Universum

Mars had nat en mild klimaat

Help door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een Marsmeteoriet zijn koolstofhoudende mineralen aangetroffen die zich normaal gesproken alleen onder aardse omstandigheden vormen.

Onderzoekers van het Caltech hebben aangetoond dat de mineralen in de meteoriet gevormd zijn bij een temperatuur van 18 graden. Op Mars was het dus warm en vochtig genoeg voor leven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De meteoriet ALH 84001 is zo’n vier miljard jaar oud en is afkomstig van het Marsoppervlak. Met behulp van een isotopen-analyse hebben de wetenschappers vast kunnen stellen bij welke temperatuur de carbonaten zich hebben gevormd.

Achttien graden is in veel opzichten de ideale temperatuur voor leven. Nu is dus ook duidelijk dat ze onder relatief warme omstandigheden zijn gevormd. Uit overblijfselen van rivieren en mineraalafzettingen op Mars was reeds bekend dat de planeet een vochtig verleden heeft gekend. Tot nu toe ontbrak echter bewijs voor vloeibaar water.

ALH 84001 is een meteoriet gevonden in Alan Hills, Antarctica. Daar komen veel meteorieten aan de oppervlakte die er in de loop van de miljoenen jaren zijn ingeslagen. De meteoriet haalde in 1996 het nieuws toen onderzoekers veronderstelden dat er sporen van leven in waren aangetroffen.

Het team analyseerde de concentraties van zeldzame isotopen, zuurstof-18 en koolstof-13, in de monsters. Carbonaten bestaan uit koolstof en zuurstof. Hoe lager de temperaturen, hoe meer de moleculen samenklonteren. Op deze wijze heeft men berekend hoe hoog de temperatuur moet zijn geweest.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x