In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervan uitgaan dat dit goed is voor de botten.
“Wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert,” zegt Fernando Rivadeneira van het Erasmus MC.
Zijn onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen, waaronder calciumgehalte.
Botdichtheid
Uit het onderzoek bleek dat alleen de botdichtheid een duidelijk effect had op het risico op botbreuken.
Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden – zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel en bloedsuikerspiegel – had een grote invloed op het risico.
“We hebben geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het risico op botbreuken,” zei Rivadeneira.
Geen effect
“Extra veel melk drinken heeft geen effect,” benadrukte hij.
Volgens Rivadeneira zijn beweging, zonlicht en uitgebalanceerde voeding waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het risico op botbreuken dan vitamine D-supplementen en veel melk drinken.
Het onderzoek is gepubliceerd in The BMJ.
Uit eerder onderzoek in het tijdschrift Neurology bleek dat halfvolle melk het risico op parkinson verhoogt.
Boekentip: Melk de witte sloper
‘Schokkende onthullingen’ rond Oekraïens vrachtvliegtuig met munitie dat is neergestort in Griekenland
‘Als de huidige trend doorzet is een burgeroorlog in Europa onontkoombaar’
Noorse politicus houdt krachtige en emotionele speech: ‘Wij zijn het grote experiment’
Verrassende wending in zaak David Icke: ‘kans op overwinning lijkt groter dan ooit’
Robert Jensen over harde lockdown: ‘Ze krijgen hun zin niet, dus blijven ze treiteren’
MH17: Een slecht geregisseerde politieke operette waarin het verhullen van de waarheid centraal lijkt te staan
Mysterie rond bloedrode Russische rivier
Voorheen geheime Braziliaanse UFO-stukken openbaar
Europa danst naar pijpen voedsellobby