Wetenschap

Minderheid bepaalt: overtuiging heeft 10 procent bevolking nodig

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wanneer 10 procent van de bevolking een onwrikbare overtuiging heeft zal deze na verloop van tijd onvermijdelijk door de meerderheid van de maatschappij worden geadopteerd.

Dit concluderen onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy in de Amerikaanse staat New York op basis van hun onderzoek.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De wetenschappers merken op dat het resultaat van de studie een belangrijke invloed kan hebben op de sociale interacties als het gaat om de verspreiding van innovaties of politieke idealen.

“Wanneer de opinie door minder dan 10 procent van de bevolking wordt gedeeld, is er nog geen zichtbare voortgang in de verspreiding van de ideeën,” zei directeur van het Sociale Cognitive Networks Academic Research Center (SCNARC) Boleslaw Szymanski. “Wanneer de grens van 10 procent wordt gepasseerd verspreidt het idee zich als een vuurzee.” Als voorbeeld noemt Szymanski de protesten in Tunesië en Egypte.

De onderzoekers geven als verklaring dat mensen er in het algemeen niet van houden een impopulaire mening te hebben en altijd op zoek zijn naar consensus. Om dit aan te tonen moest elk individu tijdens het experiment zijn of haar mening geven tegenover een aantal andere respondenten.

Wanneer de gesprekspartner dezelfde mening had versterkte dit de overtuiging van het luisterende individu. Bij tegenstrijdige meningen ging het individu met een andere partner in gesprek. Bleek diegene dezelfde mening te verkondigen dan nam de luisterende partij het idee over.

“Wanneer voorstanders van verandering steeds meer mensen weten te overtuigen begint de situatie te veranderen,” zei onderzoeker Sameet Screenivasan. “Mensen beginnen te twijfelen aan hun eigen zienswijze waarna hun opvattingen geheel veranderen.”

Op zaterdag wordt een internationale actiedag georganiseerd tegen de banken. Tenminste 260 steden zullen wereldwijd deelnemen aan de protesten. Het doel is een wereldwijde beweging op te zetten die strijdt voor echte democratie.

Bron: Happynews.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x