Homepagina » Financieel » Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan
Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te lange werkdagen. En hoewel al die werkuren ons niet productiever maken, doen we er niets aan, schreef journalist Archie Bland in een opiniestuk voor The Guardian.

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een beroerte enorm toeneemt als je veel werkuren maakt.

Mensen die lange werkdagen maken, hebben 33 procent meer risico om een beroerte te krijgen. Bland zei dat er in het verleden talloze soortgelijke studies zijn geweest.

Klinkt logisch

De risicio’s worden vooral geassocieerd met fysieke inactiviteit. De redenering ‘hoe langer je werkt, hoe hoger het risico op onproductief zijn’ klinkt logisch.

Wetenschappelijk is aangetoond dat er een sterk verband is tussen landen met lange werkdagen en een lage productiviteit.

En toch blijven we in Nederland volhouden dat we op z’n minst acht uur aan ons bureau moeten zitten. Het voelt beter aan om druk bezig te zijn en een beroerte te krijgen dan projecten rustig af te werken en dan naar huis te gaan.

Machocultuur

Wat kan hieraan worden gedaan? Bland zegt dat werkgevers hun werknemers bijvoorbeeld om zes uur een mailtje moeten sturen dat ze naar huis moeten gaan. Geen e-mails meer tikken na acht uur ’s avonds. Of gun iemand eens een middagje vrij.

Volgens Bland moeten we af van de machocultuur die ons aanzet tot het maken van lange werkdagen. Want we zijn immers toch een stuk productiever als we minder werken.

Kortere werkweken zijn haalbaar, zo is gebleken. Toen fulltime internetondernemer Jacko Meijaard de bestseller The 4-Hour Workweek van Tim Ferris las, begreep hij meteen dat het mogelijk moest zijn om een 4-urige werkweek te realiseren.

Exclusief webinar

Hoe je dat kunt doen legt hij uit in een GRATIS exclusief webinar voor lezers van NineForNews.

Je kunt je hier aanmelden voor het gratis webinar, waarin je leert hoe je een 4-urige werkweek kunt creëren.

Wees er wel snel bij, want het aantal digitale stoelen is beperkt. Wil jij net als Jacko en anderen een 4-urige werkweek? Klik hier en schrijf je dan nu in.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Ik ben helemaal voor om die acht uur over de week te spreiden.

  Toen de mensen nog verzamelaars en jagers waren besteedden zij gemiddeld vier uur per dag aan overleven.

  2 likes
 2. Op je reet zitten en denken dat het eten vanzelf op je bord komt, daar worden mensen pas ziek van.
  Uitdijen op de bank met chips en nonstop tv daar worden mensen ziek van.

  Hard Werken, buiten, is het gezondste leven wat er is. geen zinloze sportschool nodig.

  3 likes
  • Beste,
   het is natuurlijk te hopen dat je je werk kunt behouden!! Voor degene die het van De Waarheid heeft, wordt dit alsmaar moeilijker! Mensen volgen precies liever de illusie van het geld. Dit systeem is gefundeerd op slachtoffers maken, is dus verre van een holistisch systeem, waarbij iedereen het leefbaar heeft en wel is!

   Sport is voor dezen sterk aan te raden!
   Namaste

   2 likes
  • Als je alles bij elkaar bekijkt, is er maar 1 werk op deze planeet waar alles om draait, namelijk de exploratie van een privaat olieveld. En misschien ook het meest eerlijke werk.

   1 likes
 3. 8 uur werken is toch niet lang?

  1 likes
 4. @ Bas2, staat toch echt in het hier bovene geschreven artikel wat jezelf kan gaan ondernemen. Okee, je moet er wel wat voor doen.

  1 likes
  • Je vergeet dat dit internet, verkeerd opgewekt wordt. Een Christalyne verbinding was beter geweest. Dit internet is de elite hun beestje, die ze weldra weer aan de leiband leggen. Hun doel is duidelijk, ze willen alles zo snel mogelijk digitaal. Want eigenlijk willen ze de mens, zo snel mogelijk vervangen door een cyborg.
   Zijn wij niet allen zondaars dan, hopelijk doen wij het dan beter dan deze elite? Wat zegt de Christus trouwens tegen de rijke jongeling?

   Namaste

   1 likes
 5. 6 uur per dag, 4 dagen in de week… bijna een halvering van het “standaard” aantal uren. Denk dat dat al een meer redelijke middenweg is op de weg naar een méér gebalanceerd leven.

  En je creëert gelijk banen voor AL die werkloze mensen! 😉

  1 likes
 6. Maar hoe zit dat dan met je salaris? Als je minder uur werkt krijg je ook minder salaris. Toch?

  Waar vind ik hier meer informatie over?

  0 likes
 7. Die omslag van geld verdienen is de jaren 60 van devorige eeuw ontstaan?
  Daar moeten we direct naar terug?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

rutte

De krokodillentranen van Rutte. Langzaam maar zeker opent de beerput

In de kinderopvang-affaire is van duizenden ouders ...

btw

Kabinet kan btw wel verhogen, maar níet verlagen: ‘Systemen Belastingdienst kunnen dat niet aan’

Afgelopen week verlaagde Duitsland de btw-percentages om ...