Bewustzijn

Mensen zijn in staat kleuren te ‘hallucineren’

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van de Universiteit van Hull in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat sommige mensen over het vermogen beschikken op commando kleuren te hallucineren, zelfs zonder hulp van hypnose.

Bij het onderzoek richtten de onderzoekers zich op een groep mensen die zeer ontvankelijk bleek voor hypnose.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Consciousness and Cognition. De proefpersonen keken tijdens het experiment naar een serie monochrome patronen en kregen de vraag of ze er kleuren in konden ontdekken. Zowel onder hypnose als zonder hypnose bleken ze in staat om kleuren te zien.

Bij alle participanten werd tevens een MRI-scan gemaakt van de hersenen, die de onderzoekers in staat stelde om verschillen in hersenactiviteit te ontwaren tussen mensen die ontvankelijk zijn voor hypnose en mensen die dat niet zijn. De resultaten van dit ondezoek toonden alleen significante veranderingen aan in hersenactiviteit bij de groep mensen die ontvankelijk bleek voor hypnose. Deze veranderingen werden vastgesteld in hersengebieden die geassocieerd worden met visuele waarneming.

Perceptie

Professor Giuliana Mazzoni verklaarde dit als volgt: “Dit zijn zeer getalenteerde mensen. Zij kunnen hun perceptie en beleving van de wereld anders dan de rest van ons naar eigen inzicht aanpassen.”

Dit vermogen blijkt zeer behulpzaam. Onderzoek heeft aangetoond dat hypnose gebruikt kan worden om pijn te blokkeren en de effectiviteit van psychotherapie te vergroten.

Volgens de onderzoekers werd altijd aangenomen dat hypnose noodzakelijk was om dergelijke effecten op te laten treden, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Hoewel hypnose het vermogen van de proefpersonen om kleuren te zien stimuleert, waren deze personen ook zonder hypnose in staat om kleuren te zien en hun hersenactiviteit te veranderen.

Bang

Coauteur Dr. Wiliam McGeown voegde toe: “Veel mensen zijn bang voor hypnose, hoewel het zeer effectief blijkt bij medische ingrepen, met name bij pijnbestrijding.”

De studie werd gedeeltelijk gefinancierd door de BBC, een omroep die dagelijks verwante technieken toepast door middel van tv-programma’s en reclameboodschappen.

De controlegroep bestond uit mensen die minder snel reageren op hypnose. Deze groep bleek niet in staat kleuren te hallucineren.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x