Buitenland

Opinietribunaal ontmaskert chemiegiganten, geeft burgers een stem

Help door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Permanent Volkerentribunaal beschuldigt chemiegiganten Monsanto, Dow, Bayer, Syngenta, DuPont en BASF van het promoten van pesticiden als endosulfan, paraquat en neonicotinoïden.

De belangrijkste agrochemische bedrijven moeten begin december voor het opinietribunaal verschijnen wegens het systematisch schenden van de mensenrechten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De zes chemiegiganten worden beschuldigd van het schenden van de mensenrechten door mensen afhankelijk te maken van het kopen en gebruiken van onveilige pesticiden.

Bewustmaking

Het Permanent Volkerentribunaal, een internationaal opinietribunaal dat op 23 juni 1979 is opgericht in Bologna en een permanent secretariaat heeft in Milaan, zal luisteren naar getuigeverklaringen van experts, wetenschappers, medisch specialisten en advocaten om tot een bewijslast te komen. Tevens worden slachtoffers gehoord die zijn beschadigd door de producten, waaronder boeren, moeders en consumenten van over de hele wereld.

Het proces begint op 3 december aanstaande in Bangalore in India en duurt vier dagen. Alhoewel het tribunaal geen rechtsmacht heeft en geen sancties kan opdringen aan bedrijven, probeert het mensen bewust te maken van de grootschalige schending van de mensenrechten door de chemiegiganten te ontmaskeren.

PAN

Het Pesticide Actie Netwerk (PAN), een wereldwijd netwerk van 600 organisaties in 90 landen, heeft jarenlang informatie verzameld wat uiteindelijk heeft geresulteerd in de formulering van de aanklacht. Gedurende het proces wordt bovendien bewijs geleverd voor het verband tussen het gebruik van pesticiden en de bijensterfte.

De corporaties controleren tezamen 74 procent van de pesticidenmarkt en domineren de wereldwijde zadenmarkt.

Bayer verwerpt de aantijgingen en voegt toe dat ‘ze een verstoord beeld geven van de rol van pesticiden in onze maatschappij’. Monsanto, Syngenta en Dow waren niet bereikbaar voor commentaar.

“Het proces geeft juist die mensen een stem die normaal niet gehoord worden,” zei Nick Mole van het Pesticide Actie Netwerk in Groot-Brittannië. “De pesticidenindustrie is enorm en ontzettend machtig.”

Discussie

Men hoopt dat de uitspraak op 6 december aanstaande zal leiden tot een discussie binnen de VN-instituten om agrochemische corporaties verantwoordelijk te houden voor hun acties.

Met de hulp van de Lelio Basso stichting werd in 1979 het Permanent Volkerentribunaal opgericht. Eerdere sessies hadden betrekking op de Amerikaanse interventie in Nicaragua, de soevereiniteit van Tibet en het incident in Bhopal.

Bron: Theecologist.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x