Wetenschap

Nieuwe vorm van hersenactiviteit ontdekt

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers en artsen denken dat er geen hersenactiviteit, geen mogelijkheid tot leven meer is op het moment dat een elektro-encefalogram of EEG vlakke lijnen geeft.

Onderzoekers van de Universiteit van Montreal hebben een nieuwe vorm van hersenactiviteit ontdekt die voorbij deze ‘vlakke’ EEG bestaat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De baanbrekende ontdekking, die in het tijdschrift PLOS ONE staat, lijkt erop te wijzen dat we nog veel kunnen leren over het functioneren van het brein.

Trillingen

De onderzoekers observeerden een patiënt in een extreem diepe coma die onder invloed was van een krachtig anti-epilepticum. Hoofdonderzoeker dr. Florin Amzica: “Dr. Bogdan Florea uit Roemenië had contact opgenomen met ons onderzoeksteam omder hij onverklaarbare fenomenen op het EEG van een comapatiënt had ontdekt. We zagen dat er cerebrale activiteit was in het brein van de patiënt, iets wat we nog niet eerder hadden gezien.”

De staat van de patiënt werd succesvol herhaald bij katten. Hoewel het EEG van de dieren een vlakke lijn gaf, nam het team bij alle dieren cerebrale activiteit waar in de vorm van trillingen in de hippocampus. Dit deel van het brein wordt geassocieerd met geheugen en leerprocessen.

Opdrachten

De trillingen, die tot nu toe geheel onbekend waren, werden naar de hersenschors gestuurd, waar informatie uit de rest van het lichaam wordt ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd.

De onderzoekers menen dat een extreem diepe coma een beschermende werking heeft. Mits de structuur van de zenuwen behouden blijft kan het brein een extreem diepe coma overleven, aldus onderzoeker Daniel Kroeger. “We hebben ook ontdekt dat de hippocampus ‘opdrachten’ kan geven aan de hersenschors,” voegde hij toe.

Bron: Alphagalileo.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Allaya
Allaya
10 jaren geleden

Dit zou als bewijs aangegrepen kunnen worden dat “hersendood” (flat line) in feite een diep coma is waarbij de mens nog wel degelijk een bewustzijn heeft. In hoeverre iemand hier nog uit kan ontwaken (mits niet kunstmatig opgewekt) blijft de vraag.

Ook lijkt me met dit nieuwe inzicht de morele vraagstelling te veranderen wanneer je op basis van hersendood-verklaring wil overgaan tot wegnemen van organen voor donatie. In feite kleed je dan het fysieke lichaam al uit, nog voordat de persoon dood is en nog steeds een bewustzijn heeft.

Sunshine
Sunshine
10 jaren geleden

Dit bewijst maar eens te meer dat wij nog maar zo weinig weten. Ondertussen zijn we zo arrogant en gedragen wij ons alsof we god zelf zijn. Nemen vaak ingrijpende beslissingen op basis van de zeer beperkte kennis die we hebben om vervolgens jaren later te ontdekken dat alles toch niet zo was als wij dachten en we de boel niet geholpen maar naar de filistijnen hebben geholpen.
Hoog tijd voor een wat bescheidenere opstelling van het menselijk ras zou ik denken.

Roy van de Geer
Roy van de Geer
10 jaren geleden

Ik ben het helemaal eens met Allaya. En wat voor levensactiviteiten zijn er nog meer als we iemand hersendood verklaren. Volgens mij is de thalamus nog veel belangrijker voor ons bestaan dan de hippocampus, dus mogelijk is die ook nog heel lang levensvatbaar. Ik heb mijn toestemming voor orgaandonatie al eerder ingetrokken, nadat bekend was dat mensen in coma nog van alles kunnen waarnemen en onthouden. Dat heb ik van heel nabij meegemaakt.

kim
kim
10 jaren geleden

Ja Dat doet wel even achter de oren krabben wat orgaan-donatie betreft daar zijn ze snel bij, flatline? opengooien en oogsten maar! Eng!

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x