In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervan uitgaan dat dit goed is voor de botten.
“Wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert,” zegt Fernando Rivadeneira van het Erasmus MC.
Zijn onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen, waaronder calciumgehalte.
Botdichtheid
Uit het onderzoek bleek dat alleen de botdichtheid een duidelijk effect had op het risico op botbreuken.
Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden – zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel en bloedsuikerspiegel – had een grote invloed op het risico.
“We hebben geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het risico op botbreuken,” zei Rivadeneira.
Geen effect
“Extra veel melk drinken heeft geen effect,” benadrukte hij.
Volgens Rivadeneira zijn beweging, zonlicht en uitgebalanceerde voeding waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het risico op botbreuken dan vitamine D-supplementen en veel melk drinken.
Het onderzoek is gepubliceerd in The BMJ.
Uit eerder onderzoek in het tijdschrift Neurology bleek dat halfvolle melk het risico op parkinson verhoogt.
Boekentip: Melk de witte sloper
VIDEO: “Overheden misleiden ons bewust over vermiste vlucht MH370”
De zeven subniveaus van de steden van licht
EU ‘faalde op ieder niveau’ tijdens corona-uitbraak: ‘Weg ermee!’
‘Het wordt nu toch echt tijd dat we het OMT gaan vervangen’
Reddende liefde
Tunahan Kuzu kraakt corona-aanpak: ‘Waarom doet het kabinet alsof Nederlanders achterlijk zijn?’
Panama Papers: Rothschild helpt rijkste 1% al decennialang belasting te ontwijken
Dit stofje uit broccoli en selderij doet wat chemotherapie niet kan
Kijk: Australische senator laat in parlement waarheidsbommen vallen over Klaus Schwab en World Economic Forum