Gezondheid

Pesticiden beinvloeden zwangerschapsduur en geboortegewicht

Help mee door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een nieuwe studie van de Simon Fraser-universiteit in de Canadese provincie Brits-Columbia toont aan dat organofosfaat-pesticiden bij zwangere vrouwen invloed hebben op zowel de zwangerschapsduur als het geboortegewicht.

Het is één van de vele risicofactoren waar een zwangere vrouw mee te maken kan krijgen. De invloed kan substantieel zijn, aldus professor Bruce Lanphear van de SFU.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De afname van het geboortegewicht bij blootstelling aan organofosfaat-pesticiden, een veelgebruikte soort landbouwgif, bleek even groot te zijn als bij zwangere vrouwen die roken.

ADHD

Organofosfaten (esters van fosforzuur) kenmerken zich door hun giftigheid en worden gebruikt als insecticiden en chemische wapens (zenuwgassen). De laatste jaren zijn ook aanwijzingen gevonden voor langetermijneffecten bij mensen die worden blootgesteld aan dergelijke stoffen. Het gaat om neurpsychologische effecten als perifere neuropathie, geheugenvermindering, persoonlijkheidsveranderingen en denkstoornissen.

Een studie uit 2007 heeft het verband aangetoond tussen organofosfaat-pesticiden en gedragsproblemen bij kinderen, met name ADHD. Een studie uit 2010 voegde daaraan toe dat mensen die worden blootgesteld aan organosfosfaat-pesticiden meer kans hebben om de ziekte van Alzheimer te krijgen.

IQ

De studie is verschenen in het tijdschrift Environmental Health Perspectives. Er werd gekeken naar 306 vrouwen in Cincinnati in de staat Ohio. Alhoewel het gebruik van organofosfaat-pesticiden de afgelopen jaren is afgenomen worden mens en dier er nog wijdverspreid aan blootgesteld.

De bevindingen kunnen een belangrijke invloed hebben op de volksgezondheid. Wanneer een baby als gevolg van blootstelling aan pesticiden een halve week te vroeg wordt geboren is de invloed op het IQ en de ademhaling reeds substantieel. Er komt steeds meer bewijs voor de schadelijke effecten van geringe blootstelling aan giftige stoffen die worden gebruikt in de natuurlijke omgeving.

Biologisch voedsel

“De resultaten kunnen organofosfaat-pesticiden identificeren als belangrijke risicofactor voor baby’s die te vroeg of te klein worden geboren,” legde Lanphear uit. “Dat zou ons in staat stellen aandoeningen waar dergelijke baby’s veel mee te maken krijgen te lijf te gaan. Te denken valt aan ademhalingsaandoeningen, astma, leer- en gedragsproblemen.”

Er zijn verschillende stappen die zwangere vrouwen kunnen nemen om de blootstelling aan organofosfaat-pesticiden tot een minimum te beperken. “Ten eerste kunnen ze biologisch voedsel gaan eten. Wanneer ze geen biologisch voedsel kunnen betalen, kunnen ze fruit en groente wat het meest besmet is met pesticiden vervangen door biologische varianten,” vervolgde Lanphear. “Als ze zich in het geheel geen biologisch voedsel kunnen veroorloven moeten ze fruit en groenten heel goed wassen. Tot besluit kunnen gezinnen stoppen met het gebruik van pesticiden in en rond het huis en oproepen cosmetische pesticiden in hun provincie te verbieden.”

Bron: Sfu.ca

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x