Homepagina » Columns » Peter Toonen » Peter Toonen: Terreur en angst bestrijden? Waar is de liefde?!
angstenterreurbestrijden 620x1801

Peter Toonen: Terreur en angst bestrijden? Waar is de liefde?!

Het weekblad Elsevier is een, laten we zeggen ‘rechts opinieblad’, een Nederlands krantje dat ik zoals veel bladen, doorgaans alleen maar lees in de wachtkamer van mijn tandarts. Ik zag het laatst liggen in mijn lokale supermarkt met de volgende koptekst op de voorpagina: “Charlie Hebdo. Hoe terreur en angst te bestrijden”. Dan word je als lezer dus bezig gehouden met drie woorden: terreur, angst, en bestrijden. Word ik daar vrolijk van? Nee dus.

BoodschappenMaakt zo’n tekst deel uit van mijn werkelijkheid? Ook niet, althans niet hoe dit magazine dit bedoelt. Daar sta ik dan met mijn mandje met biologische pastinaken, uien, boter en een flesje rode wijn in de wachtrij voor de kassa, en mag ik zo’n tekst lezen naast de bladen waarin het verdriet van Frans Bauer en de eenzaamheid van blonde del Sylvie Meis worden gebruikt om mij een blaadje aan te smeren.

Terreur, angst en bestrijden; alle drie woorden met een negatieve smaak

“Where is the Love?” neuriede ik in mijn hoofd het liedje van The Black Eyed Peas, een song die ze schreven naar aanleiding van de reactie van de Amerikaanse overheid op de aanslag op de Twin Towers van New York op 11 september 2001. Met mijn boodschappenmandje in mijn hand had ik sowieso een antidode nodig in deze ruimte met mensen, die hier net als ik slechts aanwezig waren om met hun via bankiers uitgedeelde euro’s spullen aan te schaffen om een genietbare avond te kunnen hebben.

Terreur, angst en bestrijden. Ja, kut (klote mag ook) dat één van mijn favoriete striptekenaars (Wollinski) is vermoord in het redactiekantoor van het Franse satirische weekblad Charlie hebdo. Kan ik niks meer van hem lezen.

Maar verder gaat mijn leven gewoon door.

Ik zag op internet (ik kijk nauwelijks tv) dat miljoenen Fransen op de been waren gekomen om te protesteren tegen deze terreur en voor de vrijheid van meningsuiting, en dat deed me goed. Ook al staat feitelijk niet vast wie nou de daders, hun motieven en handlangers waren, want de vermeende daders schijnen door de politie te zijn doodgeschoten. Mijn inschatting is (en dat baseer ik op meerder bronnen) dat zelfs de Mossad erachter zit.

Die demonstranten leken me allemaal liefdevolle mensen die opstonden voor een gezamenlijke natie waarin niemand mocht worden uitgesloten, en dus bestreden of de mond te worden gesnoerd. En dat is op zich zeer lovenswaardig.

Maar ik werd vervolgens misselijk van die vijftig Regeringsleiders bij demonstratie Parijsregeringsleiders die voorop liepen in de demonstratie in Parijs, de hoofdstad van de Franse Revolutie. Zelden zo’n openlijk vertoon van hypocrisie gezien. In elkaar gearmd zoals ze dat zich herinnerden uit de poster van de prachtige film Novocento van Bertolucci waarin de trotse arbeiders hun verafschuwde bazen tegemoet treden, marcheerden ze voorwaarts als fakkeldragers van het recht op vrije meningsuiting in de wetenschap dat in hun naam de waarheid de nek om wordt gedraaid. Politieke leiders: bah!

Terreur, angst en bestrijden?

Ik heb niks met terreur zoals gepresenteerd op tv en in de krant; ik ken niemand die ooit door een terroristische aanslag om het leven is gekomen. U wel? Wees eerlijk: de kans dat je op deze planeet sterft door een terroristische aanslag, en dan reken ik de aanslagen in voor ons verre landen als Nigeria, Irak, Afghanistan, Syrië en Pakistan erbij, is dertig maal kleiner dan dood te gaan aan een pinda allergie. Wat een onzin dus.

