UFO

Kwart 50Plus- en PVV-stemmers gelooft in vliegende schotels

Help anderen door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen die op SP en PVV stemmen geloven vaker in complottheorieën. Stemmers op christelijke partijen geloven het minst vaak in samenzweringen.

Dat concluderen onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, die het stemgedrag van Nederlanders en hun geloof in samenzweringen onder de loep namen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Van de mensen die op de PVV of 50Plus stemmen, gelooft ongeveer een kwart in vliegende schotels. Meer dan 15 procent van de GroenLinks-stemmers en een achtste van de PvdA- en SP-stemmers gelooft dat overheden verzwijgen dat met enige regelmaat UFO’s op aarde landen.

Geheime macht

De onderzoekers, directeur van Kieskompas André Krouwel en sociaal psycholoog Jan-Willem Prooijen, vroegen Nederlanders naar hun stemgedrag en geloof in negen samenzweringstheorieën, variërend van ‘Met enige regelmaat landen UFO’s op aarde’ tot ‘De dood van Lady Di was het werk van de Britse geheime dienst’.

Wie zich politiek aan de uitersten bevindt, gelooft volgens de onderzoekers vaker dat een geheime macht de touwtjes in handen heeft. Hoewel complotdenkers vaker laag zijn opgeleid, kunnen ook hogeropgeleiden in samenzweringen geloven, aldus de onderzoekers in Trouw.

Rekening

PvdA-stemmers geloven vaker in financiële complotten en VVD’ers zien de opwarming van de aarde sneller als samenzwering van de wetenschap. De complottheorie dat politici geregeld worden omgekocht door lobbygroepen en grote bedrijven wordt het breedst gedragen.

Hoe het komt dat christenen minder vaak in samenzweringen geloven, is niet onderzocht. Ze scoren wel hoog op de stelling dat de opwarming van het klimaat door onderzoekers bewust wordt overdreven. Volgens het onderzoeksduo moet de politiek meer rekening houden met het feit dat mensen in complotten denken.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
biko steve
biko steve
11 jaren geleden

Ben benieuwd hoe politici deze bevindingen gaan verwerken in hun wervingscampagnes, hoe ze hun doelgroep hiermee aangescherpt zullen gaan ‘aanspreken’.

Of kom ik nu lagur opgulijt over? haha.

Kapitein Biff
Kapitein Biff
11 jaren geleden

‘Stemmers op christelijke partijen geloven het minst vaak in samenzweringen.’
Dat is natuurlijk logisch omdat het ook gelovigen zijn. mensen die zomaar van alles geloven kan je ook alles wijs maken! 🙂

Paul Harmans
Paul Harmans
11 jaren geleden

“De complottheorie dat politici geregeld worden omgekocht door lobbygroepen en grote bedrijven wordt het breedst gedragen.” Hoezo complottheorie?? Is dat dan niet waar? Ach, hoe dom van mij zoiets te denken!

FJ
FJ
11 jaren geleden

zegt genoeg over de gemiddelde reageerder op deze site denk ik…

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x