Vanaf heden mogen levensmiddelenfabrikanten met behulp van een laser ‘tatoeages’ van E-nummers aanbrengen op supermarktfruit.
De Europese Unie heeft het gebruik van ijzeroxiden en hydroxiden om meloenen, citrusfruit en granaatappels te tatoeëren afgelopen week goedgekeurd. De nieuwe regeling treedt op 23 juni aanstaande in werking.
Hoewel de technologie al sinds 2009 bestaat, was het gebruik van de chemicaliën voorheen verboden. Fabrikanten kunnen aan de hand van de ‘tatoeage’ zien waar het fruit is geweest en waar het is verkocht.
Kleurstof
Dankzij de nieuwe regeling kunnen ze het fruit voorzien van barcodes of andere informatie zodat het gebruik van zelfklevertjes overbodig wordt. De technologie is ontworpen door het bedrijf Laser Food uit Valencia. Het lobbyde drie jaar lang in Europa om het gebruik van ijzeroxiden en hydroxiden goedgekeurd te krijgen.
Door de aanpassing kunnen fabrikanten vanaf nu ijzeroxiden, hydroxiden, hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) en polysorbaten gebruiken om bepaalde fruitsoorten te tatoeëren. IJzeroxiden en hydroxiden vallen onder E172. Het is een zwarte, rode of gele kleurstof die gemaakt wordt uit ijzerpoeder. Het zit onder meer in garnalenpasta, snoep, suikerwerk en zalmpasta.
Cellulose
Hydroxypropylmethylcellulose (E464) is toegestaan als additief van voedsel en medicijnen. In bijsluiters voor medicijnen wordt de stof ook aangeduid als hypromellose. HPMC is een synthetisch polymeer dat wordt gemaakt door chemische modificatie van cellulose uit hout.
In levensmiddelen wordt HPMC gebruikt als emulsiestabilisator, verdikker en vetvervanger. In medicijnen onder meer als verdikkingsmiddel, emulgator voor zalven en in coatings van capsules. In handcrèmes en lotions wordt het verwerkt als verdikker, emulgator en schuimstabilisator.
Polysorbaten (E432-436) zijn olie-achtige vloeistoffen die gebruikt worden in geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Een voorbeeld is polysorbaat 20, een synthetisch antischuimmiddel dat aan bakproducten, dressings, ijs, imitatieslagroom, margarine en sauzen wordt toegevoegd.
Discussie
Door toevoegingen in de vorm van E-nummers is er al vaak discussie ontstaan over het gebruik hiervan. Het veelgebruikte additief E102 is een synthetische stof die bijvoorbeeld snoep een aantrekkelijke gele kleur geeft, maar ook ADHD zou kunnen opwekken. Daarnaast zou je er zelfs eczeem van kunnen krijgen.
In Noorwegen, Finland en Oostenrijk is dit E-nummer al verboden, maar bij ons nog niet. Ook E621 is een omstreden additief. Het wordt toegevoegd aan duizenden levensmiddelen, zoals maaltijden, soep en chips, en werkt als smaakversterker.
E621 zou de hersenen aantasten en wordt tegenwoordig in veel gevallen maar niet meer genoemd op de verpakking. De stof wordt in plaats daarvan vaak vermeld als ‘gistextract’. Op deze manier weten consumenten steeds minder over het voedsel dat ze eten.
Bron: Dailymail.co.uk
Gerelateerd:
- Slagroomtaart HEMA ‘staat bol van de E-nummers’
- Eet ik bewust? Alles over citroenzuur (E330)
- Roomboter is gezond en margarine is chemische troep
- Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)
- Eet ik bewust? Alles over tartrazine (E102)
Professor die eerste mRNA-coronavaccins bestudeerde: ‘Volkomen belachelijk wat er gebeurt’
Zo ver gaat de mobiele telefoon-industrie om de schadelijke gevolgen van mobieltjes toe te dekken
Ernst Kuipers wil debat over vraag ‘wat we moeten doen met ongevaccineerden’, krijgt lading kritiek
Hartontsteking na coronavaccin: ‘In de komende 5 tot 10 jaar gaat 40% gewoon dood’
‘Weg met alle politici die voor de coronawet stemden’
Kamerleden reageren met afschuw op onthullingen over corona-aanpak: ‘We zijn gruwelijk voor de gek gehouden’
Overgewicht is BIG BUSINESS – Het geheim waar Big Diet al 76 jaar over zwijgt
Ralf Dekker over Denktank Desinformatie: ‘Het is een soort Ministerie van Waarheid’
Mogelijk onderzoek naar witte slierten in bloed overledenen: ‘Het lijkt alsof ze groeien’