Homepagina » Columns » Margriet Rijsenbrij » Margriet Rijsenbrij: Is veiligheid wel zo veilig?
veiligheid1

Margriet Rijsenbrij: Is veiligheid wel zo veilig?

Wat houdt veiligheid tegenwoordig in?

De zekerheid voor het behouden van je baan? Je veilig voelen omdat een ander je beschermt? De veiligheid dat je weet dat je een dak boven je hoofd hebt, genoeg te eten in de koelkast, een bed om in te slapen? Dat we beschermd worden door onze overheid?

Waar begint veiligheid?

Wanneer we Wikipedia erbij halen, krijgen we hierover de volgende uitleg:

Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.

Nogal ingewikkeld, deze uitleg. Want wat kunnen dan potentiële oorzaken zijn van een gevaarlijke situatie, waardoor onze veiligheid in het gedrang zou kunnen komen?

Waar en wanneer begint veiligheid een rol in ons leven te spelen?

veiligheidVeiligheid is een basisbehoefte. Een basisbehoefte waar we idealiter allemaal recht op hebben. Deze veiligheid is in de om ons heen sterk veranderende wereld lang niet altijd en overal makkelijk te realiseren. Je zult maar in een sloppenwijk of een oorlogsgebied worden geboren, waar onzekerheid troef is.

Het begint voor ons al in de baarmoeder, als foetus. Aanstaande ouders hebben vaak mooie dromen hoe hun kindje verzorgd en opgevoed gaat worden. Maar wat als de omstandigheden waarin het toekomstige kindje is verwekt, niet ideaal zijn – of zelfs bedreigend? Hoeveel (on-)veiligheid krijgt zo’n toekomstige wereldburger dan energetisch mee, vanaf de conceptie? Wat te denken van de vele moeders die ongewenst zwanger raken, bijvoorbeeld door verkrachting, of onveilig vrijen? Grote kans dat zo’n kind zich later ongewenst voelt – al doet de moeder nog zo haar best om het tegendeel te bewijzen.

Ooit bij stilgestaan wat voor invloed mislukte abortuspogingen kunnen hebben op het leven dat zo’n kindje tegemoet gaat? Al voor de geboorte heeft zo’n kindje een behoorlijk energetisch trauma meegekregen. Denk aan angsten, hechtingsproblemen en schuldgevoelens en uitspraken/overtuigingen als ‘Ik mag er niet zijn’, ‘Het is beter als ik er niet ben’ (= ‘Het is beter als ik dood ben’), ‘Was ik maar nooit geboren’, ‘Het is nooit goed, wat ik ook doe’, of ‘Dat eeuwige schuldgevoel’.

Dan hebben we het nog niet eens over de vele geboortetrauma’s die een kind mee kan krijgen bij de bevalling. Wordt het kind op een natuurlijke manier uitgedreven, in een ontspannen omgeving, of zijn er kunstmatige ingrepen nodig geweest rond de bevalling? Zo is het tegenwoordig (vooral in Amerika), eerder regel dan uitzondering dat een bevalling op een ver vooruit gepland tijdstip wordt ingeleid, zonder enige directe noodzakelijkheid. Kinderen op bestelling en op afspraak. Want tijd is geld!

Geboren in een veilige omgeving of niet, wat is het effect?

Bij kunstmatige ingrepen kunnen we denken aan de impact van een keizersnee, tangverlossing, vacuümpomp en/of ruggenprik. Vanuit de warme, beschermende omgeving wordt zo’n hummel in één klap op de wereld gezet . Het valt allemaal niet mee. Zijn er warme vertrouwde armen die ons meteen opvangen, of worden wij gelijk na de geboorte weggehaald bij de moeder en onder felle lampen gelegd, om onderzocht te worden? Natuurlijk mogen wij dankbaar zijn dat al deze hulpmiddelen in geval van nood voorhanden zijn, maar vaak vergeten wij dat al deze facetten impact hebben op de eerste indrukken van een baby en zijn/haar basisgevoel van wel of geen veiligheid. In het verdere leven kunnen deze trauma’s tot klachten en problemen leiden.

