In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervan uitgaan dat dit goed is voor de botten.
“Wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert,” zegt Fernando Rivadeneira van het Erasmus MC.
Zijn onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen, waaronder calciumgehalte.
Botdichtheid
Uit het onderzoek bleek dat alleen de botdichtheid een duidelijk effect had op het risico op botbreuken.
Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden – zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel en bloedsuikerspiegel – had een grote invloed op het risico.
“We hebben geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het risico op botbreuken,” zei Rivadeneira.
Geen effect
“Extra veel melk drinken heeft geen effect,” benadrukte hij.
Volgens Rivadeneira zijn beweging, zonlicht en uitgebalanceerde voeding waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het risico op botbreuken dan vitamine D-supplementen en veel melk drinken.
Het onderzoek is gepubliceerd in The BMJ.
Uit eerder onderzoek in het tijdschrift Neurology bleek dat halfvolle melk het risico op parkinson verhoogt.
Boekentip: Melk de witte sloper
Kijk: Klaus Schwab druk bezig met het penetreren van kabinetten in Brazilië
Uruguay wil cannabis verkopen aan burgers
Nederland zal 1000 miljard kwijt zijn aan een bij voorbaat volstrekt zinloze operatie. Waarom stemde de Tweede Kamer klakkeloos in met dit onzalige plan?
‘Coronatator’ De Jonge: de prikbus bij scholen, dat is een beeld dat je heel veel gaat zien
Bent u een huizenbezitter? Frans Timmermans wil uw geld stelen
De positieve invloed van hardlopen op de gezondheid
Jongen (16) sterft 48 uur na Pfizer-vaccin: ‘Ze proberen hun sporen uit te wissen’
Zit het heelal tussen de oren?
Professor: Nederlandse stikstofcrisis is waanvoorstelling