Wacht even: ik ken wel minstens drie mensen die familie hadden of heel goed bevriend waren met iemand die is omgekomen bij de MH-17 ramp. Maar dat kwam niet door die moslimterroristen waar ze het in de media telkens over hebben.

Laten ze dat maar eens goed uitzoeken. Die onderste steen waar Rutte het over had, refererend aan de onderzoeken naar wat er op 17 juli 2014 met dit Maleisische toestel is gebeurd in het luchtruim boven Oost-Oekraïne, en waar ik al over schreef in een eerdere column, is verdorie nog steeds niet naar boven gekomen. Sterker: het er wordt steeds meer onder de mat geveegd.

Ik hou wel van getallen, en uit statistieken blijkt 98% van de aanslagen die in de afgelopen jaren in het Westen zijn gepleegd, niet door moslims zijn aangericht. Dat blijkt onder meer uit rapporten van de FBI en Interpol. Kijk hier maar eens op deze Vlaamse website: Newsmoney.be.

Angst? Ja, ik heb eerlijk gezegd de angst dat ik niet al mijn rekeningen kan betalen. En daar kan ik echt niet van slapen, word ik soms zwetend van wakker in mijn nachtelijke bed. Belastingen, de huur, schulden aan vrienden en bedrijven, pfff, ik zal je eerlijk zeggen dat ik het als zzp’er al bijna 25 jaar red, maar sinds een jaartje niet meer.

Verder gaat het goed met me. Ik leef en ben gezond, en voel me omringd door liefdevolle mensen.

Bestrijden? Ik heb niet het gevoel, en wil dat ook niet hebben, dat ik iemand of iets buiten mezelf wil of moet bestrijden.

Wat ik kennelijk wel te bestrijden heb, is de shit die op me afkomt en mijn angst dat ik niet weet hoe daar mee om te gaan.

Is elke moslim een potentiële terrorist?

Meisjes met hoofddoekDe zwartharige meiden, dochters van in Marokko geboren ouders, die in ons land rondlopen met een hoofddoek, die de geblondeerde Nederlandse politicus GW een kopvod noemt, snap ik in die zin dat ze door het dragen van hun hoofddoek hieraan als rechtgeaarde pubers een eigen identiteit ontlenen zoals ik dat dertig jaar geleden op mijn jonge leeftijd deed door het dagen van lange haren. Hetzelfde geldt voor hun broertjes die met hun kortgeschoren koppies en jekkies met hoge kragen van nepbont stoer lopen doen en zich hiermee doen gelden in onze samenleving.

Jawel, ik werd laatst in mijn woonstad Utrecht als passerende fietser zomaar bespuwd door een Marokkaanse jongen vanaf zijn voorbij scheurende scooter. En ik heb vandaag ook meegemaakt dat vier jochies van dezelfde geografische afkomst met hun blikje Red Bull in de hand wijdbeens bezit hadden genomen van de verwarmde wasserette in mijn stadswijk omdat dit voor hen vanwege het koude weer een betere hangplek leek dan de kale koude straathoek waar ze zich doorgaans ophielden. Maar ik kon er ook om lachen, en mijn hartelijke begroeting werd door hen even gezapig als vrolijk beantwoord. Zijn deze jongens moslimterroristen? Nee. Zouden ze dat kunnen worden? Ik weet het niet.