Als baby mag je hopen dat je alles krijgt aangereikt wat je nodig hebt. Regelmatig eten, slapen, schone luier en een rustige omgeving zonder teveel prikkels. Babyhersenen maken in het eerste jaar van hun bestaan op deze aarde een enorme groeispurt mee. Dat eerste jaar is van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van een kind. In deze periode ontstaan veel inprentingen. Die draag je vaak voor de rest van je leven bij je, onbewust.

In onze gehaaste geldmaatschappij, waarin het najagen van een maatschappelijke carrière zo belangrijk wordt gevonden, is er weinig tijd voor een gezinsleven waarin er nog tijd is voor elkaar. Ook dit heeft grote invloed op ons en onze kinderen.

Het is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld om je kind naar de crèche te brengen, in plaats van dat het de eerste jaren in alle rust thuis kan opgroeien. Zo is de verantwoordelijkheid van ouders in de loop der jaren steeds meer overgeheveld naar betaalde opvoeders en overheidsinstanties, die daardoor gaandeweg meer invloed en controle hebben gekregen.

Is de bescherming van de overheid wel zo veilig?

Het controlesysteem wordt enkele weken na de geboorte al zichtbaar bij de eerste afspraak op het consultatiebureau. Daar wordt het kind gewogen en gemeten en de resultaten worden keurig verwerkt in grafieken. Ouders krijgen ‘adviezen’ mee om het kind keurig binnen de gehanteerde beleidslijnen te houden. Als makke schapen volgen brave ouders deze adviezen op, om vooral maar niet buiten de boot te vallen, of uit angst voor een reprimande.

Bij het eerste bezoek krijgt het kind ook vaak de eerste vaccinatie. Omdat het nu eenmaal deel uitmaakt van het overheidsbeleid, durven weinig ouders hier tegenin te gaan. Maar een groeiend aantal ouders wordt zich bewust van de gevaren van het vaccinatieprogramma van de RIVM, mede door de uitvoerige informatie die tegenwoordig op het internet is te vinden. Zij zetten vraagtekens bij de aanname dat al die vaccinaties veilig zijn, zoals de overheid beweert. Onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken wijzen er op dat veel ziektes en aandoeningen juist een gevolg zijn van die zogenaamde ‘veilige’ vaccinaties.

En dat zijn er nogal wat: volgens het vaccinatieschema (2013) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (raar afgekort: RVP), krijgen kinderen in hun eerste levensjaar meer dan 25 verschillende vaccins ingespoten, met uitschieters tot wel 42.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu raadt zelfs aan om pasgeboren baby’s binnen 48 uur na de geboorte in te enten met het Hepatitus B-vaccin! Dat is gericht tegen leverinfectie, bijvoorbeeld door het gebruik van verontreinigde injectienaalden. Zijn de hygiënische omstandigheden in een ziekenhuis werkelijk zo belabberd dat dit nodig is?

Dan zullen wij nog maar zwijgen (of niet dus) over de conserveringsstoffen in de vaccins. Om er maar eens twee te noemen: Thimerosal (een op kwik gebaseerd conserveringsmiddel) en formaldehyde (lijkbalsem vloeistof). Beide stoffen zijn toxisch en kunnen neurologische problemen geven. En dat terwijl er in het eerste jaar van de baby juist al zoveel gebeurt in de groei van de hersenen. Zowel fysiek als mentaal vormt dit een grote belasting op de groei van het kind. Gemakshalve (of doelbewust?) krijgt dit nauwelijks aandacht.

Veilig in mama’s armen… toch?veiligheid

Enig idee hoe het voor een kind voelt? Het ene moment ligt het veilig in de armen van moeder. Het volgende moment krijgt het de schrik van zijn leven: een naald boort zich in arm of been, onder toefluistering van lieve woordjes: “Het is goed lieverd, het is allemaal voor je eigen gezondheid, even flink zijn”. In hun hart voelen de ouders op zo’n moment vaak net zo’n pijn als waar hun kind aan wordt blootgesteld. Daarmee krijgt het kind een rare dubbele boodschap: pijn is goed.

