Het is misschien een scherp en heet goedje om te eten, maar wasabipasta – de groene Japanse pasta die bij sushi wordt geserveerd – kan helpen ontgiften en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het zelfs darmkankercellen kan doden.
Bij laboratoriumproeven met dikkedarmkankercellen bleek een extract van wasabi de apoptose bij de kankercellen te activeren: de natuurlijke celdood die alle gezonde cellen hebben. Normaal gesproken gaan kankercellen juist niet dood, maar blijven ze groeien en zich vermenigvuldigen.
De onderzoekers van de Chung Shan Medical University in de Taiwanese stad Taichung zeggen dat hun bevindingen het gebruik verdedigen van wasabi als functioneel voedingsmiddel dat kanker bestrijdt.
Echte wasabi wordt gemaakt van de Wasabia japonica, een plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie, waar ook kool, mierikswortel en mosterd toe behoren. Van de wortelstam wordt de groene pasta gemaakt, ook wel Japanse mierikswortelpasta genoemd.
Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift European Journal of Nutrition.
In Haarlemmermeer moeten particulieren hun eigendom mogelijk afstaan aan asielzoekers
Vrouw zegt dat Holocaust de grootste leugen in de geschiedenis is. Dit gebeurt er vervolgens met haar
Sterfte onder jonge mensen ongekend hoog: ‘Hier gaat iets flink mis’
Jensen haalt keihard uit naar ‘incompetente’ Gommers: ‘Ontsla die man!’
‘Goed dat er een rechtszaak tegen de koning komt’
Rijk der Chazaren: Missing link in oorsprong Joden gevonden
Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’
Coördinator vaccinatiecentrum: ‘Booster is geen medisch vaccin, maar vakantievaccin’
Monique Klinkenbergh in RTL Late Night over het ontstaan van graancirkels: “Je mond valt open”