Homepagina » Columns » Peter Toonen » Peter Toonen: Het Bewustzijn van Bram en Alleman
Peter Toonen: Het bewustzijn van Bram en alleman

Peter Toonen: Het Bewustzijn van Bram en Alleman

Bram Vermeulen zou op 13 oktober dit jaar 68 jaar geworden zijn. Hij overleed tien jaar geleden op 57-jarige leeftijd onverwachts aan een hartstilstand in zijn slaap, tijdens een vakantie met zijn vrouw Shireen Strooker in het mooie Toscane, Italië. Te jong gestorven, maar een zachte dood.

Neerlands Hoop in bange dagen

Neerlands Hoop In Bange Dagen

Voor veel mensen is hij vooral en nog steeds bekend als de helft van het baanbrekende cabaret duo Neerlands Hoop met Freek de Jonge, dat bestond van 1968 tot 1979. Als middelbare scholier heb ik hen nog ‘live’ gezien in de Stadsschouwburg van Tilburg, en hun even grove als intelligente humor maakte diepe indruk op mij. In die tijd draaide ik met mijn vrienden veelvuldig hun live lp’s en we vonden dit spraakzaam geweldig. We lagen slap van het lachen en kenden veel van hun teksten uit ons hoofd. Wat wil je: in ongekend hoog tempo uitgebraakte sketches van een hoog maatschappijkritisch gehalte, afgewisseld met of begeleid door strakke rockmuziek, dat was retecool. Of zoals we destijds zeiden: “helemaal te gek”.

Maar in ’79 hield het op. Freek ging ineens solo en met veel succes. Ik denk dat hij in de loop der jaren een waardig opvolger is geworden van zijn Limburgse leermeester Toon Hermans, de meester van de stilte en de timing, en die volgens mij de grootste cabaretier is die Nederland ooit heeft gehad.

En Bram? Bram baalde van het vertrek van Freek, was hierover heel lang teleurgesteld, en begon uiteindelijk aan een eigen carrière, vooral als zanger/componist/popmuzikant van Nederlandstalige liedjes waarmee hij met name in Vlaanderen zeer populair werd.

In november 2003 ontving ik tot mijn grote verbazing in een uitverkocht Frontier Symposium in Amsterdam, in de grote zaal van het Krasnapolsky Hotel, de Frontier Award, een prijs voor grensverleggend werk op het gebied tussen wetenschap en spiritualiteit. Nadat ik ten overstaan van een publiek van zo’n zeshonderd mensen met de prijs in mijn handen (een in massief koper gegoten buste van de Egyptische Koningin Nefertiti) beduusd en ook trots het podiumtrapje afdaalde, liep de zaal leeg omdat er een pauze was in het programma van die dag. Op dat moment kwam er vanuit het publiek een grote man op me af lopen, die meteen zijn hand naar me uitstak. Zijn ongekamde blonde sluikharen, zijn stoppelbaard en zijn ruim hangende broek, shirt en vaalbruine flanellen colbertje gaven hem een slordig uiterlijk dat contrasteerde met zijn heldere blauwe ogen. “Hai, ik ben Bram, ik ben een fan van je werk. Ik vind je boeken geweldig.”

Bram Vermeulen

Bram Vermeulen

Ik zag meteen dat het Bram Vermeulen was, DE Bram Vermeulen. Hij had één van mijn boeken bij zich en hij vroeg aan mij: “Wil jij hier je handtekening in zetten?” Na het onverwacht ontvangen van de prijs kon dit er ook nog wel bij. Ik wist niet wat me overkwam. Ik was altijd een fan van hem, en dan vraagt hij een handtekening van mij? Wow! Wat ik op dat moment niet wist, was dat Bram zich al jaren bezighield met esoterische zaken en sowieso belangstellend was naar alles waarover Frontier Magazine publiceerde. In de loop der jaren daarna heb ik dankzij mijn werk als verteller heel veel mooie mensen mogen ontmoeten zoals Bram Vermeulen en zijn vrouw.

BN’ers ofwel Bekende Nederlanders

In Nederland bestaat via de gewone nieuwsmedia de term ‘BN’er ‘, een afkorting van Bekende Nederlander. Een misleidende term omdat ie slechts geldt voor mensen met een tv die vervolgens de personen die ze via dit elektronische instrument waarnemen, zien als belangrijk in hun leven. Ik woon weliswaar in Nederland, maar ik kijk amper of geen tv, en weet daarom niet wie de meeste BN’ers zijn. Zo BN zijn die BN’ers dus kennelijk nou ook weer niet.

