Homepagina » Gezondheid » Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte
Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte

Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte

Een team entomologen van de Universiteit van Illinois heeft een mogelijk verband gevonden tussen glucose-fructosestroop en de bijensterfte.

Sinds 2006 doen imkers melding van de bijenverdwijnziekte. Veel landen, waaronder ook Nederland en België, hebben last van de mysterieuze verdwijning van bijen.

Het is een fenomeen waarbij alle bijen van een bijenvolk plotseling verdwijnen. Als mogelijke oorzaken van het verdwijnen van de bijen worden genoemd: de varroamijt, virussen, stress, ondervoeding, bepaalde pesticiden en straling van mobiele telefoons.

Honing

Het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, linkt de bijenverdwijnziekte aan glucose-fructosestroop, dat imkers de bijen voeren omdat hun eigen voedselbron, honing, van ze wordt afgenomen.

In de jaren zeventig begon men bijen glucose-fructosestroop te voeren nadat uit onderzoek was gebleken dat hier geen risico’s aan zouden kleven. Sinds die tijd zijn er nieuwe pesticiden ontwikkeld, waarvan resten in de glucose-fructosestroop terechtkomen. Deze pesticiden blijken het immuunsysteem van de bijen te verzwakken.

Doordat de bijen in plaats van honing glucose-fructosestroop krijgen, worden ze niet blootgesteld aan stoffen die helpen bij het bestrijden van gifstoffen, zoals in pesticiden.

P-coumarine

De onderzoekers ontdekten dat het immuunsysteem van bijen wordt versterkt wanneer ze worden blootgesteld aan het enzym p-coumarine. P-coumarine wordt gevonden in de pollen, niet in de nectar, en belandt indirect in de honing door aan de poten van de bijen te blijven kleven terwijl ze bloemen bestuiven.

De bijen hebben de belangrijke enzymen in de natuurlijke honing nodig zodat ze beter bestand zijn tegen gifstoffen, aldus de onderzoekers. Door de honing van de bijen af te nemen en de insecten in plaats daarvan glucose-fructosestroop te voeren, wordt volgens de studie het afweersysteem verzwakt. Daardoor zijn ze extra kwetsbaar voor gifstoffen die bedoeld zijn om andere insecten te doden.

Bron: Phys.org

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. Wat een misleidende titel.
  Het blijven dus de pesticiden die de doodsteek zijn en niet de glucose-fructosestroop. Hoewel het volstrekt logisch is dat een bij honing zou moeten hebben en geen vervanger.
  Wij kloten altijd maar met de natuur. Leren wij nou nooit dat de natuur niet voor niets is zoals hij is? Hij is zo omdat hij zo het beste functioneert!
  Zelfs een ezel stoot zich geen 2x aan dezelfde steen maar het menselijk ras doet het …..tig keer en schijnt maar niet te leren. Zoveel voor onze intelligentie *zucht*.

  1 likes
 2. Bijen vormen een onderdeel van het voortplantingsmechanisme van vele bloemplanten. Zij doen de bestuiving. Wanneer de bij verdwijnt ontstaat er inderdaad een probleem dat mogelijk tot het uitsterven van hogere planten kan leiden, waaronder bepaalde land- en tuinbouwgewassen. Dus verarming van het voedsel aanbod en mogelijk honger in het vooruitzicht. Denk bijv. aan alle bessoorten, appels, peren, walnoten en kersen. En waarschijnlijk is deze lijst nog veel langer.

  1 likes
 3. en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?

  0 likes
 4. Moeten we dan niet beter gaan nadenken over de gevolgen die dit heeft voor in eerste instantie de bij heeft. Maar daarna ook, wat doet dit zelfde goedje voor de mens?

  0 likes
 5. [quote name=”DeDenker”]en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?[/quote]

  nee hoor 🙂

  0 likes
 6. [quote name=”DeDenker”]en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?[/quote]
  Meh, ik lust toch geen honing… Kleffe zooi…

  0 likes
 7. [quote name=”Anne”]Moeten we dan niet beter gaan nadenken over de gevolgen die dit heeft voor in eerste instantie de bij heeft. Maar daarna ook, wat doet dit zelfde goedje voor de mens?[/quote]

  Google maar eens op glucosefructose siroop, je schrikt je kapot.

  0 likes
 8. Als de glucose-fructose als sinds de 70er jaren gegeven wordt, waarom zijn er dan pas sinds 2006 meldingen van het verdwijnen van bijen?
  Hoe komen pesticiden (welke) dan in glucose-fructosestroop?
  Dit lijkt een afleidingsmanoeuvre voor de neonicotinamiden.

  0 likes
 9. Oorzaken van het verdwijnen van insecten, waaronder de bijen (die groep valt op omdat we van bijen iets nodig hebben) ligt onder andere bij de neonicotinamiden (ookwel zenuwgif genoemd).

