Binnenland

Pensioenfonds ABP belegt miljoenen in doodstraf-gif

Help door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, belegt in een farmaceutisch bedrijf dat een injectiestof maakt die in de Verenigde Staten bij executies wordt gebruikt.

De firma maakt onder meer een middel dat tijdens de executie de hartspier van de veroordeelde uitschakelt.

De Britse organisatie Reprieve heeft het ABP gevraagd de investeringen in Hospira te beëindigen. Het ABP heeft anno 2009 ruim 1,1 miljoen premiebetalers en had eind 2011 een vermogen van 246 miljard euro, waarmee het het op één na grootste pensioenfonds ter wereld is. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op het ABP.

Schending

Hospira is niet het enige farmaceutische bedrijf dat in opspraak raakte omdat het levert aan Amerikaanse gevangenissen. De Deense farmaceut Lundbeck paste in 2011 het verkoopbeleid van een narcosemiddel aan toen bleek dat het werd gebruikt bij executies. Twee andere farmaceutische bedrijven volgden het voorbeeld van Lundbeck.

Farmaceut Hospira kwam eerder al in opspraak vanwege levering aan Amerikaanse gevangenissen. In 2011 beëindigde het bedrijf de productie van thiopental, dat in 33 van de 35 Amerikaanse staten waar de doodstraf van kracht is wordt gebruikt bij executies. Het bedrijf wilde de productie aanvankelijk naar Italië overhevelen.

Het ABP zegt niet te hebben geweten dat Hospira aan het Amerikaanse gevangeniswezen levert. Het pensioenfonds zal het bedrijf indien nodig aanspreken op schending van een VN-richtlijn op het gebied van mensenrechten. Het ABP belegde afgelopen jaar voor 5 miljoen euro in Hospira.

Juridische stappen

Het ABP reageerde in eerste instantie niet op een brief van Reprieve. Gisteren zei bestuursvoorzitter van het ABP Henk Brouwer dat het pensioenfonds ‘van farmaceutische bedrijven verwacht dat ze een helder beleid hebben om te voorkomen dat ze betrokken raken bij mensenrechtenschendingen’.

“Het bedrijf verzuimt zelfs de simpelste stappen te nemen om dit gebruik van hun producten te voorkomen,” zei de Britse doodstrafadvocaat en directeur van Reprieve Clive Stafford Smith.

De Amsterdamse advocaat Bart Stapert overweegt juridische stappen tegen het ABP te nemen. “Pensioenfondsen horen niet te investeren in bedrijven die bijdragen aan schendingen van mensenrechten,” zei hij. “De uitvoering van de doostraf is een schending van het fundamentele recht op leven.”

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Hetzelfde stofje gaven ze de pensioen gerechtigden het liefst ook, dan konden ze al het geld zelf opstrijken.

kengai
kengai
9 jaren geleden

Farmaceutische bedrijven en het schenden van mensenrechten, ja dat gebeurd toch nooit, zoiets hebben ze nog nooit gedaan.
Het idee alleen al.

Jolanda
Jolanda
9 jaren geleden

Verschrikkelijk is het!
Er gaat beslist nog heel veel veranderen.
We mogen op zijn minst zeer achterdochtig zijn.
Kijkt u even mee?
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/hetverdrietvaneuropa

http://dotsub.com/view/01ad2718-073c-474a-ac40-c7a72e199d55

Aardebewoner
Aardebewoner
9 jaren geleden

Voor mensen als Dutroux, Robert M. Kim de Gelder is doodstraf een prima straf.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

20
0
We lezen graag je reactie!x