In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervan uitgaan dat dit goed is voor de botten.
“Wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert,” zegt Fernando Rivadeneira van het Erasmus MC.
Zijn onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen, waaronder calciumgehalte.
Botdichtheid
Uit het onderzoek bleek dat alleen de botdichtheid een duidelijk effect had op het risico op botbreuken.
Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden – zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel en bloedsuikerspiegel – had een grote invloed op het risico.
“We hebben geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het risico op botbreuken,” zei Rivadeneira.
Geen effect
“Extra veel melk drinken heeft geen effect,” benadrukte hij.
Volgens Rivadeneira zijn beweging, zonlicht en uitgebalanceerde voeding waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het risico op botbreuken dan vitamine D-supplementen en veel melk drinken.
Het onderzoek is gepubliceerd in The BMJ.
Uit eerder onderzoek in het tijdschrift Neurology bleek dat halfvolle melk het risico op parkinson verhoogt.
Boekentip: Melk de witte sloper
Schokkend klokkenluidersbericht: doden na vaccinatie in tehuis Berlijn
EU-zwaargewicht Timmermans oogst storm van kritiek: ‘Gaat over lijken, die Frans’
Gideon van Meijeren: ‘Bij D66 lijkt sprake van geïnstitutionaliseerd seksueel misbruik’
Marion Koopmans geeft toe: test ’toont geen besmettingen aan’
Aantal UFO-meldingen Zuid-Afrika fors gestegen
Televisienetwerk CNN trekt helft minder kijkers
Voor het eerst in tientallen jaren sneeuw in ‘sunshine state’. Extreme koudegolf en bomcycloon houden VS in de greep
Britse overheid vernietigde op grote schaal documenten over koloniale wandaden
‘Wat je ook doet, laat je niet vaccineren. Het is vergif, het vergiftigt je hele lichaam’