Financieel

Ontslaggolf in top bankwezen

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over arrestaties in de financiële sector die achter de schermen worden verricht. Daar werd tot voor kort weinig aandacht aan besteed door de reguliere media.

Veel topmannen van belangrijke financiële instellingen zijn juist afgetreden of leggen hun functie weldra neer. Een kleine greep uit de nieuwsberichten van de afgelopen week.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Amerikaanse topman van de Wereldbank, Robert Zoellick, legt eind juni zijn functie neer. Zijn vijfjarige termijn als hoogste baas van de ontwikkelingsbank loopt op 30 juni af.

De Chief Financial Officer van Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kondigde onlangs zijn ontslag aan. Peter Marriott was 15 jaar lang de financieel bestuurder van de bank en verlaat de financiële instelling op 1 mei aanstaande.

De president van de centrale bank van Nicaragua Antenor Rosales treedt af omdat hij zich niet kan vinden in de plannen van president Daniel Ortega om de tegoeden van de bank te gebruiken voor de oprichting van een regionale bank ter ondersteuning van het Bolivariaanse Alliantie voor de Amerika’s.

Chief Asian Economist Joseph Tan van de privébank van Credit Suisse in Singapore is opgestapt. “Ik heb Credit Suisse verlaten,” zei Tan die in september 2008 bij de Zwitserse bank kwam.

De Duitse president is na een reeks schandalen afgetreden. Het aftreden van Christian Wulff, een overwinning voor de persvrijheid, brengt Bondskanselier Angela Merkel in verlegenheid omdat ze haar politieke bondgenoot persoonlijk had uitgekozen als president.

Algemeen directeur van de Royal Bank of Scotland in Australië Stephen Williams trekt zich terug. Hij bevestigde dat hij zijn functie binnen drie tot zes maanden zal neerleggen.

Het hoofd van de centrale bank van Koeweit heeft na 25 jaar zijn ontslag ingediend. Staatsmedia meldden dat sjeik Salem Abdoelaziz Al Sabah stopt nadat hij in 1986 gouverneur werd van de centrale bank.

Slechte leningen

De twee grootste banken van Slovenië, Nova Ljubljanska Banka d.d. en Nova Kreditna Banka Maribor d.d., zitten zonder directeur terwijl de slechte leningen zich opstapelen. Directeur van Nova Kreditna Banka Maribor Andrej Plos gaf geen reden voor zijn ontslag. Algemeen directeur van de grotere Ljubljanska Banka d.d. Bozo Jasovic stapte in december op.

Directeur van Dhanlaxmi Bank Ltd. Amitabh Chaturvedi legde zijn functie neer na een meningsverschil met andere bestuursleden over de te volgen strategie. De bank zetelt in het Indiase Thrissur.

Persoonlijke redenen

Enkele dagen nadat Chaturvedi opstapte diende directeur van Tamilnad Mercantile Bank A.K. Jagannathan zijn ontslagbrief in. Hij deed dat naar eigen zeggen om persoonlijke redenen. De bank bevindt zich in de Zuid-Indiase havenstad Thoothukudi.

Verder zijn er geruchten dat algemeen directeur van Goldman Sachs Lloyd Blankfein mogelijk aftreedt als president. Een woordvoerder van Goldman weigerde commentaar te geven.

In de fraudezaak bij het Japanse Olympus zijn diverse arrestaties verricht. Onder meer een oud-voorzitter en een oud-directeur van de bank zijn aangehouden.

Bijna een derde van de raad van bestuur van de Virginia National Bank is opgestapt, waaronder ook voorzitter Mark Giles. “Ik dien per direct mijn ontslag in,” liet Giles in een brief weten aan president Glenn Rust.

Broeinest van corruptie

De Italiaanse justitie heeft in Zürich beslag gelegd op 6.000 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties. De Amerikaanse ambassade in Rome heeft de obligaties onderzocht, maar gaf verder geen commentaar. Volgens de Italiaanse politie was het plan om van Nigeriaanse leveranciers plutonium te kopen. Acht mensen zijn aangehouden. In 2009 werd ook al 134 miljard dollar aan Amerikaans schatkistpapier onderschept.

In Italië zijn tot besluit vier priesters van de Vaticaanse Bank aangeklaagd wegens het witwassen van geld. In september 2010 nam justitie al 23 miljoen euro in beslag van de Heilige Stoel. Aartsbisschop Carlo Maria Viganò noemde het Vaticaan een broeinest van corruptie.

Bron: ATS

Gerelateerd: Groot bankschandaal in Vaticaanstad

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x