Wetenschap

Nederlandse hoogleraar verantwoordelijk voor grootste fraude in wetenschap tot dusver

Help mee door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nog nooit eerder kwam in de Nederlandse wetenschap een fraudezaak aan het licht met de omvang als die van Diederik Stapel.

De vooraanstaande hoogleraar sociale psychologie gaf openlijk toe dat hij de data in tientallen studies heeft bedacht. Waarschijnlijk gaat het om de grootste fraudezaak ooit in de wereld van de wetenschap.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Stapel, tot voor kort werkzaam bij de Universiteit van Tilburg, was zeer productief. Hij is verantwoordelijk voor belangrijke studies naar stereotypering en discriminatie en de effectiviteit van adverteren. Op maandag publiceerde de universiteit een tussentijds rapport waarin was te lezen dat tientallen studies, waaronder 14 van de 21 proefschriften die hij overzag, zijn gebaseerd op verzonnen data.

“Dit is afschuwelijk,” zei Laura King van de Universiteit van Missouri in Columbia. “We praten hier over onderzoek dat een grote invloed heeft op het veld van de sociale cognitie.”

De commissie die Stapel’s werk onderzoekt liet tegenover het tijdschrift Nature weten dat tenminste 30 studies gemanipuleerde gegevens bevatten. Wanneer al deze studies worden verwijderd zal deze fraudezaak nog groter zijn dan het werk van Nobelprijswinnaar Jan Hendrik Schön. Hij deed in 2002 baanbrekend onderzoek naar elektronische apparaten gemaakt van organische moleculen, maar de meeste gegevens bleken gemanipuleerd of verzonnen.

Tevens worden de universiteiten van Amsterdam en Groningen betrokken bij het onderzoek. In totaal heeft Stapel 150 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Hij schaart zich daarmee in het illustere rijtje van onder meer Friedhelm Herrmann en Marion Brach van het Max Delbrück Centrum voor Moleculaire Geneeskunde in Berlijn. Zij deden kankeronderzoek en publiceerden in totaal 94 studies en boeken die gemanipuleerde data bleken te bevatten.

“Ik werd misleid,” gaf Hart Blanton van de Universiteit van Connecticut in Storrs toe. Hij publiceerde samen met Stapel twee studies naar hoe mensen zich minder intelligent voelen door te kijken naar een foto van Albert Einstein. Het schandaal kan de sociale psychologie ernstige schade toebrengen.

In zijn meest recente werk toonde Stapel het verband aan tussen afval op straat en stereotypering en discriminatie. Alhoewel de Universiteit van Tilburg haar onderzoek nog niet heeft afgerond uitte tijdschrift Science reeds haar bezorgdheid over het waarheidsgehalte van deze studie.

Stapel gaf in een persverklaring toe dat hij data verzon en verontschuldigde zich voor de schade die hij heeft toegebracht aan zijn collega’s en het onderzoeksveld waar hij bij betrokken was. “Ik heb gefaald als wetenschapper,” concludeerde hij.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd: Nobelprijswinnaar stapt op wegens global warming fraude

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x