Propaganda

Oud-hoogleraar: “Monsterverbond tussen media en elites, Nederlanders papegaaien Amerikaanse propaganda kritiekloos na”

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Oud-hoogleraar Karel van Wolferen werpt zich sinds 9/11 en de Irakoolog in 2003 op als analist van het Amerikaanse buitenlandbeleid en de Europese vazalstaten van Washington.

Hij zoemt daarbij in op de rol van de Amerikaanse neoconservatieven – de ‘neocons’ – die na de aanslagen in New York hun kans schoon zagen. In september 2000 formuleerde de rechtse denktank PNAC (Project for the New American Century) een aantal plannen waarin de Verenigde Staten een unieke rol hebben in de wereld en Amerika die dominante status moet afdwingen door middel van regimeveranderingen en de inzet van militaire middelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Deze plannen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de chaos waar de wereld tegenwoordig in verkeert, stelt de oud-correspondent voor NRC Handelsblad. Terwijl het Midden-Oosten implodeert, een tweede Koude Oorlog met Rusland op gang is gebracht en de betrekkingen tussen Amerika en een groot deel van de rest van de wereld verslechteren, is voor de Europese bondgenoten nog slechts een slaafse bijrol weggelegd.

Politieke waanzin

Van Wolferen legt uit dat Amerika is overgenomen door een groep rechtse fanaten met een missie. Voor de Irakoorlog in 2003 hield de VS nog rekening met de belangen van andere staten, maar daarna deed het land waar het zin in had.

De voormalige hoogleraar stelt dat in Kiev een staatsgreep is gepleegd door toedoen van de Amerikanen, die Oekraïne uit de Russische invloedssfeer willen halen om Poetin te verzwakken met als uiteindelijke doel een regimeverandering in Rusland. In de ogen van Van Wolferen reageert Poetin met bewonderenswaardige terughoudendheid op alle verdachtmakingen.

Robert Kagan is niet alleen de oprichter van de PNAC, maar ook de man van Victoria Nuland, die als Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is voor Europa en Eurazië. Nuland werd afgelopen jaar in verlegenheid gebracht door een uitgelekt telefoongesprek. In een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev bekritiseerde ze de rol van de EU in de crisis in Oekraïne. “F*ck de EU,” zei ze op een gegeven moment.

De situatie waar we nu in zijn aanbeland is volgens Van Wolferen het gevolg van politieke waanzin. “Zo erg als nu, met die absurde demonisering van Poetin, waar ook bijna alle westerse media aan meedoen, hebben we het niet eerder meegemaakt,” zegt hij.

Desastreuze gevolgen

Hij waarschuwt dat de westerse media in een monsterverbond terecht zijn gekomen met politieke en zakelijke elites, waardoor grote kranten zijn veranderd in kritiekloze boodschappers van de machthebbers. “De Nederlanders papegaaien de Anglo-Amerikaanse propaganda kritiekloos na,” zegt Van Wolferen.

Veel Nederlanders zien Hillary Clinton als de ideale opvolger van Obama. Maar zij ziet net als de neocons Amerikaans militair activisme als gerechtvaardigd. Om die reden drong ze er bij Obama op aan om Libië aan te vallen, een besluit dat desastreuze gevolgen had voor het land en de regio.

De neocons schrijven sinds George W. Bush het script voor het buitenlandbeleid, aldus Van Wolferen. En Obama laat het allemaal maar gebeuren. Hij verdedigt de belangen van de militair industriëlen, de bankiers en het grootkapitaal. In dat opzicht is hij een moreel en politiek lege president, zegt de oud-hoogleraar.

Valse vlag-operaties

In de ogen van Van Wolferen zijn de aanslag in de Londense metro en de schietpartij op de redactie van Charlie Hebdo valse vlag-operaties. Daar durven journalisten volgens hem niet over te schrijven omdat er dan carrières op het spel staan. De term ‘samenzwering’ is een wapen geworden: iedereen die bijvoorbeeld openlijk de officiële lezing over 9/11 van de hand wijst wordt belachelijk gemaakt.

Overheden weten dat ze met alles weg kunnen komen, besluit van Wolferen. “En ze weten dat hun officiële uitleg steeds weer gedwee wordt geslikt.”

[TPO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

PROPAGANDA INDOCTRINATIE.
Ik schaam mij voor mijn eigen land.

exegese
exegese
8 jaren geleden

Karel van Wolferen zegt precies hetzelfde als wat wij hier ook al jaren lang doen, maar de grote massa blijft de smerige leugens gewoon slikken en de M.S.M blijft haar smerige rol vervullen. Al wat wij hoeven te doen is massaal hun kranten niet meer kopen, hun berichtgeving negeren en ze zonder geld zetten en het kaarthuis dondert in elkaar. Als niemand ze meer gelooft en daar terecht ook naar handelt zijn ze machteloos.

Loki
Loki
8 jaren geleden

Kortom gezegd zijn de media en overheid eigenlijk landverraders en een gevaar voor de Mensheid over de gehele wereld. Het stemmen op de gevestigde politieke partijen heeft dus ook geen zin (wist ik al), want ze doen toch achter de rug van de bevolking om waar ze zin in hebben om de met geheime afspraken de Neocons te steunen. En het gros van de bevolking blijven het maar pikken dat deze idioten langzaam de Aarde om de zeep helpen.

Wakker worden want dit kan weleens je laatste kerst zijn.

J@n
J@n
8 jaren geleden

Heb je de media dan heb je de macht. Zoom eens in op de 2e baantjes die veel journalisten hebben. Vooral in Duitsland is het een publiek geheim dat al deze baantjes gelinkt zijn aan de US.

Back to top button
44
0
We lezen graag je reactie!x