Binnenland

Omvangrijke fraude bij Nederlandse goede doelen, verdachten blazen aftocht

Help door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De goede doelen die door justitie worden verdacht van miljoenenfraude met donateursgeld, hebben in de afgelopen maanden een aantal wisselingen in de top doorgevoerd.

Hoofdverdachte Harry F. is sinds korte tijd niet meer aan de goede doelen verbonden en zijn accountant heeft zich op 1 april overal uit teruggetrokken.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren, Stichting Help, Stichting Menodi, Stichting Werelddier en het promotiebedrijf Erdma worden ervan verdacht de afgelopen jaren miljoenen euro’s aan donateursgeld in eigen zak te hebben gestoken.

De krant de Stentor heeft ontdekt dat een selecte groep mensen in wisselende samenstellingen jarenlang aan de top stond van drie van de vier goede doelen. Harry F. is niet alleen eigenaar van Erdma, maar ook medeoprichter van Stichting Help en de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren. Daarnaast was hij jarenlang bestuurslid van Stichting Menodi.

‘Ik had hier nooit in mee moeten gaan’

Bij alle drie de goede doelen heeft Janneke Ruiter de taken van voorzitter en directeur overgenomen. Ze is ook de rechterhand van Harry F. bij Erdma.

Op 1 januari, toen de politie al onderzoek deed naar de goede doelen, is hij overal uitgestapt. Op 30 maart werd beslag gelegd op woningen en enkele luxe auto’s van hem.

De accountant van Harry F., Gerwin de Man, heeft zich per 1 april overal uit teruggetrokken. “Ik had hier nooit in mee moeten gaan,” verklaart hij. Sinds 2013 was De Man algemeen bestuurslid van zowel de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren als Menodi.

90 procent niet herleidbaar

De Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren maakte volgens de krant 145.000 euro over aan goede doelen, terwijl er volgens de jaarrekening uit 2014 ruim 1,6 miljoen is uitgekeerd. Daarvan is 1,5 miljoen euro niet herleidbaar.

Waaraan al dat geld is besteed, wil de organisatie niet zeggen. “Dat geld is naar goede doelen gegaan, verder wil ik er niks over kwijt,” zei Ruiter.

Harry F. zegt tegenover de krant onschuldig te zijn. Hij denkt dat justitie bezig is met een hetze. “De Belastindienst wil af van goede doelen, omdat ze zo miljoenen mislopen.”

De vier organisaties werven jaarlijks ongeveer vijf miljoen euro aan donateursgeld en verdelen dat weer onder andere goede doelen. Justitie schat dat ruim 90 procent van het ingezamelde geld niet bij goede doelen terecht is gekomen.

[Stentor]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ernst
Ernst
7 jaren geleden

En daarom geef ik geen cent uit aan goede doelen.. Enigste goede doel waaraan ik geld spendeer is me myself and i

exegese
exegese
7 jaren geleden

Het feit dat er goede doelen nodig zijn is puur en alleen het gevolg van de diefstal en manipulatie van de rijkste i % van de wereldbevolking die rijk genoeg zijn om werkelijk alle problemen die de wereld kent in een handomdraai op te kunnen lossen. De reden dat ze dat niet doen is het simpele feit dat mensen dan minder afhankelijk zijn van dat zelfde gespuis wat werkelijk geen hemelse raad weet met al hun geld en het toch nooit genoeg vindt. Dat hun hebzucht dood, verderf en ellende met zich mee brengt interesseert ze werkelijk geen zier, sterker nog dat geeft garantie voor continuïteit voor hun ziekelijk criminele acties waardoor ze zich voortdurend op onvoorstelbare wijze kunnen verrijken. De arme sukkels die hun kostbare tijd en energie verspillen om met collectebussen de deuren langs te gaan ten spijt, het komt allemaal op de grote hoop en vergroot slechts de macht van de verkeerde mensen. Zoals altijd, bedrog is de basis en nog meer bedrog het doel.

trackback
Eindtijdberichten en ander opmerkelijk nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
J@n
J@n
7 jaren geleden

Tja, wie had dit nu verwacht. En onze regering ziet toe lacht het weg….

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x