Wetenschap

Online gamers lossen raadsel AIDS enzym op

Help door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Online gamers hebben de structuur van een enzym van een aidsachtig virus ontcijferd waar wetenschappers zich al een decennium lang het hoofd over breken.

De ontdekking is in het blad Nature Structural & Molecular Biology gepubliceerd. Bij hoge uitzondering worden zowel gamers als onderzoekers genoemd als coauteurs.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het onderzoek draait om een monomerisch enzym dat andere ketens van aminozuren afbreekt in de complexe moleculaire structuur van retrovirussen, een familie waar onder meer HIV aan toebehoort. Het onderzoeken van de structuur van eiwitten is cruciaal om verschillende aandoeningen te leren begrijpen.

In Foldit, een spel dat in 2008 is ontwikkeld door de Universiteit van Washington, worden gamers opgedeeld in groepen en proberen ze aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, te ontvouwen.

Tot verbazing van de wetenschappers kwamen de gamers binnen drie weken met een accuraat model van het enzym. De ontdekking geeft nieuwe inzichten in bijvoorbeeld de behandeling van het menselijk immuundeficiëntievirus (HIV).

Het is naar verluid de eerste keer dat gamers een oplossing hebben bedacht voor een langslepend wetenschappelijk probleem. “We wilden zien of de menselijke intuïtie kon slagen waar geautomatiseerde methoden faalden,” zei Firas Khatib van de Universiteit van Washington in een persverklaring. “De vindingrijkheid van de gamers is een formidabele kracht die kan worden gebruikt om een hele serie wetenschappelijke problemen op te lossen.”

Mede-oprichter van Foldit Seth Cooper legde uit waarom gamers wel konden slagen waar computers faalden. “Mensen kunnen ruimtelijk denken, iets waar computers niet goed in zijn,” zei hij. “Computergames, wetenschap en berekeningen kunnen worden gecombineerd om vooruitgangen te boeken die eerder nog onmogelijk waren.”

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x