  Afgelopen week was er nog een bericht dat dit spul 2 jaar lang verboden wordt, maar die termijn gaat pas in op 1 december van dit jaar. Da’s dus nog een seizoen lang spuiten met die rommel. Grote kans dat er tegen het volgende voorjaar geen bijenvolkjes meer over zijn.
  Zie bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/3433700/2013/04/29/Tijdelijk-verbod-op-bijdodende-pesticides-in-de-EU.dhtml

  En als de insecten uitgeroeid zijn, kunnen we net als in China personeel in gaan huren om onze fruitbomen te gaan bestuiven.

  Wat glucosefructose doet voor insecten is mij niet duidelijk. Je kunt je afvragen wat de relatie is met het gewas waar het uit voortkomt: mais. Als dat GMO-mais is, kan het heel goed zijn dat insecten er de gevolgen van ondervinden.
  http://www.wanttoknow.nl/nieuws/gmo-op-de-helling-in-europa/

  De glucosefructose siroop zit tegenwoordig echt overal in; ijsjes, snoepjes, chocolade, koek, bijna alles. Het gevaar schuilt erin dat glucosefructose siroop meteen in de bloedbaan wordt opgenomen en omgezet en opgeslagen in vetten. Dat verklaart ondermeer dat er zoveel mensen te dik worden tegenwoordig. http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/ziekmakend-zoet/

  Als je wil weten wat je ZELF kan doen om bijen te beschermen, koop dan geen gif meer om het onkruid uit je tuin te bestrijden, maar trek het gewoon uit. Ok, dat duurt langer en het komt na een paar regenbuien gewoon weer terug, maar dan houd je in ieder geval nog insecten in leven die de bestuiving verzorgen van alles wat we wel nodig hebben: appels, peren, aardbeien, vlierbessen, echt alles wat groeit en afhankelijk is van bestuiving om vruchten te dragen of om zich voort te planten.

  0 likes
 10. #1 DeDenker 01-05-2013 13:49

  Wel nee joh, we hebben toch nog de wind die de meeldraden tegen de stamper doet aanwaaien.

  Of een bus Polen met een pincet de boel laten bevruchten 😉

  Ja sorry melig vandaag.

  0 likes
 11. Ik ben imker geweest en heb mijn bijen in de winter nooit bijgevoerd. Ik heb de natuur z’n gang laten gaan. Het is kunst om maar een beetje honing te nemen en de bijen het meeste te laten houden om hun wintervoorraad te garanderen.
  Verder is het zo dat er veel meer solitair levende bijen en hommels zijn die verre uit het grootste aandeel hebben in de bestuiving.

  0 likes
 12. @pacito:

  Omdat nieuwe, schadelijkere pesticiden er pas sinds een aantal jaren in worden aangetroffen. Met andere woorden wordt het goedje steeds chemischer.

  0 likes
 13. [quote name=”2Crazy2bTrue”]Bijen vormen een onderdeel van het voortplantingsmechanisme van vele bloemplanten. Zij doen de bestuiving. Wanneer de bij verdwijnt ontstaat er inderdaad een probleem dat mogelijk tot het uitsterven van hogere planten kan leiden, waaronder bepaalde land- en tuinbouwgewassen. Dus verarming van het voedsel aanbod en mogelijk honger in het vooruitzicht. Denk bijv. aan alle bessoorten, appels, peren, walnoten en kersen. En waarschijnlijk is deze lijst nog veel langer.[/quote]

  dat bedoel ik dus.

  0 likes
 14. Ik ben van mening dat het een samenkomst, een soep (pesticide, radiogolven, gebruik van suikerwater, etc.), van omstandigheden en condities die dit veroorzaken, en niet één bepaalde oorzaak.

  0 likes
 15. [quote name=”Lilian”]Wat glucosefructose doet voor insecten is mij niet duidelijk. Je kunt je afvragen wat de relatie is met het gewas waar het uit voortkomt: mais. Als dat GMO-mais is, kan het heel goed zijn dat insecten er de gevolgen van ondervinden.
  http://www.wanttoknow.nl/nieuws/gmo-op-de-helling-in-europa/

  De glucosefructose siroop zit tegenwoordig echt overal in; ijsjes, snoepjes, chocolade, koek, bijna alles. Het gevaar schuilt erin dat glucosefructose siroop meteen in de bloedbaan wordt opgenomen en omgezet en opgeslagen in vetten. Dat verklaart ondermeer dat er zoveel mensen te dik worden tegenwoordig. http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/ziekmakend-zoet/%5B/quote%5D

  Zie ik dus deze regel volledig over het hoofd 🙁 “Door de honing van de bijen af te nemen en de insecten in plaats daarvan glucose-fructosestroop te voeren, wordt volgens de studie het afweersysteem verzwakt.”

