Homepagina » Natuur en Milieu » Mysterieuze puls op aarde lijkt zonne-eruptie te beantwoorden
neutronen23948234982349

Mysterieuze puls op aarde lijkt zonne-eruptie te beantwoorden

Toen op 17 mei jongstleden een uitbarsting plaatsvond op de zon werd een stroom van hoogenergetische deeltjes op de aarde afgestuurd.

Deze deeltjes legden de 150 miljoen kilometer tussen de aarde en de zon af in slechts 20 minuten, wat betekent dat ze bijna de lichtsnelheid bereikten.

Een zee van neutronen raakte het aardoppervlak. Een dergelijke zeldzame gebeurtenis wordt ook wel een ground level enhancement genoemd, of GLE. Deze eerste GLE sinds 2006 werd vastgelegd door de Russisch-Italiaanse ruimtesonde Pamela. Het vertelt ons dat het zonnemaximum nabij is.

Neutronendetectoren over de hele aarde lichtten voor het eerst in zes jaar op. Deze mysterieuze puls op aarde leek de uitbarsting op de zon te ‘beantwoorden’.

Hoogenergetische kosmische straling

Pamela, wat staat voor Payload for Antimatter-Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics, is ontwikkeld om hoogenergetische kosmische straling uit de intergalactische ruimte te detecteren. Op 17 mei overtuigden wetenschappers van het Goddard Space Flight Center van NASA het Russische team van Pamela om de zonne-eruptie van die dag vast te leggen.

Voor het eerst zijn de zonnedeeltjes vanuit de ruimte gemeten die neutronenstormen vormen. Wetenschappers hopen de data te kunnen gebruiken om meer te leren over de creatie van een GLE en waarom de middelmatige zonnevlam op 17 mei er één voortbracht.

Wetenschappelijke puzzel

“Gewoonlijk verwachten we een GLE na een gigantische coronale massa-ejectie of een grote X-klasse zonnevlam,” zei Georgia de Nolfo van het Goddard Space Flight Center. “We proberen deze wetenschappelijke puzzel op te lossen.”

eruptie2934873429832749324
M-klasse zonnevlam afkomstig uit zonnevlek AR 1476 op 17 mei 2012

In de afgelopen 70 jaar zijn nog geen 100 GLE’s gedetecteerd. De meest krachtige vond plaats op 23 februari 1956. Een GLE kan onder meer gevoelige elektronica verstoren. Uit recente studies (pdf) blijkt bovendien dat dergelijke zonneactiviteit ook een effect heeft op biologische systemen en ontwikkeling. Ons DNA verandert.

Bronnen: Universetoday.com, Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • cr schreef:

  ja ik geloof hier wel in kwam er in augustus ook weer een grote zonnestorm op ons af .die ook weer eens computer en zo uit schakelt ?

 • Maarten schreef:

  “Deze deeltjes legden de 150 miljoen kilometer tussen de aarde en de zon af in slechts 20 minuten, wat betekent dat ze bijna de lichtsnelheid bereikten.”

  Het licht van de zon doet er ruim 8 minuten over om naar de Aarde te reizen. Bovenstaande deeltjes reisden dus met 42% van de lichtsnelheid, en niet “bijna [met] de lichtsnelheid”.

 • pleiadian schreef:

  goede middag

  ik heb op mijn facebook acount geplaatst hoe het in elkaar zit dit heeft te maken met de poolshifting kijk maar bij ferry jungst en dan bij de berichten van 24 mei
  dan wordt ook duidelijk waarom we stroomstoringen hebben
  heel toevallig dat ik er achter kwam ik was iemand iets laten zien over de magnetische veld van de aarde toen kwam ik op de gedachten van poolshifting

  groetjes pleiadian uit venray 🙂

 • Sipco schreef:

  Ons DNA veranderd inderdaad door invloed van de zon.Maar daar kun je twee kanten mee op.Je kunt zeggen het beschadigd ons DNA, of het geeft ons een upgrade.De maya,s leren ons, dat het om een upgrade zal gaan.#3 De poolshift is een gevolg van het trekken van planeten samen met een schommeling in de aardas.Vrijwel bij ieder zonnemaximum vindt er een ompoling plaats van het magnetisch veld van de zon.Wat moet de aarde dan doen om niet tegen de zon te botsen??Mee ompolen zie wikipedia.#2 Goed gezien de enige fout in het artikel.

 • pleiadian schreef:

  [quote name=”pleiadian”]goede middag

  ik heb op mijn facebook acount geplaatst hoe het in elkaar zit dit heeft te maken met de poolshifting kijk maar bij ferry jungst en dan bij de berichten van 24 mei
  dan wordt ook duidelijk waarom we stroomstoringen hebben
  heel toevallig dat ik er achter kwam ik was iemand iets laten zien over de magnetische veld van de aarde toen kwam ik op de gedachten van poolshifting

  groetjes pleiadian uit venray :-)[/quote]

  p.s. ik ben met de helm op geboren linkshandig misschien wel interessant om te weten

 • René Strobos schreef:

  [quote name=”Maarten”]”Deze deeltjes legden de 150 miljoen kilometer tussen de aarde en de zon af in slechts 20 minuten, wat betekent dat ze bijna de lichtsnelheid bereikten.”

  Het licht van de zon doet er ruim 8 minuten over om naar de Aarde te reizen. Bovenstaande deeltjes reisden dus met 42% van de lichtsnelheid, en niet “bijna [met] de lichtsnelheid”.[/quote]

  Bedankt voor het uitleggen
  1+1 is voor mij nog steeds 11 terwijl het voor de rechtlijnig denkende 2 is..

 • Redice schreef:

  de aarde is in overleg met de zon over het tijdstip wanneer ze er voor onze beschaving de stekker gaan uittrekken

 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  politieagente

  Politieagente heeft genoeg van de coronaregels en staat op

  Politieagente Birgit P. uit Oostenrijk heeft genoeg ...

  de jonge

  De Jonge zet in op quarantaineplicht: ‘Met je kont op de bank!’

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid werkt ...

  >