Ze zijn opgevoed vanuit een moslimtraditie, maar voelen zich vooral nergens thuis, niet in hun gezin, noch in ons land. En ja: dat is een sociaal probleem. En dat heeft evenveel te maken met islam als met mijn gedrag destijds als alleszins lastige puber en ex-katholieke jongere.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werden in Europa Joodse mensen aangewezen als zondebok voor alles wat er mis was in de samenleving, leidend tot een wereldoorlog waarin velen van hen werden vermoord. Wordt aan de nu vanuit de VS via de EU bestuurde Europeanen verteld dat de islam de schuld is van alles wat er mis is in de wereld? Of dat de Russen de schuldige zijn aan het conflict in de Oekraïne? Dan zullen de Russen daarin weer het bewijs zien dat ‘het Westen’ oorlogszuchtig en onbetrouwbaar is. En ook de landen waar islam de hoofdreligie is, kunnen de aanvallen, zowel fysiek als verbaal, op hun inwoners ervaren als een oorlogsverklaring vanuit de ‘Westerse wereld’ (Israël, Europa, Japan en Noord Amerika).

Where is the Love? Waar is de Liefde?

Terreur, angst en bestrijden. Wie oefent er terreur uit, zaait er angst en wil aanhangers van een ander geloof bestrijden? Dat is de vraag.

Zullen we ophouden met elkaar terroriseren en bestrijden, en bang zijn voor Liefde, vriendschap, vrij van angst voor elkaarelkaar? Misschien kunnen we dan al die ellende in de wereld zien als groeipijnen van een wereld waarin een nieuwe tijd kan aanbreken waarin iedereen zichzelf kan zijn, en waartegen slechts verzet bestaat van mensen die een kennelijke angst hebben om geld en macht te verliezen.

Leven met het idee iets te verliezen te hebben, heeft me sowieso nooit aangestaan. Ik wil houden van het leven, verder niks. En daarmee eis ik een plek op op deze planeet, een plek die iedereen verdient die er in is geslaagd om hier geboren te worden. Laat daarbij God mijn getuige zijn. En die woont niet in een boek, die is altijd overal. In de oceaan van ongekend oneindig bewustzijn…

Peter Toonen
(Neem ook eens een kijkje op Peter’s eigen website)

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
6 jaren geleden

‘Liefde’ alleen is niet genoeg, we hebben ook kennis (Licht) nodig.

Poresch
Poresch
6 jaren geleden

Ik begrijp de hele samenhang in dit verhaal niet zo. Wat is de boodschap? Wat is de vraag? ‘Maar verder gaat mijn leven gewoon door’? Waarom wel internet kijken en geen TV? Is het ene beter dan het andere? Ik lees een selectieve visie op het wereldbeeld. Interpretaties in het verhaal zijn gebaseerd op aannames en passen alleen in Peter’s wereldbeeld als het hem past. Leven met het idee iets verliezen te hebben? Ik snap de zin niet. Als je een boodschap van liefde over zou willen brengen zou ik zeggen: ‘stop met de strijd in jezelf, voordat je anderen het strijden wilt laten staken.’ De wereld is zoals die is en daar hoeft niets aan veranderd te worden. Het is de menselijke angst die hem wil veranderen en die het ego aanspoort de strijd aan te gaan.

pietje
pietje
6 jaren geleden

De LIEFDE is weg want iedereen probeert te overleven en dan is ons probleem !!!! Dan is er geen plaats voor liefde helaas ! Ik betreur dit heel erg ! Maar dit is de wereld waarin wij leven jammer genoeg !!! Een klein beetje liefde kan er nog als
jn als je een soort van bedelaar ziet staan geef hem dan een eurotje dt doe ik altijd en dat voelt goed ! Zag laatst een man met een hond waar hij zo lief voor was dus heb ik hem 10 euro gegeven en hij was verbaasd dus ben ik snel weggelopen ! Geven is beter als nemen !

Gudrun
Gudrun
5 jaren geleden

Het is altijd beter om ergens VOOR te zijn in plaats van TEGEN. Dat lijkt de strekking van het stukje hierboven, en daar sluit ik me bij aan.

x

Check Also

9/11

20 jaar na 9/11: Brandweerman Rudy Dent zag WTC7 instorten, dit is zijn verhaal

Gisteren herdacht de wereld de aanslagen van ...

medische

Docente Nederlands gaat internet over: ‘Wij doen niet mee aan medische apartheid’

Willemijn van Brenk, docente Nederlands, vond het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

5
0
We lezen graag je reactie!x