  Nu snap ik de relatie siroop met de bijensterfte. De siroop geeft geen energie en is te geraffineerd, anders dan honing wat nog rijk is aan mineralen. Daar hoef je toch niet voor gestudeerd te hebben, toch???

  0 likes
 16. [quote name=”Dr. Why”][quote name=”DeDenker”]en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?[/quote]

  nee hoor :-)[/quote]
  Nee, Dr. Why hangt al langer aan de bar met Monsanto. Nu weten we ook in het vervolg waar zijn antwoorden en vreemdsoortige vragen vandaan komen.

  0 likes
 17. [quote name=”pacito”]Als de glucose-fructose als sinds de 70er jaren gegeven wordt, waarom zijn er dan pas sinds 2006 meldingen van het verdwijnen van bijen?
  Hoe komen pesticiden (welke) dan in glucose-fructosestroop?
  Dit lijkt een afleidingsmanoeuvre voor de neonicotinamiden.[/quote] Goed gezien. De oorzaak zit in de genetisch gemanipuleerde zaden van Monsanto. Waar de pesticiden al inzitten. In de plant genen dus vandaar ook in de nektar. Allemaal N.W.O. praat. Jammer dat deze lieden met deze praatjes in het nieuws komen.

  0 likes
 18. Een bij leeft niet zo lang. Dus kan er snel een experiment gedaan worden om na te gaan of deze theorie wel klopt.

  0 likes
 19. [quote name=”Odette”][quote name=”Dr. Why”][quote name=”DeDenker”]en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?[/quote]

  nee hoor :-)[/quote]
  Nee, Dr. Why hangt al langer aan de bar met Monsanto. Nu weten we ook in het vervolg waar zijn antwoorden en vreemdsoortige vragen vandaan komen.[/quote]

  ik moet niets hebben van monsanto. Dat zou je weten als je alles las wat ik hier schreef 🙂

  Bijen zijn niet de enige insecten, en er zijn ook nog wilde bijen. Bovendien hangen niet alle planten van insecten af voor de voortplanting.

  Als je me niet kunt volgen, dan moet je wat minder geloven en wat meer denken 🙂

  0 likes
 20. [quote name=”Mark van de Ven”]Ik ben imker geweest en heb mijn bijen in de winter nooit bijgevoerd. Ik heb de natuur z’n gang laten gaan. Het is kunst om maar een beetje honing te nemen en de bijen het meeste te laten houden om hun wintervoorraad te garanderen.
  Verder is het zo dat er veel meer solitair levende bijen en hommels zijn die verre uit het grootste aandeel hebben in de bestuiving.[/quote]
  Hier spreekt iemand met tenminste ervaring,alhoewel een verklaring voor de bijensterfte niet wordt gegeven.Ik zelf heb een Imker achter mij wonen die 100% zeker weet, dat er ook Imkers zijn die voor de industrie werken. EN DAAR GEBEURD HET BIJVOEREN WEL met glucose!!Alles voor het geld, worden er zelfs gewone suikers aan zogenaamde “ZUIVERE bijenhoning” toegevoegd!!!!Ook daar wordt de consument dus bedonderd!

  0 likes
 21. ‘De geneeskrachtige werking van honing:
  Honing werd in de volksgeneeswijze altijd al beschouwd als een wondermiddel.
  Honing is ook een uitstekend middel bij het behandelen van wonden. Tijdens oologsvoeringen zowel bij de Babyloniërs, Egyptenaren, Grieken, Romeinen als bij veel volkeren in latere tijden, werd steeds honing meegevoerd om de wonden van de gekwetste soldaten te behandelen. Honing is een uitstekend antisepticum en antibioticum.’
  Uit: http://www.bieenkorf.be/honing.htm
  Er is veel meer over.

  Daar heeft de bij via zijn eigen voedsel decennia lang veel van moeten ontberen en is daardoor generatie op generatie verzwakt.
  En de pesticiden? Voor alles en iedereen een ramp, maar als je dan ook nog geen weerstand meer hebt….

  0 likes
 22. [quote name=”Dr. Why”][quote name=”Odette”][quote name=”Dr. Why”][quote name=”DeDenker”]en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?[/quote]

  nee hoor :-)[/quote]
  Nee, Dr. Why hangt al langer aan de bar met Monsanto. Nu weten we ook in het vervolg waar zijn antwoorden en vreemdsoortige vragen vandaan komen.[/quote]

  ik moet niets hebben van monsanto. Dat zou je weten als je alles las wat ik hier schreef 🙂

  Bijen zijn niet de enige insecten, en er zijn ook nog wilde bijen. Bovendien hangen niet alle planten van insecten af voor de voortplanting.

