Archeologie

Mysterieus Maya-tablet onthult geheimen van slangenkoningin

Help mee door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben in een tunnel onder de Mayastad El Perú-Waka’ in het noorden van Guatemala een tablet met hiërogliefen gevonden.

Het tablet vertelt het verhaal van een 6e-eeuwse ‘slangenkoningin’. De stele dateert van 564 na Christus, toen koninklijke dynastieën in het gebied om de macht streden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Stenen tabletten die de oude Maya’s hebben gegraveerd zijn in tientallen Maya-ruïnes gevonden. Het tablet wist ongeveer 100 jaar de tand des tijds te doorstaan en werd uiteindelijk tijdens de begrafenis van een andere koningin meegegeven als offer.

Nieuw hoofdstuk

Epigraaf Stanley Guenter, die de tekst heeft ontcijferd, meent dat het tablet oorspronkelijk werd opgedragen aan koning Wa’oom Uch’ab Tzi’kin, wat zoiets betekent als ‘Hij die opstaat voor de offering van de adelaar’.

“De informatie biedt ons een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het oude koninkrijk van Waka’ en zijn politieke connecties met de machtigste koninkrijken in het Maya-laagland,” zei hij.

Begrafenisrituelen

De ‘slangenkoningin’, vrouwe Ikoom geheten, was de voorganger van één van de belangrijkste koninginnen van de klassieke Mayabeschaving: vrouwe K’abel, die samen met haar echtgenoot koning K’inich Bahlam II 20 jaar over El Perú-Waka’ heerste.

Rond 700 na Christus werd stele 44 op last van koning K’inich Bahlam II naar de belangrijkste tempel van de stad gebracht om te worden begraven als offer, waarschijnlijk als onderdeel van de begrafenisrituelen voor zijn vrouw, koningin Kaloomte’ K’abel.

Bron: Yahoo.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
m&m
m&m
10 jaren geleden

Mysterieus Maya-tablet onthult geheimen van slangenkoningin.

wat is het geheim dan?

Blup
Blup
10 jaren geleden

Die epigraaf zit er naast.
Ik heb het tablet zelf even bestudeerd en het is overduidelijk dat dit tablet gegraveerd is door Da’vid Vau’ghan Ic’ke. Het stelt de verwevenheid van reptilianen in de toenmalige maatschappij voor.

Jeroen Ebelties
Jeroen Ebelties
10 jaren geleden

Heb er wel eens een droom over gehad.. Die grote adelaar eet alles op wat uit balans is.. We gaan aspect voor aspect over een grote weegschaal waar de grote adelaar in het midden op zit..Zodra de weegschaal uit balans raakt wordt het aspect op gegeten.. Dit gebeurd wanneer het kruis vervalt naar de bodem van een groot kanaal.. best een vreemde droom..

T.R.Hunter
T.R.Hunter
10 jaren geleden

[quote name=”Blup”]Die epigraaf zit er naast.
Ik heb het tablet zelf even bestudeerd en het is overduidelijk dat dit tablet gegraveerd is door Da’vid Vau’ghan Ic’ke. Het stelt de verwevenheid van reptilianen in de toenmalige maatschappij voor.[/quote]
Denk je dat je leuk bent ofzo ?

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x