Gezondheid

Maak Nederland eetbaar!

Help anderen door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Recent is het landelijke netwerk Eetbaar Nederland van start gegaan. Het is een platform in ontwikkeling om Nederland eetbaarder te maken.

Eetbaar Nederland gelooft in toegang tot lokaal, gezond en vers voedsel voor iedereen. Voedsel dat met respect voor de mens en de aarde is verbouwd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Eetbaar Nederland wil mensen inspireren, ondersteunen en motiveren om zelf zo lokaal mogelijk te beginnen om Nederland eetbaarder te maken.

Artikelen

Op de site zijn artikelen te vinden over raamtuinieren, gemakkelijke moestuinen (die ook op een balkon en platte daken zijn toe te passen), eetbare bostuinen en nog veel meer. Ook zijn er een aantal inspirerende video’s te bekijken van mensen die al begonnen zijn om hun buurt eetbaar te maken en wordt duidelijk in beeld gebracht wat voor positieve effecten dit met zich meebrengt.

Overkoepelend Netwerk

Eetbaar Nederland treedt op als een overkoepelend netwerk van een boel lokale groepen die in Nederland reeds hard aan de gang zijn om voedsel te verbouwen in hun buurt. Zo zijn er inmiddels meer dan 80 lokale transition towns actief die vaak een werkgroep voedsel hebben en ook zijn er directe lokale eetbare initiatieven in heel Nederland te vinden. Mensen die zelf aan de gang willen, kunnen via dit platform snel ontdekken waar er lokaal al mensen bezig zijn zodat ze zich hierbij desgewenst kunnen aansluiten.

Overheden

Voor overheden is er onder andere een pdf te downloaden met een duidelijk overzicht van 10 voordelen van gemeenschapstuinen. Veel overheden zitten momenteel met bouwkavels die niet verder ontwikkeld worden en nu zonder functie of doel braakliggen. Zulke gebieden inrichten tot gemeenschaptuinen verbetert de buurt op vele vlakken, wat uiteindelijk een meerwaarde voor de buurt oplevert en vaak kostenbesparend werkt voor de gemeente zelf.

Een netwerk in ontwikkeling

Eetbaar Nederland is nog maar net begonnen en volop in ontwikkeling. Tips en constructieve opmerkingen om het platform verder te ontwikkelen zijn van harte welkom in de reacties.

Aanverwante artikelen en informatie:

Wat moet een gemeenschap doen met haar braakliggende land? Voedsel planten, natuurlijk. Met energie en humor vertelt Pam Warhurst bij TED het verhaal van hoe zijzelf en een groeiend team van vrijwilligers samenkwamen om stukken ongebruikt land om te vormen tot gemeenschappelijke groentetuinen.

Ron Finley legt moestuinen aan in South Central L.A. – op verlaten terreinen, in groenstroken en langs de weg. Waarom? Voor de lol, uit rebellie, vanwege de schoonheid en om een alternatief te bieden voor fast food aan een gemeenschap waar “de drive-ins meer slachtoffers maken dan de drive-by’s”.

(Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van het bestaan van het platform van Eetbaar Nederland. Dit artikel mag dan ook door eenieder vrij worden gedeeld en overgenomen op blogs, websites, etc.)

Bron: Visionair.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Woutertje
Woutertje
10 jaren geleden

Hulde!!

Na de winter wilde ik beginnen met verbouwen van eigen eten rond mijn huis.
Helaas een flat en geen tuin.

Het zou onwijs zijn als er meer gemeenschappelijke groente tuinen in steden zijn.

Enkel hiermee lossen we gezamenlijk zo veel problemen op in de huidige maatschappij.

Peter II
Peter II
10 jaren geleden

Maak Nederland eetbaar!

Het zal me benieuwen, hoe lang deze leus weer in onze oren klinkt, alvorens de zogenaamde groene jongens er weer tussen zitten. ( Denk bv aan Monsanto) En niet te vergeten de supermarkt-ketens met hun bobo’s aan top. Want men heeft het zo goed met ons voor. Ja ja…

Sparky
Sparky
10 jaren geleden

Appels laten invliegen uit Chili en Nieuw Zeeland heb ik nooit begrepen.

Erna
Erna
10 jaren geleden

Tja, maar dan zullen ‘we’ eerst de catastrofale vergiftiging van water, lucht en bodem door ‘Fukushima’ moeten oplossen. Het eet tenslotte niet zo gezond als je met je zelf geteelde groene blaadjes ook plutonium, cesium, strontium etc. etc. binnenkrijgt … En omdat onze onvolprezen massamedia de ontwikkelingen van deze onvoorstelbare ramp volkomen verzwijgen, zie dagelijks http://www.rense.com en http://www.enenews.com voor hoe het er daar werkelijk voorstaat nu – lees en huiver!

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x