Archeologie

NSA-document: de astronomische computer van de Maya’s

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mayapriesters en –astronomen beschikten over een computer waarmee ze op een accurate manier complexe astronomische berekeningen konden uitvoeren.

Hun waarnemingen werden opgeslagen in hiëroglifische geschriften waarin ze tabellen ontwikkelden om bepaalde gebeurtenissen te voorspellen. Drie boeken, waaronder de Dresdener Codex, bevatten dergelijke tabellen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Tussen 300 en 900 na Christus floreerde de Mayabeschaving in Guatemala, El Salvador en op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Ze bracht naast architectonische wonderen ook één van de meest raadselachtige vormen van schrift voort.

Nauwkeuriger

Ondanks de uitvoerige inspanningen van onderzoekers uit veel verschillende landen heeft nog niemand het raadsel van de Maya-hiërogliefen weten op te lossen. Analisten van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) concludeerden in 1977 in het NSA Technical Journal dat de Maya-hiërogliefen moeilijker zijn te ontcijferen dan die van de Egyptenaren, Hettieten, Babyloniërs en andere oude vormen van schrift.

De zonnekalender van de Maya’s telde 365,2420 dagen. Ter vergelijking telt een jaar in de gregoriaanse kalender 365,2425 dagen. Omdat het gemiddelde tropische jaar ongeveer 365,2422 dagen duurt, lopen de kalenders iets achter op de zon.

Om deze afwijking te corrigeren werd het systeem van schrikkeljaren aangepast. Schrikkeljaren kunnen ook worden ingevoerd in de astronomische computer van de Maya’s. De NSA-analisten merken op dat de zonnekalender van de Maya’s nauwkeuriger is dan onze eigen kalender.

Venuskalender

De Maya’s maakten in hun kalenders gebruik van hele getallen en bereikten door middel van hun correctiesystemen een fenomenale nauwkeurigheid, schrijven de analisten met veel bewondering.

De Venuskalender in de Dresdener Codex is bijvoorbeeld gebaseerd op het getal 584. Elke 584 dagen (of eigenlijk 583,9209 dagen) haalt Venus de aarde vanaf de zon gezien in, waarbij ze aan de andere kant van de zon komt te staan en daardoor van avondster naar morgenster verandert.

Het document The Maya Astronomical Computer was eerst geclassificeerd als ‘topgeheim’, maar kan nu door iedereen worden gelezen.

Bron: Cryptome.org

Gerelateerd:

 

3 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

That,s different cook!!~De Maya,s in de geschiedenisboeken afgeschilderd als wreedaards, die mensen offers brachten, volgens die geschiedenisboekjes,en nu blijken inteligenter te zijn, dan welke astronoom dan ook.Klopt vast het verhaal van Alejandro(Maya)die zei: Dat een deel van hun bevolking zich terug heeft getrokken in de jungle, een deel is opgegaan in andere bevolkingsgroepen, en een deel is met de buitenaardsen mee gegaan,toen de ontdekking van de blanke nabij was.En waarvan men al wist, dat die er een puinzooi van zouden maken.Met hun vernietigings en oorlogs geest.

pietje bell
pietje bell
11 jaren geleden

maya =illusie dus zo ook dat de calender van de maya,s is, maar dat dezer wel van het sterrenstelsel pleaden afkomstig is ,en aan de maya,s is gegeven ,dus de calender klopt in alle funessis,

2Crazy2bTrue
2Crazy2bTrue
11 jaren geleden

Ik denk dat het juister is hier over een astrologische computer te spreken. Waar de Maya’s mee bezig waren, was met astrologie op een hoog niveau, met de achterliggende gedachte, hoe nauwkeuriger de waarnemingen hoe nauwkeuriger de voorspellingen. Maar het blijft in principe sterrenwichelarij. Van de natuurkundige processen in de kosmos hadden ze geen flauw idee. De tegenwoordige wetenschap die zich daarmee bezig houdt is de astronomie.

Het fascinerende echter is de algemeen verbreide menselijke obsessie voor de sterren in relatie tot ons lot, zelfs nu nog in ons dagelijkse leven. Hoeveel tijdschriften produceren er niet regelmatig een horoscoop? Ik kan hier maar één verklaring voor bedenken en dat is dat deze fascinatie voor de sterren ons in de genen zit. En dat betekent weer dat het trekken van horoscopen al heel oud moet zijn, zeker honderdduizenden jaren om zoiets te kunnen laten incarneren.

De oudste harde bewijzen voor sterrenwaarnemingen hebben een leeftijd van ongeveer 200.000 jaar en zijn te vinden in het noordoosten van Zuid-Afrika. http://viewzone2.com/adamscalendarx.html

Alex van Winkel
Alex van Winkel
11 jaren geleden

OK, probeer mij er eens van te overtuigen dat de Maya’s computers hadden. Want dat heeft het artikel nog niet kunnen doen…

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x