
Het Permanent Volkerentribunaal beschuldigt chemiegiganten Monsanto, Dow, Bayer, Syngenta, DuPont en BASF van het promoten van pesticiden als endosulfan, paraquat en neonicotinoïden.
De belangrijkste agrochemische bedrijven moeten begin december voor het opinietribunaal verschijnen wegens het systematisch schenden van de mensenrechten.
De zes chemiegiganten worden beschuldigd van het schenden van de mensenrechten door mensen afhankelijk te maken van het kopen en gebruiken van onveilige pesticiden.
Bewustmaking
Het Permanent Volkerentribunaal, een internationaal opinietribunaal dat op 23 juni 1979 is opgericht in Bologna en een permanent secretariaat heeft in Milaan, zal luisteren naar getuigeverklaringen van experts, wetenschappers, medisch specialisten en advocaten om tot een bewijslast te komen. Tevens worden slachtoffers gehoord die zijn beschadigd door de producten, waaronder boeren, moeders en consumenten van over de hele wereld.
Het proces begint op 3 december aanstaande in Bangalore in India en duurt vier dagen. Alhoewel het tribunaal geen rechtsmacht heeft en geen sancties kan opdringen aan bedrijven, probeert het mensen bewust te maken van de grootschalige schending van de mensenrechten door de chemiegiganten te ontmaskeren.
PAN
Het Pesticide Actie Netwerk (PAN), een wereldwijd netwerk van 600 organisaties in 90 landen, heeft jarenlang informatie verzameld wat uiteindelijk heeft geresulteerd in de formulering van de aanklacht. Gedurende het proces wordt bovendien bewijs geleverd voor het verband tussen het gebruik van pesticiden en de bijensterfte.
De corporaties controleren tezamen 74 procent van de pesticidenmarkt en domineren de wereldwijde zadenmarkt.
Bayer verwerpt de aantijgingen en voegt toe dat ‘ze een verstoord beeld geven van de rol van pesticiden in onze maatschappij’. Monsanto, Syngenta en Dow waren niet bereikbaar voor commentaar.
“Het proces geeft juist die mensen een stem die normaal niet gehoord worden,” zei Nick Mole van het Pesticide Actie Netwerk in Groot-Brittannië. “De pesticidenindustrie is enorm en ontzettend machtig.”
Discussie
Men hoopt dat de uitspraak op 6 december aanstaande zal leiden tot een discussie binnen de VN-instituten om agrochemische corporaties verantwoordelijk te houden voor hun acties.
Met de hulp van de Lelio Basso stichting werd in 1979 het Permanent Volkerentribunaal opgericht. Eerdere sessies hadden betrekking op de Amerikaanse interventie in Nicaragua, de soevereiniteit van Tibet en het incident in Bhopal.
Bron: Theecologist.org
Gerelateerd:
- Servische leider milieubeweging wil einde genetisch aangepast voedsel en chemtrails
- Is het einde van genetisch gemanipuleerd voedsel in zicht?
- India klaagt Monsanto aan voor biopiraterij, een unicum
- 270.000 biologische boeren verenigen zich tegen Monsanto
Wanneer is iets lijden, en wat kun je eraan doen? – Channeling 13-10-2022
Draait de aarde niet om de zon zoals ons is geleerd?
Onze politici volgen slaafs de bevelen op die uit de VS komen. Dit is waarom het kabinet-Rutte zich niet durft te verzetten tegen de sleepwet
Afschuwelijke rampen, hoe kun je ermee omgaan? – Channeling 10-01-2023
Korporaal was getuige van UFO-crash in Peru. In deze video beschrijft hij dingen die hij nog nooit van zijn leven had gezien
Onderzoek gestart na ‘mysterieuze’ sterftegolf onder pasgeboren baby’s: ‘Zeer verontrustende cijfers’
Haai ‘redt’ man na vier maanden op zee
Baudet reageert op FVD-bashen in Groene Amsterdammer: ‘Ze gaan er totaal niet inhoudelijk op in, gewoon nul’
‘Sleep verantwoordelijke bankbestuurders voor de rechter’