Blijkbaar is mama toch niet zo veilig.

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pleiadian
pleiadian
6 jaren geleden

Thimerosal wordt in Nederland niet gebruikt voor de standaard vaccinaties in het RVP.
Formaldehyde wordt niet gebruikt als conserveringsstof, maar als middel om difterie en tetanus onschadelijk te maken. Het is ook geen ingredient, al kunnen er wel nog sporen van voorkomen.

Kalki
Kalki
6 jaren geleden

De algemene veiligheid laat ook te wensen over en worden we gewaarschuwd voor allerlei rampen als o.a. de waarschuwing van ingenieur Jan Willem Boehmer (ex-Rijkswaterstaat werknemer) die zegt dat Nederland “In alarmfase rood verkeert en daar NL. binnen NU en 30 jaar voor de helft onderwater komt te staan”, dit omdat 1/3 van onze NL-dijken niet aan de veiligheid eisen voldoet en verder veel op drijfzand is gebouwd.

Kalki
Kalki
Reactie op  Kalki
6 jaren geleden

Op 21 aug. 2013 verscheen er nog een artikel in het dagblad de Telegraaf (Op de voorpagina) met de titel “Bescherming tegen zeewater voor miljoenen mensen komt in gevaar – Diepen gaten bij Oosterscheldedam”.

Kalki
Kalki
Reactie op  Kalki
6 jaren geleden

http://www.grontmij.nl/blogs/Pages/Aanpak-dijkversterking-zestig-jaar-na-de-watersnoodramp-niet-up-to-date.aspx ; geeft een goed beeld over de slechte staat van onze dijken (Met commentaar van Ingenieur Jan Willem Boehmer).

henryk
henryk
6 jaren geleden

Het is heel erg opvallend dat het woord ‘veiligheid’ overal opduikt ineens. Kreeg laatst een brief van de gemeente met de vraag of ik niet mee wilde doen met de burgerwacht. In het eerste gedeelte van de brief werd het woord ‘veiligheid’ 5 maal genoemd. Als er zoveel en zo vaak met de woord wordt gegoocheld dan krijg je, dat is het werk van suggestie door middel van taal, vanzelf het gevoel dat er kennelijk iets niet-veilig is. Dit is ordinaire subliminal language : boodschappen op een rare manier verstoppen. Trap er niet in. Dadelijk zitten we opgescheept met een aantal onvrijheden omwille van die zgn. veiligheid dat je handelen, denken etc. wordt ingeperkt. Denk aan de patriot act in USA. Dat betekent o.a. dat je zonder vorm van protest kunt worden opgepakt simpel door een ‘funny look’. Dat zei een Amerikaans staatburger. Allemaal weer het gevolg van warrrrrr on terrrorrrrrr. Terwijl de Amerikanen zelf de ergste terroristen zijn. Maar ook dit wordt weer strategisch aangepakt door aandacht af te leiden.
Mijn ex was daar ook erg bedreven in. Gewoon NLP. Ze schreef zelf aanklacht van 10 kantjes. Op de eerste bladzijde stonden wat negatieve termen en synoniemen daarvan zonder enige onderbouwing. Wat er gebeurt, heel slim opgezet overigens, dat de lezer de rest van het stuk leest zoekend naar de onderbouwing en die niet vindt maar wel die negatieve termen meenam. Zoiets is dan heel suggestief opgezet. Niets is onderbouwd maar de twijfel is gezaaid. Gewoon door een paar woordspelletjes. Zo ook met veiligheid. Suggestief allemaal.

x

Check Also

coronapaspoort

Microsoft ontwikkelt door Rockefeller gefinancierde coronapaspoorten

Verschillende grote techbedrijven, waaronder Microsoft, werken momenteel ...

corona

Het komt steeds dichterbij: 10 Duitsers sterven na coronavaccin

Als iemand met corona en onderliggende aandoeningen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

5
0
We lezen graag je reactie!x