Gezondheid

Nieuwe medicijnen niet goed getest, eisen te laag

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Van de nieuwe medicijnen die de afgelopen tien jaar op de markt zijn verschenen is ruim 15 procent onvoldoende getest.

De geneesmiddelen voldoen niet aan de Europese regels om medicijnen voor langdurig gebruik minstens een half jaar onder 300 patiënten en minstens een jaar bij 300 patiënten te testen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Dat schrijven farmaco-epidemiologen van de Universiteit Utrecht en collega’s van het UMC Utrecht, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en zijn Britse evenknie MHRA in het tijdschrift PLOS Medicine. Ze pleiten voor aanpassing van de regelgeving en vervolgonderzoek en toezicht na toelating.

Lage eisen

De onderzoekers bekeken de toelatingsdossiers van alle 200 nieuwe medicijnen die tussen 2000 en 2010 in Europa zijn goedgekeurd. Het ging onder meer om 84 nieuwe geneesmiddelen voor langdurig gebruik voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en astma.

In ruim 15 procent van de gevallen bleek het onderzoek naar effectiviteit en bijwerkingen minder patiënten te omvatten dan de regelgeving eist. Farmaco-epidemioloog Ruben Duijnhoven zei dat ‘die eisen sowieso al laag zijn’.

“We willen graag met artsen en patiënten in gesprek over de mate van onzekerheid die acceptabel is bij toelating van nieuwe geneesmiddelen,” zei hoogleraar Farmacotherapie Ton de Boer. “Samen moeten we bepalen wat de optimale balans is tussen de mate van zekerheid over de effecten en de kosten en beschikbaarheid van nieuwe middelen.”

Volgens de huidige regelgeving moeten medicijnen voor langdurig gebruik in totaal bij minimaal 1000 patiënten worden getest, waarvan minimaal zes maanden bij 300 patiënten en minimaal één jaar bij 100 patiënten.

Meer zekerheid

Hoewel in 85 procent van de nieuw toegelaten geneesmiddelen wel aan deze eisen werd voldaan merkt Duijnhoven op: “Voor het ontdekken van zeldzamere, maar ernstige bijwerkingen is dit aantal patiënten statistisch gewoon te klein.”

Meer zekerheid krijgen over bijwerkingen en effectiviteit kan door langduriger onderzoek bij meer patiënten. Het kan daardoor langer duren voor nieuwe geneesmiddelen op de markt komen en ze gaan dan ook meer kosten.

Naast de recente ophef over anticonceptiepillen in Nederland is nu ook het antibraakmiddel Domperidon in opspraak geraakt. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft twee nieuwe meldingen van sterfgevallen ontvangen die in verband worden gebracht met het middel.

Sinds vorige week zijn in totaal zeven nieuwe klachten binnengekomen bij Lareb. Naast de twee fatale gevallen zijn er drie meldingen waarbij sprake is van hartklachten. Het omstreden middel is zonder recept verkrijgbaar in de apotheek.

Bron: Uu.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Koning Biff
Koning Biff
11 jaren geleden

Kwakzalverij!

Silber eye
Silber eye
11 jaren geleden

Big business as usual, deze branche gaat ondanks giga inkomsten letterlijk en figuurlijk over lijken.

Lilian
Lilian
11 jaren geleden

Nee hoor, het is een lam excuus om alle geneesmiddelen weer aan een onderzoek te onderwerpen, want er lopen momenteel heel veel patenten af.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
11 jaren geleden

De vloek van onze commerciele samenleving waarin we elkaar uitsluiten omdat we werken voor het eigen gewin.

1) Een zieke wil genezen.
2) Een pharmaceut oefent zijn bedrijf uit.
3) Een arts begeleidt de zieke in een proces naar genezing.

Wanneer ik het artikel lees, denk ik dat je er voor (relatief) nieuwe geneesmiddelen niet onderuit komt een volgsysteem te hanteren.
Juist om ervaringen te registreren, maar zeker ook om ervaringen toegankelijk te maken voor iedereen (het publiek!).
Eigenlijk doet de farmaceut dat tijdens het proces van acceptatie van een geneesmiddel. Hij stelt geheime rapportages op, waarna het geneesmiddel al dan niet wordt toegelaten.
Er is best veel bekend bij fabrikanten, maar er is zo weinig openbaar toegankelijk.

Onmiddelijk zeg ik erbij dat ik zo’n volgsysteem eigenlijk haat. Het maakt patienten tot anonieme proefdieren. Technocratie pur sang, waarin alles is vastgelegd in procedures, regeltjes, rapportages, cijfertjes etc..

Toch zou het een aanwinst zijn wanneer farmaceuten meer informatie zouden openbaren op hun websites.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x