  Als je me niet kunt volgen, dan moet je wat minder geloven en wat meer denken :-)[/quote]
  http://www.bijensterfte.nl/nl/node/492 en dan deze nog even, en dan is Dr why wederom de winnaar!!http://www.nrcnext.nl/blog/2012/09/18/als-de-bij-uitsterft-volgt-de-mensheid-binnen-twee-jaar/ ANTWOORD van de laatste link?10 % minder honing.Zie en lees.

  0 likes
 23. [quote name=”Odette”][quote name=”Dr. Why”][quote name=”DeDenker”]en zonder bijen.. ging dan niet de hele wereld naar de klote ofzo?[/quote]

  nee hoor :-)[/quote]
  Nee, Dr. Why hangt al langer aan de bar met Monsanto. Nu weten we ook in het vervolg waar zijn antwoorden en vreemdsoortige vragen vandaan komen.[/quote]
  Waarom google je niet eerst op bijensterfte, alvorens woorden te gebruiken, waar de gemiddelde lezer om lacht??En beschouw dit als opbouwende kritiek alstublieft?

  0 likes
 24. Patricia Müller

  Logisch. Want er zit kwik aan de maiszaad, die ter bescherming tegen insecten gebeitst is, en dit kwik gaat met de vochtigheid gewoon in de plant binnen. Dus is glucose-fructosestroop ermee belast. Zit ook in goedkope jams en marmelades en is ook voor de mens een kwaad!

  0 likes
 25. “If the bee disappeared off the face of the earth, man would only have four years left to live.”

  ― Albert Einstein

  0 likes
 26. [quote name=”M”]“If the bee disappeared off the face of the earth, man would only have four years left to live.”

  ― Albert Einstein[/quote]

  ik twijfel er serieus aan dat Albert dat ooit gezegd heeft.
  http://www.snopes.com/quotes/einstein/bees.asp

  0 likes
 27. We hoeven niet bang te zijn dat de bijen zullen uitsterven en al helemaal niet voor Monsanto. Monsanto is een organisatie die zich uiteindelijk zelf uit de markt prijst. Het mondiale besef zal hiervoor zorgen. We hoeven alleen maar het licht in ons eigen leven te laten schijnen. Eerst gaf ik alles om me heen de schuld van alle kwaad. Daarna kwam ik er achter dat ik het kwaad in stand hield in mijn eigen leven. We hebben licht nodig, letterlijk en figuurlijk. Er zijn al verschillende teeltmethoden gebaseerd op het licht die veel betere opbrengsten geven dan de gemanipuleerde gewassen van Monsanto.

  0 likes
 28. [quote name=”Dr. Why”][quote name=”M”]“If the bee disappeared off the face of the earth, man would only have four years left to live.”

  ― Albert Einstein[/quote]

  ik twijfel er serieus aan dat Albert dat ooit gezegd heeft.
  http://www.snopes.com/quotes/einstein/bees.asp%5B/quote%5D

  Iedereen twijfelt eraan. Lijkt me ook logisch aangezien Einstein al een tijdje niet meer leeft ;). Maar als je nog wat meer research doet, zie je dat meerderheid wel denkt dat hij dit gezegd heeft (incl Discovery Channel). Het is ook een bewezen feit dat bijen een belangrijk onderdeel van de voedselketen zijn, dus zo’n uitspraak zou helemaal nog niet zo gek zijn.

  0 likes
 29. [quote name=”M”]
  Iedereen twijfelt eraan. Lijkt me ook logisch aangezien Einstein al een tijdje niet meer leeft ;)[/quote]

  de meerderheid kan me gestolen worden. Wat de meerderheid denkt is doorgaans verre van correct 🙂
  Hetzelfde geldt voor discovery channel.

  Ik denk dat den Albert zich dood zou ergeren als ie zou weten wat mensen hem allemaal in de mond leggen…

  En dat bijen een belangrijk onderdeel van de voedselketen zijn is helemaal niet bewezen. Bijen spelen een rol. Er zijn andere insecten (en nogal wat soorten bijen, een slordige 20000 (nee, geen typfout)), wat dat betreft), er zijn planten die hoegenaamd niet afhankelijk zijn van insecten, en er is de zee (+/- 70% van de wereld is bedekt met zee, en bijen doen het daar niet zo goed).

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

organisator

Organisator coronaprotesten krijgt politie aan de deur: ‘Ze pakken m’n kinderen af als ik doorga’

Youri Plate, de organisator van een aantal ...

huisarts

Huisarts loopt leeg over Hugo de Jonge. ‘U hebt nog maar één taak: vertrekken!’

Op zaterdag verscheen er een onthullend interview ...