Binnenland

Nederland kreeg Amerikaanse kernwapens in West-Duitsland

Help anderen door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ten tijde van de Koude Oorlog hebben de Verenigde Staten in het geheim kernwapens opgeslagen in West-Duitsland, schrijft Der Spiegel op gezag van een zeer geheime nota uit 1981 van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een deel van het nucleaire arsenaal was bestemd voor Nederlandse troepen. Dat in ons land kernwapens liggen opgeslagen werd nog maar pas voor het eerst openlijk erkend.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Vanaf de vijftiger jaren zouden de VS met alle bondgenoten die troepen in West-Duitsland hadden gestationeerd akkoorden hebben afgesloten over het opslaan van kernwapens in de Bondsrepubliek, zonder daarvoor toestemming aan Bonn te vragen.

Volgens schattingen lagen er in de Bondsrepubliek lange tijd meer dan 5.000 Amerikaanse kernwapens opgeslagen, een deel daarvan bestemd voor de gestationeerde Nederlandse, Britse, Belgische en Canadese troepen.

Nederlandse troepen in Duitsland beschikten tijdens de Koude Oorlog over verschillende nucleaire wapensystemen zoals ADM-mijnen, luchtdoelraketten van het type Nike-Hercules en nucleair gemaakte Lance-raketten. Ook konden ze gebruik maken van M109 en M110 houwitsers met nucleaire munitie.

Pas met het aantreden van de regering van Willy Brandt in oktober 1969 bereikte Bonn overeenstemming dat ten minste de kernmachten Frankrijk en Groot-Brittannië West-Duitsland eerst om toestemming zouden vragen alvorens kernwapens in het gebied op te slaan.

Dat Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen in Nederland is in 2009 voor het eerst openlijk erkend door een Nederlandse minister. Vicepremier Maxime Verhagen, destijds minister van Buitenlandse Zaken, gaf in een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, toe dat er kernwapens zijn in Nederland.

Gesuggereerd wordt dat er onder meer 10 tot 20 kernwapens liggen opgeslagen in bunkers van de luchtmachtbasis Volkel in Brabant. Actiegroepen protesteren al jaren tegen de aanwezigheid van kernwapens in Nederland.

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x