Archeologie

Oudste haven en papyri gevonden in Egypte

Help door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Aan de Rode Zee is een 4500 jaar oude Egyptische haven ontdekt. Volgens egyptoloog Pierre Tallet van de Universiteit van Paris-Sorbonne gaat het om de oudste haven ter wereld.

Een team van Franse en Egyptische archeologen trof de haven aan bij Wadi el-Jarf, op zo’n 176 kilometer ten zuiden van de havenstad Suez.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De vindplaats werd in 1823 voor het eerst verkend door de Britse egyptoloog Sir John Garner Wilkinson, die op enkele kilometers voor de kust op een aantal gangen was gestuit. Hij dacht dat het ging om catacomben.

Cheops

Daarna beschreven Franse piloten die in de Golf van Suez opereerden de plaats in de jaren vijftig, maar niemand besefte dat de resten van een oude Egyptische haven er verborgen lagen.

Tallet doet sinds 2011 samen met een aantal collega’s opgravingen in het gebied en heeft zich met name op de gangen gericht die waren omschreven door Wilkinson. Het team ontdekte in totaal 30 van deze gangen die gemiddeld 20 meter lang, 3 meter breed en 2 meter hoog zijn.

De gangen bestaan uit zware kalkstenen blokken voorzien van de naam Cheops en werden gebruikt om schepen in op te slaan na expedities waarbij bijvoorbeeld koper of gesteente van Sinaï naar de Nijlvallei werd getransporteerd.

Dagboek

De archeologen vonden onder meer een groot aantal oude ankers die waren voorzien van hiërogliefen. Ook werden resten van schepen en touwen ontdekt.

De gangen bevatten tevens honderden fragmenten van papyri. Een tiental daarvan zijn goed bewaard gebleven. “Het gaat om de oudste papyri die ooit zijn gevonden,” zei Tallet. Veel van de papyri beschrijven hoe voedsel, voornamelijk brood en bier, naar werklieden werd gestuurd die betrokken waren bij de Egyptische expedities.

De fragmenten bevatten ook het dagboek van Merrer, een hooggeplaatste functionaris uit het Oude Koninkrijk die betrokken was bij de bouw van de Piramide van Cheops.

Bron: Discovery.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

Vooral het laatste zinnetje(de bouw van de Piramide van Cheops). boeit mij enorm want ja we geloven natuurlijk nooit dat die enorme zware stenen op boomstammen naar zijn plaats gerolt zijn.De boomstammen zouden pletten namelijk.En dat je er niet een vloeipapiertje tussen kan krijgen zo stevig is het gebouwd, en dan de verschillende groote,s en lengte,s??Of de mens heeft eerder kunnen vliegen,of buitenaardsen hebben de mens een handje geholpen.Een andere reden kan ik me niet bedenken!!En onze geschiedenis boekjes lach ik uit.Dombo,s

PHI
PHI
10 jaren geleden

@ Hunting wolf ….Klopt allemaal wat je zegt .Ik keek toevallig vanavond met mijn dochter naar oude school rapporten van mijzelf .Geschiedenis was niet mijn streke kant op school .Maar ik moet zeggen naar 15 jaar eigen studie zie ik in dat 1 Kennis zeker meer macht geeft in bepaalde zinnen ,2 Domheid echt een zegen is .Je bespaart je namelijk een oneindig lange reis met vraagtekens die beantwoord worden met extra vraagtekens .
Geschiedenis leer je niet uit de boeken die hier in de scholen pakket zit ,in ieder geval niet wat belangenrijk is .Ze praten en onderwijzen liever B.S .

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x