Gezondheid

Mythe rond melk drinken ontkracht. Onderzoeksteam Erasmus MC doet opmerkelijke ontdekking

Help ons door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervan uitgaan dat dit goed is voor de botten.

“Wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert,” zegt Fernando Rivadeneira van het Erasmus MC.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zijn onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen, waaronder calciumgehalte.

Botdichtheid

Uit het onderzoek bleek dat alleen de botdichtheid een duidelijk effect had op het risico op botbreuken.

Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden – zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel en bloedsuikerspiegel – had een grote invloed op het risico.

“We hebben geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het risico op botbreuken,” zei Rivadeneira.

Geen effect

“Extra veel melk drinken heeft geen effect,” benadrukte hij.

Volgens Rivadeneira zijn beweging, zonlicht en uitgebalanceerde voeding waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het risico op botbreuken dan vitamine D-supplementen en veel melk drinken.

Het onderzoek is gepubliceerd in The BMJ.

Uit eerder onderzoek in het tijdschrift Neurology bleek dat halfvolle melk het risico op parkinson verhoogt.

Boekentip: Melk de witte sloper

[Erasmus MC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Melk die gepasteuriseerd is heeft veranderde eiwitten en kalk die gebonden is waar je lichaam moeite voor moet doen om te absorberen en stoffen nodig heeft van een andere bron die dus uit de botten getrokken word. Alleen ongepasteuriseerde rauwe melk heeft voordelige effecten als het melk dier gezond is en geen stress heeft van onnatuurlijk voedsel of leefomstandigheden. Het enige nadeel blijft dat rauwe melk maar is erg kort houdbaar.

Jeff
Jeff
5 jaren geleden

ik drink al bijna 15 jaar geen melk meer, resultaat: heb zelden nog griep of griep verschijnselen.

krikke
krikke
5 jaren geleden

ikzelf haal caak 10 liter rauwe melk en maak er karnemelk en kwark van en ik hou ook nog 1,5 kilo echte boter over .

Louise
Louise
5 jaren geleden

Wat heeft dit voor zin, elke keer het wiel uitvinden en dat voor een groot ziekenhuis.
Dit is al jaren bekend, behalve het Erasmus MC , en bij de natuurgeneeskunde is melk al helemaal uit den boze, …..
Ja , als we zelf allemaal ons eigen onderzoek gaan doen…komen we vast verder…..
En melk met water ( halfvolle melk) is voor niemand gezond……
Vroegah, zat er room op de melk, gezonder waarschijnlijk , maar ik lust het niet……
@ krikke kan je niet een webshop beginnen , word ik gelijk je klant……?

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x