dagen
En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.
Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.
Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.
Eerder onderzoek
Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.
Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.
Bilderbergconferentie 2015: waar criminelen zich onder ministers begeven
Baanbrekend: Iraanse wetenschapper onthult auto die op water rijdt
Griep doodde afgelopen week OPNIEUW 10 keer zoveel mensen als corona
Niet goed voor het milieu: zonnepanelen leveren 300 keer meer giftig afval op dan kerncentrales. Een kritische blik
‘Veel baby’s met hartproblemen op ic’s, alle moeders volledig gevaccineerd’
Turkse tiener maakt plastic uit bananen
En dan nog het onwelgevallige weerbericht: Los Angeles beleeft koudste februari in 60 jaar
Volgens de media maakt Rusland zich op voor grootschalige oorlog met NAVO, zo zit het echt
Von der Leyen onderzocht door topaanklagers wegens mogelijk crimineel wangedrag bij schimmige vaccindeals