Homepagina » Archeologie » Oude Egyptische tekst over shapeshiftende Jezus vertaald
Oude Egyptische tekst over shapeshiftende Jezus vertaald

Oude Egyptische tekst over shapeshiftende Jezus vertaald

Een 1200 jaar oude Egyptische tekst beschrijft een deel van het kruisigingsverhaal van Jezus met voorheen onbekende plotwendingen.

In het Koptisch is te lezen hoe Pontius Pilatus, de praefectus die Jezus liet kruisigen, voor de kruisiging aanbood zijn eigen zoon te laten kruisigen in plaats van Jezus.

De tekst verklaart ook waarom Judas een kus gebruikte om Jezus te verraden, namelijk omdat Jezus van gedaante kon verwisselen. Daarnaast zou Jezus op een dinsdagavond zijn aangehouden, in plaats van donderdagavond.

Cyrillus van Jeruzalem

De ontdekking hoeft niet te betekenen dat de gebeurtenissen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, maar geeft wel aan dat sommige mensen er in die tijd in geloofden, aldus Roelof van den Broek van de Universiteit Utrecht, die de vertaling heeft gepubliceerd.

In Koptische en Ethiopische kerken wordt Pilatus als een heilige beschouwd, vandaar dat hij in de tekst wordt omschreven als een sympathiek iemand, aldus Van den Broek.

“Toen zeiden de Joden tegen Judas: Hoe kunnen we hem [Jezus] arresteren als hij verschillende gedaantes kan aannemen en zijn verschijning verandert? Soms is hij rossig, soms is hij wit, soms is hij rood, soms heeft hij de kleur van tarwe, soms is hij een jongeman, soms een oude man,” leest een deel van de vertaalde tekst. Om die reden kuste Judas Jezus ter begroeting zodat gewapende lieden wisten wie hij was en hem konden arresteerden.

De tekst is geschreven in de naam van Cyrillus van Jeruzalem die in de vierde eeuw leefde. Cyrillus vertelt het Paasverhaal als onderdeel van een soort preek. Aan het begin van de tekst schrijft Cyrillus, of de persoon die namens hem schrijft, dat in Jeruzalem een boek is gevonden over het leven en de kruisiging van Jezus.

J.P. Morgan

De tekst plaatst het laatste avondmaal op een dinsdag in plaats van een donderdag en ook lijkt Jezus niet te dineren met zijn discipelen, maar met Pontius Pilatus. Tussen zijn aanhouding en het avondmaal met Pilatus wordt hij voor hogepriester Kajafas en Herodes I de Grote gebracht.

Zo’n 1200 jaar geleden werd de tekst bewaard in de bibliotheek van het Sint-Michielsklooster in de Egyptische woestijn in het westen van wat nu het gouvernement Fajoem is. Het klooster hield aan het begin van de tiende eeuw op te bestaan en de tekst werd in de lente van 1910 herontdekt.

In december 1911 werd de tekst samen met een aantal andere documenten opgekocht door niemand minder dan de Amerikaanse filantroop J.P. Morgan. Zijn verzameling werd later onderdeel van The Morgan Library & Museum in New York City, waar het manuscript tot 5 mei aanstaande is te bewonderen.

Bron: Livescience.com Foto: The Piermont Morgan Library

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
88 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tink
Tink
8 jaren geleden

Een shape-shiftende Jesus met reptielenstaart, mooier gaat het niet worden. Mensen, deze tekst dateert van de vierde eeuw, is dus ruim 400 jaar na de dood van Jesus (als de beste man al bestaan heeft) geschreven. Niet bepaald een ooggetuigeverslag dus.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
8 jaren geleden

Als je dit leest hebben wij toch een heel ander verhaal in het bijbeltje te staan.Zo vermeld de onze niet dat Jesus een soort van Kameleon was,datum,s die niet overeen komen.M.a.w woorden de bijbel is naar de hand gezet van een paar lieden, die macht wilden.En massacontrole een lust vonden,en masochistische genoegens schepten, in het slaaf maken van de mens.

DingieM
DingieM
8 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Als je dit leest hebben wij toch een heel ander verhaal in het bijbeltje te staan.Zo vermeld de onze niet dat Jesus een soort van Kameleon was,datum,s die niet overeen komen.M.a.w woorden de bijbel is naar de hand gezet van een paar lieden, die macht wilden.En massacontrole een lust vonden,en masochistische genoegens schepten, in het slaaf maken van de mens.[/quote]

Het jezus verhaal is verzonnen door een paar Romeinse keizers, en door de pauzen in leven gehouden en opgedrongen aan de westerse mensch.

Lees “Antiquity Unveiled”, daarin wordt beschreven dat er wel een “mirakel-mens” bestond, Apollonius van Tyana. Deze Apollonius is door het Vaticaan bestempeld als fraude-verhaal. Goh hoe toevallig 🙂 Weer die duivelse massamoordenaars van het vaticaan!

Marcel E
Marcel E
8 jaren geleden

ja, en JP Morgan die het toont aan iedereen die het wil zien. Zegt dat iets over de authenticiteit van de tabletten (of over propaganda for that matter)?

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronapas

Woeste reacties op verplichte coronapas: ‘Nederland voert definitief medische apartheid in’

Vanaf 25 september moet in Nederland op ...

dorp

Vissersdorp blijft experts verbazen: ‘Urk bewijst dat massaal prikken onzinnig is!’

Urk blijft experts verbazen: het vissersdorp heeft ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

88
0
We lezen graag je reactie!x