Universum

NASA verliest contact met Deep Impact, geen plaatjes van ISON

Help mee door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ruimtesonde Deep Impact, waarmee in 2005 een projectiel op komeet Tempel 1 werd afgevuurd, tolt stuurloos door de ruimte.

Tussen 11 en 14 augustus verloor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA contact met de sonde. Pogingen om het ruimtevaartuig in de slaapstand te brengen zijn mislukt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De missie van de sonde werd verlengd om kometen en exoplaneten te bestuderen. Volgens deskundigen is de computer van Deep Impact als gevolg van een communicatiefout opnieuw opgestart.

Komeet ISON

Op aarde proberen wetenschappers uit alle macht contact te maken omdat Deep Impact voor stroom afhankelijk is van zonnepanelen. Als ze niet genoeg zonlicht opvangen kunnen de accu’s nog maar een paar maanden mee. Als ze helemaal geen zonlicht ontvangen zit de sonde binnen enkele dagen zonder stroom.

Als gevolg van het incident hebben wetenschappers geen foto’s kunnen ontvangen die Deep Impact in augustus zou maken van komeet ISON, de ruimtesteen die aankomende herfst voor een spektakel kan zorgen in het binnenste deel van ons zonnestelsel.

Enkele dagen nadat NASA het contact met de ruimtesonde verloor, liep een geplande lancering van een nieuw type raket in Japan op een mislukking uit. De Epsilon-raket stond op 27 augustus jongstleden klaar op het lanceerplatform Uchinoura op het zuidelijke eiland Kyushu, maar ging uiteindelijk niet de lucht in. De Epsilon vervoerde een telescoop voor het observeren van andere planeten.

Ruimtepuin

De Amerikaanse luchtmacht maakte begin vorige maand bekend een belangrijk onderdeel van het Space Surveillance System te zullen sluiten. Met dit zogeheten Space Fence worden objecten en satellieten in een baan om de aarde gedetecteerd en gevolgd.

Zonder dit systeem heeft men geen idee hoeveel ruimtepuin zich om de aarde bevindt en of satellieten ermee in botsing zullen komen. Afgelopen jaar kon NASA ternauwernood voorkomen dat de peperdure Fermi-telescoop in botsing kwam met een stuk ruimtepuin. In 2009 botste de Amerikaanse Iridium-telecomsatelliet op de Russische militaire satelliet Cosmos-2251 die niet meer in gebruik was.

Bron: Nature.com Foto: NASA

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
realitycheck
realitycheck
10 jaren geleden

en wie (nasa) gelooft wordt zalig..

Dovav
Dovav
10 jaren geleden

Ik vind dit toch wel opvallend hoor, willen ze misschien verbergen wat ISON echt is?

Orfeo
Orfeo
10 jaren geleden

Ik wou net zeggen…niet te snel NASA geloven, het uitzetten van de computer kan een ideetje van de top zijn, om het lanceren van een nieuw speeltje voor het publiek gemakkelijker te maken..weer zoveel miljard de lucht in…

Plien
Plien
10 jaren geleden

#2 Dovav 06-09-2013 13:23

http://nl.wikipedia.org/wiki/C/2012_S1

Goed opletten in nov.

Back to top button
32
0
We lezen graag je reactie!x