Begrijpelijkerwijs kennen en gebruiken Vlamingen de term BN’er niet. Maar ook niet een eventueel equivalent als BB’er (Bekende Belg). Als Vlamingen via hun tv spreken over dit soort mensen worden de woorden ‘prominente Belgen’ of simpelweg ‘prominenten’ gebruikt. Ik hou wel van dit soort ironie.

Een hele pagina zou ik kunnen vullen met namen van mensen waarmee ik handen heb geschud die dat met veel minder mensen hebben gedaan dan het aantal dat hen via krant, tv, internet en film heeft leren kennen. Allemaal mensen waarvan je de naam weet omdat je ze kent via hun optreden op radio, tv en film, en/of via het internet. Politici, acteurs (is er verschil?), muzikanten, ondernemers, etc. Allen als ‘bekend’ bestempeld. Maar ik vond ze echt niet allemaal even boeiend.

Door mijn gesprekken met hen is het mijn ervaring dat de enigen die echt iets te melden hebben niet de politici en beleidsmakers zijn die we de godganse dag op tv zien, maar eerder hun hofnarren: de cabaretiers, muzikanten en andere kunstenaars. Er lijkt echter een wet te zijn die dicteert dat de mate van bekendheid van een Nederlandse artiest omgekeerd evenredig is aan zijn/haar verstandelijke vermogens. Hoe bekender de artiest, hoe meer holle frasen er tijdens interviews worden uitgekraamd om het publiek tevreden te stellen, dus hoe weinig zeggend zijn/haar verhaal. Jammer.

Maar ook begrijpelijk, want om als BN’er een eigen standpunt in te nemen, vooral in zaken die voor de massa geprogrammeerd zijn als controversieel, staat gelijk aan het tekenen van het doodvonnis van een geliefde loopbaan.

BN'ers

Kim Feenstra, Yasmina Haifi, Lange Frans en Henk Krol

Nadat Neerlands meest bekende fotomodel (en filmster?), de blonde Friezin Kim Feenstra, onlangs twitterde “Ebola, toevallige uitbraak of geplande actie? What’s going on?” kreeg ze met De Telegraaf voorop het hele land over zich heen. Wanneer deze zomer Yasmina Haifi, prominent lid van de PvdA en projectleidster bij het Nationaal Cyber Security Centrum, in een tweet stelt dat IS een Zionistisch complot is (en daarmee volgens mij de waarheid spreekt) wordt ze uit haar ambtelijke functie ontheven en krijgt ze daarbij van haar politieke partijgenoten nog een trap na.

Als de rapper Lange Frans stelt dat UFO’s bestaan en een onderwerp als graancirkels op tv ter sprake brengt, wordt ie voor gek versleten. De politicus Henk Krol die jaren geleden als één van de eersten openlijk vragen stelde en info naar buiten bracht over de pedo-affaire Demmink, wordt momenteel aan alle kanten financieel en persoonlijk aangevallen.

Ook Bram was in zijn tijd één van de weinige BN’ers die openlijk diepgaande vragen stelde over onze ware afkomst en bestemming als mens.

Ik raad je aan om zijn geweldige theatervoorstelling ‘In den beginne’ die in zijn geheel (50 minuten) op YouTube staat maar weer eens te bekijken. NineForNews plaatste deze video al een keer op 13 december 2013 op haar website.

Ik ken behoorlijk wat BN’ers die zowel al mijn familieleden als ook jij ‘kennen’ die heel goed weten wat Annunaki zijn (überhaupt overtuigd zijn van het bestaan van buitenaards leven), op de hoogte zijn van de kwalijke praktijken van de Geld-/Macht-elite (überhaupt overtuigd zijn dat er zo’n elite bestaat), kortom: net zoveel of nog meer weten over wat er op bijvoorbeeld op NineForNews wordt verteld. Maar in het publieke domein, hun werkterrein, zwijgen ze erover.

Ik moet en zal dit respecteren, omdat ieder mens op deze planeet recht heeft op zijn eigen vrije keuzes. Daarom zal ik de namen van deze mensen nooit en plein public noemen zonder hun nadrukkelijke toestemming. Mijn strategie naar transformatie van onze aarde (ik wil een leuke planeet voor mezelf en voor iedereen, en niet slechts voor een zootje psychopaten) is sowieso om nooit op de persoon te spelen, maar in te gaan op de inhoud van ieders verhaal.

