Natuur en Milieu

Noorse UFO’s: Hoe ontstaan de lichtbollen van Hessdalen?

Help mee door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Al sinds de jaren veertig worden er vreemde, spookachtige lichten gezien in de vallei van Hessdalen in Noorwegen. Het lichtspektakel wordt gemiddeld zo’n 10 tot 20 keer per jaar waargenomen. Op 5 mei jongstleden werden de lichten ook nog gezien. Een getuige zag ‘witte, rode en gele lichten’.

In 1998 is de Hessdalen AMS gebouwd, een observatorium dat elk lichtfenomeen heeft opgenomen. Wetenschappers en studenten doen onderzoek om een verklaring te vinden. Meestal zijn er meerdere lichtbollen te zien die elkaar lijken te volgen. Men zou kunnen zeggen dat de lichtbollen met elkaar zijn verbonden met een onzichtbaar touw.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Wanneer het licht de grond raakt, laat het daar sporen na. Uit analyse is gebleken dat het licht niet uitermate warm of koud is. Mensen die het licht met eigen ogen hebben gezien, zijn van mening dat het niet willekeurig beweegt, maar in een ‘intelligente structuur’.

Er zijn verschillende theorieën over het fenomeen. Het zou kunnen gaan om reflecties, effecten van poollicht, een onbekend proces in de lucht, ionisatie van lucht, het piëzo-elektrisch effect of buitenaardse observatie.

Er is nu een nieuwe theorie ontstaan, meldt New Scientist. De unieke geologie van de vallei zou verantwoordelijk kunnen zijn voor het plasma. De ene kant van de vallei bestaat uit rotsen die rijk zijn aan koper en de andere kant uit rotsen die rijk zijn aan ijzer en zink. Er wordt een link gelegd met de kathode en anode van een batterij. Zwavelzuur uit een verlaten zwavelmijn in de vallei zou de aanwezige rivier in een zwak elektrolyt kunnen veranderen.

Hoe worden de deeltjes van het plasma geladen? Daar zijn volgens de theorie mogelijk buitenaardse invloeden voor verantwoordelijk. Het Licht van Hessdalen wordt namelijk vooral gezien als het poollicht zich voordoet.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
louise
louise
9 jaren geleden

wat mooi,ik zou dat zelf wel eens willen meemaken, volgens mij zijn het energie bollen,en ja alles in het heelal is intelligent……maar in Australie gebeurt dit ook nog wel eens, mensen die dit fenomeen gezien hebben waren heel bang,op klaar lichte dag en die bollen bleven bij ze………eigenlijk zouden we op school al iets over het heelal moeten leren,omdat we daar onderdeel van uitmaken….en vooral omdat we zo weinig weten……volgens mij is angst ongegrond,tja in het overvolle nederland zullen we niet snel iets beleven………wel mooi en spannend vind ik het noorderlicht heel romantisch en spiritueel,,terwijl dat toch een simpele verklaring is,onze menselijke geest kan nog zoveel niet bevatten……….

Ruud
Ruud
9 jaren geleden

Daar werd al, in een door mij geziene documentaire, enkele jaren geleden, over gerept, dat de hessdalen lights een nog onbekend geologisch fenomeen zou zijn.
zo nieuw is die theorie dus niet,
Hij werd al geopperd door de toen daar aanwezige onderzoekers van een noorse universiteit

evert
evert
9 jaren geleden

is gewoon een wensballon kunt kopen voor 5 euro hiero!! heb zelf ook gehad ziet het zelfde uit!! ziet ook aan het vlikkeren van het licht van de vlam in die ballon!! gaat ook heel traag rustig met de lucht stroomn mee!! anders had het wel heel anders gedragen wat niet kan!!

Tineke van der Haar
Tineke van der Haar
9 jaren geleden

Prachtig! Wie nog meer onvoorstelbaar moois wil zien, kan ik de dvd van Joanna Lumley ‘in the land of the northern lights’ van harte aanbevelen.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x