Mens en Dier

Ook mieren wisselen van baan

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit een nieuwe studie is gebleken dat mieren net als mensen een bepaald carrièrepad volgen.

Bioloog Danielle Mersch van de Universiteit van Lausanne in Zwitserland en haar collega’s lijmden streepjescodes op de rug van houtmieren om hun gedrag te volgen.

Houtmieren zijn relatief grote mieren en leven gemiddeld een jaar. Mersch labelde in totaal 600 mieren verspreid over 6 kolonies.

Groepen

Een camera hield de mieren 41 dagen lang in de gaten en fotografeerde de nesten twee keer per seconde. Uiteindelijk beschikten de wetenschappers over data van meer dan negen miljoen sociale interacties tussen de insecten.

Mersch wilde weten of er in de nesten sociale groepen zouden zijn en of alle werkmieren onderling contact zouden hebben. Na het analyseren van de data, die in vakblad Science zijn gepubliceerd, ontdekten de wetenschappers dat er in de nesten bepaalde groepen werden gevormd.

Kraamverzorgers bleven in de buurt van de koningin en de larven en schoonmakers waren op de vuilnisberg te vinden. De foeragemieren zochten bij de ingang van het nest naar voedsel.

Voelsprieten

Tijdens de studie werd ontdekt dat de mieren een specifiek carrièrepad volgden: van kraamverzorger naar schoonmaker naar foeragemier. De verschillende groepen waren in verschillende delen van het nest te vinden en de insecten gingen net als op school van de ene naar de andere groep terwijl ze ouder werden.

Mieren communiceren door middel van signalen die worden uitgezonden door elkaars voelsprieten aan te raken. Mersch en haar collega’s willen meer onderzoek gaan doen om erachter te komen waarom mieren van baan wisselen.

Bron: Nature.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Zelfs mieren hebben IQ.Wat instinct wordt genoemd, maar niet is!!Ik haat dan ook mensen die zeggen, dat(m) dieren geen gevoel hebben.

Eden
Eden
9 jaren geleden

Ik heb mieren al van jongs af aan buitengewoon interessant gevonden. Dat begon toen op de lagere school een schoolgenootje SimAnt op de Apple Macintosh had. Bij dat spelletje zat nog een heel biologieboek over mieren, in het Engels weliswaar, waar ik toen nog niet veel van begreep. Maar ik ben er toen door gefascineerd geraakt en ben boeken gaan lenen bij de bibliotheek over mieren.

Bijen zijn wat dat betreft ook erg interessant.

Jokus
Jokus
9 jaren geleden

De mieren kenden het kastenstelsel al?

Cathy
Cathy
9 jaren geleden

Ja wie is er nou de aap de mens want wij apen dieren en insecten na .

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

9
0
We lezen graag je reactie!x