Maar dan blijf ik wel met wat problemen zitten.

Want ik beschik dus over meer info dan wat ik mag en kan delen, en ik weet dat dit ook geldt voor voornoemde BN’ers. En daar baal ik van. En zij ook (weet ik van hen).

Dit is de tijd van de Openbaringen, of in het oude Grieks: de Apocalyps

Wie zit er werkelijk achter het neerschieten van MH-17? Wie heeft de touwtjes in handen in ons nationale gezondheidsbeleid? Of in het onderwijs, en in de media?

Willen jij en ik dat we in oorlog raken met Rusland, Syrië of mensen van welk volk dan ook? Nee toch? Willen we het beste voor onze kinderen en voor iedereen op onze mooie planeet? Ja, toch?

Is het dan niet noodzakelijk dat we niet slechts gezellig elkaar hierin ‘liken’ op Facebook, maar daadwerkelijk elkaar en iedereen steunen die zijn/haar stem laat spreken in dienst van de waarheid. Niet je mening telt, maar het handelen vanuit je hart.

In vredesnaam: help mij en daarmee jezelf om mijn en jouw soevereiniteit als goddelijk wezen, als medeschepper, te claimen. BN’ers kunnen het verschil maken als wij hen steunen. Retweet Kim. Ik denk dat er bruggen nodig zijn tussen wetenschap en spiritualiteit, tussen linker- en rechter hersenhelft, tussen leven in controle en vertrouwen, tussen mainstream media en de alternatieve media.

2012 is geweest. NU is de tijd, jouw tijd, mijn tijd. Eis dit op in liefde en dankbaarheid. En deel dit in ieder geval met je geliefden, met al je onzekerheden, twijfels en teleurstellingen. Maar zeker ook met hen die jou hierin lijken tegen te werken. Kutambtenaren, domme BN’ers, slapende politici, bange journalisten, rare buren, vreemde familieleden, maakt niet uit.

Zoals ik in mijn vorige column aangaf, is ons land een overgecontroleerde natie geworden. Controle is kunstmatig en eindig; liefde en vertrouwen kennen geen grenzen, ze zijn universeel. Kies.

De steen

ik heb een steen verlegd
in een rivier op aarde
het water gaat er anders dan voorheen
de stroom van een rivier hou je niet tegen
het water vindt er altijd een weg omheen

misschien eens gevuld door sneeuw en regen
neemt de rivier mijn kiezel mee
en om hem dan glad en rond gesleten
te laten rusten in de luwte van de zee

ik heb een steen verlegd
in een rivier op aarde
nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
ik leverde bewijs van mijn bestaan
omdat, door het verleggen van die ene steen
het water nooit dezelfde weg zal gaan

(Bram Vermeulen op het album ‘Rode Wijn’ uit 1988)

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pieter
Pieter
7 jaren geleden

Laat ons alles weten
wij willen zijn wie we mogen zijn
daar hebben we recht op
wij willen groeien haal ons uit die boeien
waarschuw onze medemensen
verzegel onze levenswensen.
Eens zal de waarheid ons allemaal vrij maken…
als de termieten kraken.

wholy
wholy
7 jaren geleden

http://yournewswire.com/video-the-terrifying-future-of-the-united-states/
Angst is de reden waarom men zich stil houd. Angst is datgene waarmee men zich voed en vult waardoor het leven steeds meer beperkingen en opleggingen toont. Het is leven in de illusie van afscherming wat uiteindelijk enkel een schijnveiligheid creëert. En diep van binnen weten we dat, ervaren we dat. Dat geeft onrust en deze onrust zorgt er weer voor hoe we het leven invullen…
Besef dat alles wat niet van nature stroomt, gestuurd wordt, onderdrukt wordt en geleid naar een doel die tot uitvoering moet worden gebracht…

Vandattem
Vandattem
7 jaren geleden

Bram was geweldig.

Dè Bram Vermeulen.

Lof!

trackback
Peter Toonen: Het bewustzijn van bram en alleman - Itaka
7 jaren geleden
x

Check Also

channeling

Hoe bewust ben jij? – Channeling 09-11-2021

Welkom, welkom, lieve lezer. Met dit schrijven ...

frans

Lange Frans dropt Kamervragen 3: ‘Heel Hollywood is verslingerd aan die adrenochroom’

Kamervragen 3 is uit, zo laat hiphopartiest ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

8
0
We lezen graag je reactie!x